shop MÁDARA Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen SPF30 Mádara maakt gebruik van zinkoxide als mineraal filter en vult dit aan met een krachtig antioxidant: plantstamcellen uit de Noordelijke Drakenkop. Verder zit er hyaluronzuur in, frambozenzaadolie en vitamine C en E. Monique loves it, lees haar review. Bekijken Uit het artikel in de Amerikaanse krant kwam […]

07:29 - 04:29
luistertijd 07:29 - leestijd 04:29

Uit het artikel in de Amerikaanse krant kwam naar voren dat jongeren bij voorbaat al bang zijn voor rimpels, ze lijden vaak aan migraine, zeker in de examenperioden en Botox zou ook dit lijden kunnen verzachten en ze zijn enorm picky op hun uiterlijk. Witte Amerikanen willende perfecte neus hebben, Aziaten willen een smallere kaaklijn, en ook daarbij zou Botox kunnen helpen.  Last but not least zou Botox ook kunnen helpen om te voorkomen dat je bij het lachen je bovenlip te ver optrekt (zucht….).

Amerikaanse jongeren praten tegenwoordig in termen als ‘having B.’  Artsen roepen al decreten uit tegen de nieuwe trend die zij ‘Teen Toxing’ noemen.  Uit cijfers zou blijken dat Amerikaanse kinderen tussen 12 en 19 jaar al 12 duizend keer Botox hadden laten inspuiten, sommige kinderen meerdere keren. Het betekent een stijging van 2% ten opzichte van 2008.

Gemiddelde leeftijd 49 jaar

Hoe is de situatie eigenlijk in Nederland? Cijfers hebben we niet, eenvoudigweg omdat niemand ervoor lijkt te pleiten ze centraal te registreren. Maar artsen houden natuurlijk wel hun eigen gegevens bij. Neem de praktijk van de gerenommeerde injectables-arts Helga van den Elzen van de gelijknamige kliniek in Naarden. De afgelopen tien jaar heeft zij aan 5 duizend geregistreerde patiënten 15 duizend behandelingen gegeven. De gemiddelde leeftijd van haar klantengroep is 49 jaar,  met uitschieters naar iets onder de 23 jaar en boven de 89 jaar. Ze ziet wel een grotere spreiding ontstaan, maar die verschillen zijn nog miniem. Van den Elzen vindt het weer een ‘typisch’ Amerikaans verhaal en overdreven.  ‘Uit cijfers van de ASAS in Amerika blijkt dat 2% van de cosmetische ingrepen bij jongeren onder de 18 jaar plaatsvinden, daarbij staan de neuscorrecties op 1, de borstcorrecties op 2 en de kincorrecties op 3. In 2009 vonden er in totaal 10 miljoen cosmetische ingrepen plaats, een stijging maar liefst 150% ten opzichte van 2000, maar onder jongeren was er juist een daling. In 2000 was het nog 2,5% voor jongeren onder de 18 jaar, nu is het 2%.’

‘Perfectie is uit. Het gaat om een prettige uitstraling.’

Ze beaamt dat Botox een van de meest toegepaste injectables is, maar dan vooral bij mensen boven de 40 jaar. Botox inspuiten bij jongeren vindt ze totaal ongepast, als het om rimpelpreventie gaat. ‘Je kunt pas goed zien waar de rimpels komen, als ze daadwerkelijk al een beetje zichtbaar zijn. Pas dan is het nuttig om erger te voorkomen. Een fronsrimpel voortijdig wegspuiten? Dat fronslijntje is helemaal niet erg,’ zo betwist ze, ‘pas als je ziet dat ook de wenkbrauwen gaan zakken is het moment daar om in te grijpen. Dat fronslijntje geeft je uiterlijk geen vermoeide uitstraling, het zijn de zakkende wenkbrauwen. Als mensen al iets willen laten doen tegenwoordig is het vooral om er minder vermoeid uit te zien. Het gaat niet om rimpels, het is een totale gezichtsuitdrukking.’

Helga van den Elzen is een warm pleitbezorger van de unieke uitstraling, zegt ze. ‘Perfectie uit. Het gaat om een prettige uitstraling, dus geen uitzakkende mondhoeken en wenkbrauwen, niet te geprononceerde wallen en kringen onder de ogen. Er staat veel te veel druk op jongeren, vind ik.’

Ze keek altijd boos

Injectables arts en eigenaar van het Medisch Lasercentrum Amsterdam, Leo van Rozelaar, ziet zijn dochter als het ultieme voorbeeld van verstandig Botox-gebruik op jonge leeftijd. ‘Zij is nu 29 en vroeg mij tien jaar geleden voor het eerst om Botox. Ze hoorde te vaak: “wat kijk jij boos..”. Dat is nu over, en elke vier a vijf maanden vraagt ze weer om een injectie. Waarom komt mijn dochter voor Botox als ze 19 jaar oud is? Ze staat onder invloed van de vrouwenbladen met hun informatie over schoonheidsverbeterende methoden, en natuurlijk van de vele foto’s van celebrities die Botox gebruiken.’

Waar Van den Elzen het volstrekt niet nodig vindt om rimpels bij voorbaat te willen voorkomen met Botox, ziet Rozelaar er geen nadelen van in. ‘Met die gave, fraaie, jonge gezichten is niets mis. De gewenste preventie vinden wij een veilige ingreep. Negatieve keerzijden bij juist gebruik ( het is een medicijn, dus laat je beoordelen en behandelen door een ervaren arts op dit gebied!) zijn er niet als je vroegtijdig, dus preventief, spiergroepjes wat minder krachtig laat werken.

Niet de rimpels maar de uitdrukking bepaalt

Volgens Van den Elzen wordt hoe je eruit ziet voor 80% bepaald door de uitdrukkingen en contouren en 20% door je rimpels. Dat is dus anders dan menigeen denkt – een nadenkertje dus. Ze begrijpt dus wel dat Aziatische vrouwen hun kaakspieren minder hard willen laten werken, zodat de kaaklijn zachter wordt. Ze waarschuwt er wel voor dit niet te vaak te laten doen (max. 1x per jaar), ‘omdat je door het afzwakken van die spier(en) eerder gaat zien wat er in die huidlaag verscholen ligt aan bobbeligheden. We zien dat vaak bij Botox gebruik in het voorhoofd. De schedel is van nature wat bobbelig. Als je jong bent ligt daar nog een stevige huid overheen en de spieren houden het ook stevig. Naarmate je ouder wordt, neemt de huiddikte af, de vezels verslappen en door Botox injecties neemt ook de spiermassa in dat gebied af: de bobbelige botstructuur van de schedel kan nu zichtbaarder worden. Bovendien is het bij kaakcorrecties met Botox injectables ook zo dat hangsterwangen naarmate je ouder wordt erdoor kunnen toenemen. Kaakbot slinkt naarmate je ouder wordt en die verslapte spieren als gevolg van Botox maken het er niet beter op dan.’

Tandenknarsen

Zowel Van den Elzen als Rozelaar benadrukt dat tandenknarsen kan bijdragen aan te sterk ontwikkelde kaakspieren. De grote kauwspier raakt teveel ontwikkeld (de tanden en kiezen slijten af). Maar liefst 15% van de jongeren zou tandenknarsen en dit blijk je dus goed te kunnen verhelpen met Botox.

‘Ik wil niet op mijn moeder gaan lijken’

Over het gebruik van Botox bij migraine zijn de meningen van de artsen verdeeld. Van den Elzen vindt migraine een aangelegenheid van de neuroloog is. Rozelaar zag de hoofdpijn (niet nader gespecificeerde hoofdpijn) aanzienlijk afnemen bij zijn dochter door de jaren heen. Rozelaar benadrukt tot slot nog dat hij ook bobbelige huidstructuren op de kin een zachter aanzien kan geven met Botox, evenals liplijntjes op de bovenlip. ‘Veel jonge dames komen met de opmerking: ” Ik wil niet dezelf lijnen als mijn moeder krijgen in het gezicht”. Vervolgens komen de moeders met hun dochters mee omdat ze ook van hun lijntjes afwillen. We zeggen er dan wel altijd bij: elke vier maanden een injectable, 1 tot 2 jaar lang. Voor het beste resultaat.’

Helga van den Elzen besluit dat het de trend is om asymmetrie in het gezicht zoveel mogelijk weg te willen laten halen.  ‘Met een zg. ‘liquid facial’ kun je vermoeide trekjes verdoezelen en een meer prettige uitstraling creëren. Maar laten we het niet overdrijven, mensen zonder ‘streepjes in het gezicht’ worden echt niet als mooier of aantrekkelijker ervaren.’

Lees ook