Over het al dan niet slikken van extra vitaminen en mineralen bestaan veel fabels.

04:04 - 02:26
luistertijd 04:04 - leestijd 02:26

Over het al dan niet slikken van extra vitaminen en mineralen bestaan veel fabels. Toch zijn er ook feiten, en die zet deskundige, apotheker Anne Andela, op een rijtje.

De R zit in de maand, je moet extra slikken voor meer weerstand?

Een boost vitaminen in de wintermaanden heeft minder zin dan het hele jaar doorslikken. Je slikt een voedingssupplement om de processen in je lichaam te ondersteunen, bijvoorbeeld het verbeteren van herstel bij ziekte of blessures, om je immuunsysteem te ondersteunen of voor een gezonde aanvulling voor lichaam of geest. Deze lichaamsprocessen vinden niet alleen in de winter plaats. Bovendien kun je in de zomermaanden juist wel wat extra antioxidanten gebruiken, om UV-schade en huidveroudering tegen te gaan. Het is wel waar dat de meeste mensen in de winter vatbaarder zijn voor virussen.

Kun je maar beter veel van een stof slikken dan te weinig?

De meeste vitamines hebben een aanzienlijke veiligheidsmarge, want er zijn heel weinig bijwerkingen toe te schrijven aan de vitamines bij hoeveelheden die zelfs ver boven de ADH uitkomen. Deze veiligheidsmarge geldt in het bijzonder voor de wateroplosbare vitamines, behalve voor vitamine B6. Deze vitamines worden gemakkelijk uitgescheiden in de urine, dankzij hun hydrofiele aard en laag moleculair gewicht.

Tot de wateroplosbare vitamines behoren de groep van B-vitamines en vitamine C. Ik ben het niet eens met de bewering dat een hoge dosis vitamine C tot nierstenen zou leiden. Er zijn verscheidene wetenschappelijke onderzoeken verschenen die deze bewering weerlegd hebben.[1, 2]

Terwijl bij de wateroplosbare vitamines de uitscheiding via de urine er voor zorgt dat hoge niveaus niet blijvend in de weefsels voorkomen, geldt dit niet voor de vetoplosbare. Tot de vetoplosbare vitamines behoren de vitamines – A, D, E, K . Deze kunnen zich in verschillende lichaamsweefsels en organen ophopen. Daarom is er een grotere kans dat een hoge inname tot bijwerkingen kan leiden. Om deze reden staan de veilige doses over het algemeen dichter bij de ADH dan die van de wateroplosbare vitamines. [2] Dit komt doordat de vetoplosbare vitamines in het lichaam kunnen worden opgeslagen in onze weefsels; een teveel wordt dus niet uitgeplast zoals bij wateroplosbare vitamines.

Tot slot zijn de meeste nadelige reacties na langdurig overmatig gebruik van vitamines snel omkeerbaar na stopzetting van de suppletie en laten ze gewoonlijk minimale of geen blijvende gevolgen na, met uitzondering van de vitamines A, D en B6.[2]

Ondanks de grote veiligheid van vitamines en (lichaamseigen) voedingsstoffen, vind ik het wel verstandig om een juiste dosering in te nemen en eerst naar je voeding of klachten te kijken, om te bepalen welke aanvulling je eventueel nodig zou hebben in de vorm van supplementen.

Helpt vitamine C bij verkoudheid?

Bij verkoudheid kunnen over het algemeen alleen de ernst en duur gunstig worden beïnvloed door vitamine c, oftewel ascorbinezuur (200mg -1g per dag). Je kunt hel vaak niet voorkomen.  Echter, mensen die lichamelijk aanzienlijk meer stress ondervinden in het dagelijks leven, bijvoorbeeld soldaten, topsporters en mensen die onder koude omstandigheden leven of werken hebben wel baat bij vitamine C als profylaxe voor verkoudheid.[1]

Hebben vegetariërs extra suppletie nodig?

Ik vind variatie in de voeding erg belangrijk. Hierdoor krijg je voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen. Als vegetariër zul je ook goed je best moeten doen, om via je voeding alles binnen te krijgen, de vitamines uit vlees zullen moeten worden vervangen. Sommige vegetariërs eten daardoor meer zuivel en eieren, of slikken een vitamine B12 supplement. Mensen die alleen het vlees laten staan, kunnen de voedingstoffen weer aanvullen door veel vis te eten.

 (bronnen) 1] http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/, 2] Veiligheid van vitamines. John Marks, hoogleraar medicijnen Girton College, Cambridge

Lees meer in BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek 

Lees ook