Haar vraag: Ik heb ook overmatig last van haaruitval en omdat ik al fijn haar heb, kijk je zo op mijn hoofdhuid. Ik tel als ik na het douchen mijn haren heb gekamd,  de haren uit mijn borstel. Soms zijn het er wel 130. De hele dag dwarrelen ze ook nog eens overal neer, op stoelen […]

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

haaruitval 2Haar vraag:

Ik heb ook overmatig last van haaruitval en omdat ik al fijn haar heb, kijk je zo op mijn hoofdhuid. Ik tel als ik na het douchen mijn haren heb gekamd,  de haren uit mijn borstel. Soms zijn het er wel 130. De hele dag dwarrelen ze ook nog eens overal neer, op stoelen en op mijn kleding. Ik slik multivitamine, een b-complex en extra ijzer. Bij mijn huisarts vind ik geen begrip. Mijn vraag is kan het slikken van teveel vitamine ook kwaad? Ik heb ook het idee dat ik er in de maanden oktober november maand meer last van heb. Kan het met seizoenen te maken hebben?

Dr. Boersma antwoordt:

Overmatig haaruitval komt vaak voor na een periode van stress, streng dieet, een narcose e.d. Onder deze omstandigheden vallen de lange haren (de haren met de lengte van het kapsel) was meer uit dan normaal. We noemen dit een telogeen effluvium. Kenmerken van een telogeen effluvium zijn dat de haren gelijkmatig over het hoofd uitvallen en alle uitgevallen haren weer worden vervangen door nieuwe haren. U wordt hiervan dus niet kaal of kalend. 

Als het haar op het midden op het hoofd dunner is dan, bijvoorbeeld, boven de oren is er waarschijnlijk sprake van erfelijke kaalheid. Dit kan zonder behandeling leiden tot blijvende kaalheid. Uit uw beschrijving maak ik op dat er bij u waarschijnlijk sprake is van erfelijke kaalheid. Als u enkele vrouwen wilt zien die dit ook hebben,bekijk dan nog eens de film op BeautyJournaal met Carien.  

Met vriendelijke groet, Ids Boersma (dermatoloog-tricholoog)

Aanvulling van BeautyJournaal over haaruitval in het najaar: De zon brengt de telogene fase (de rustfase) van het haar naar een piekmoment in de zomer en dit leidt tot een sterkere haaruitval twee tot drie maanden later.

 

Lees ook