shop Viridian Vegan vitamine D3 + K2 Viridian Vitamin D3 & K2 bevat de meest effectieve vorm van vitamine D in combinatie met vitamine K2 (MK-7) voor de instandhouding van sterke botten. Bekijken The Estée Lauder Companies Benelux heeft gisteravond met een gala diner in de prachtige Westerkerk in Amsterdam het startsignaal gegeven voor de Borstkankermaand. Een wereldwijd […]

07:09 - 04:17
luistertijd 07:09 - leestijd 04:17

The Estée Lauder Companies Benelux heeft gisteravond met een gala diner in de prachtige Westerkerk in Amsterdam het startsignaal gegeven voor de Borstkankermaand. Een wereldwijd initatief, waarbij ook belangrijke gebouwen in de wereld de hele maand zodra het donker wordt in roze licht gehuld zullen worden. Zo ook de Westerkerk. Philips heeft hieraan bijgedragen. Ook is tijdens deze avond de Estée Lauder Pink Ribbon Award uitgereikt.

De jury bestond uit Henk van der Mark en Nathan Moris (Estée Lauder Companies), Ria Bremer (juryvoorzitter), Patricia Steur (fotografe), Hester Oldenburg (oncoloog) en Jildou van der Bijl (hoofdredactrice Linda). De winnares is Josée van Attekum geworden met haar foto ‘Immaterial’. De Estée Lauder Pink Ribbon Award is toegankelijk voor beroeps- en amateurfotografen en studenten, met als doel openheid over borstkanker te stimuleren en mede daardoor in een eerder stadium opsporing te bewerkstelligen. Daarnaast wordt talent aangemoedigd zich te profileren door op geheel eigen wijze een beladen onderwerp te verbeelden en om het leven na borstkanker een krachtig toekomstperspectief mee te geven. Aan de deelnemers werd gevraagd vrouwelijkheid tijdens/na borstkanker te verbeelden met het thema ‘Pink Energy’ als accent. Uit de vele inzendingen heeft de jury foto’s geselecteerd, waarvan drie inzendingen werden genomineerd. De winnaar heeft de prijs tijdens het Estée Lauder Pink Ribbon Award Gala Diner in ontvangst mogen nemen. Note: deze foto is niet haar winnende foto, die was vanochtend nog niet beschikbaar. Ik heb deze van haar eigen website gehaald.

Monique Lindeboom van BeautyJournaal was erbij gisteravond. Voor het eerst, beken ik eerlijk. Alle jaren ervoor had ik de uitnodiging vriendelijk afgeslagen omdat ik me niet konden verenigen met de ernst van het onderwerp en de glamour waarmee het uitgedragen werd. Te Amerikaans. Bovendien ken ik talloze ziekten en situaties die aandacht nodig hebben. Maar er zit ook een deel schaamte bij: bij mij. Zelf gelouterd door een zeer groot trauma (overleden dochter – fataal verlopen bevalling: attentiewaarde: Nederland scoort te hoog met babysterfte rond geboorte), weet ik hoe graag je aandacht wilt voor wat jou is overkomen, maar tegelijktijd zoek je de stilte en het contact met lotgenoten (ik in die tijd bij de digitale lotgenotenclub Lieve Engeltjes, een club met nauwelijks geld, die werd en wordt draaiende gehouden door de tomeloze energie die voortkomt uit verdriet en compassie met elkaar) en zeker geen feest en galajurken en applaus van mensen die zich met een goed hart in zetten maar geen (of deels of indirect) deelgenoot zijn. En al zijn ze dat wel, je gaat daar in je galajurk in zo’n statige omgeving (hoewel kerken over het algemeen liefde prediken, stralen ze dat voor mij persoonlijk niet uit) niet zitten grienen.

 Tegelijkertijd weet je als vrouw dat borstkanker een soort Russische roulette is: je weet nooit of en wanneer het jou kan/zal overkomen. Het aantal gevallen is hoog, zeer hoog zelfs. Gelukkig is er dankzij de voortschrijdende wetenschap al heel veel goeds behaald, zoals een aanzienlijk toegenomen overlevingskans, waardoor borstkanker kan verworden tot een chronische ziekte in plaats van een dodelijke ziekte. Neemt niet weg dat er toch ook nog veel vrouwen aan overlijden. Bijna iedereen aan mijn tafel gisteravond kende wel een vrouw die het heeft gehad, heeft, of er zelfs aan overleden is. Doodeng, natuurlijk.

De awareness die de stichting voor ogen heeft is erg goed omdat het een belangrijk taboedoorbrekend karakter heeft, maar, zoals blijkt uit recente onderzoeken draagt al het preventieve werk dat wordt verricht niet significant bij aan minder borstkankergevallen en ook niet aan minder doden door borstkanker. Dat maakt het ook weer zo heikel. Een paar jaar geleden is al bekend geworden dat het screenen van je eigen borsten wekelijks alleen maar leidt tot meer stress en doktersbezoek en wellicht overbodige behandelingen en vrouwen nog jonger met hun borsten op die vreselijke pletplaat leggen draagt ook niet bij. Zend die pletplaat overigens maar naar het torturemuseum, en laat vrouwen asteblief gewoon een MRI scan krijgen (!).

Desalniettemin was het een serene avond. Was het ontroerend om te zien hoe de winnares Josee van Attekum met veel emotie de prijs voor haar zelfportret van haar lichaam in ontvangst nam. Bijzonder vond ik dat ze ook haar chirurg bedankte voor het prachtige litteken dat hij heeft weten te maken. Littekens zijn moeilijke dragers van het verdriet. Ze zullen je altijd herinneren aan wat er is gebeurd. Onze plastisch chirurg Frank Niessen vertelde daar eens zo goed over in de film over littekenverfraaiing, op BeautyJournaal.

Het is en blijft ook fascinerend om te zien hoe mensen met trauma’s (van welke aard dan ook) omgaan, er vorm aangeven, in de hoop er zo ook een plek aan te geven. Het is mooi, het zijn monumenten, prachtige en broodnodige rituelen. Echt broodnodig, omdat je rouwt…

Deze maand zullen de inkomsten op talloze lifestyleproducten weer gedoneerd worden aan de goede doelen voor borstkanker waaraan Pink Ribbon zich verbonden heeft.

Tot slot, een woordje van initiatiefneemster Evelyn Lauder (uit het persbericht): “Toen ik de Estée Lauder Breast Cancer Awareness campaign startte, was borstkanker iets waar alleen in bedekte termen over gefluisterd werd. Vandaag de dag is het niet alleen iets waarover geschreven en gepraat wordt: overlevers, politici en celebrities zijn actief geworden in de campagne om een wereld zonder borstkanker te bewerkstelligen. Wij, allemaal, maken het wezenlijk verschil. Vrouwen en mannen moeten weten dat als borstkanker op tijd wordt gevonden, er een genezingskans is van 98%. Dat is waarom we nu, meer dan ooit, onze stem moeten verheffen zodat de wereld luistert”. 

En: The Breast Cancer Foundation® is in 1993 opgericht door Evelyn H. Lauder als onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die zich toelegt op het financieren van innovatief en translationeel onderzoek. De Foundation ondersteunt wereldwijd wetenschappers aan topuniversiteiten en academische medische centra bij hun geavanceerde en veelbelovende onderzoek naar borstkanker, dat gericht is op preventie en genezing in dit leven. Minimaal 85 dollarcent van elke dollar die aan de Foundation geschonken wordt, gaat rechtstreeks naar borstkankeronderzoek en bewustzijnsprogramma’s. In oktober 2008 is 34,5 miljoen dollar toegekend aan 166 wetenschappers in de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Europa.

Laatste note: Later dit jaar zullen wij met dr. Frank Niessen een film maken over een vrouw die als gevolg van borstkanker een reconstructie ondergaat met het Brava systeem en vetcelinjecties. Wij volgen de processen van haar behandeling.

Graag brengen wij ook nog het goede werk van de stichting Viva la Donna in Nederland onder de aandacht (borstkanker hulp): www.vivaladonna.nl.

Lees ook