‘Iedereen weet dat het lopen op hoge hakken niet goed is’, verklaart biomechanicus Danielle Barkema, verbonden aan de Iowa State University in Ames, Amerika, op de site Discovery News vandaag.

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

‘Iedereen weet dat het lopen op hoge hakken niet goed is’, verklaart biomechanicus Danielle Barkema, verbonden aan de Iowa State University in Ames, Amerika, op de site Discovery News vandaag. Met het lopen op hoge hakken vergroot je het risico op het krijgen knieproblemen als gewichtsslijtage (artrose). De gewrichtsproblemen als gevolg van slijtage kunnen zo ernstig worden dat een knieoperatie nodig is,’zo stelt ze.

In vergelijking met het blootsvoets lopen, ontstaat er bij hakkendraagsters een grotere druk aan de binnenkant van de knie, zo blijkt uit eerder onderzoek en nu dus uit onderzoek van Barkema. Ze vergeleek de resultaten van het lopen op 2 inch en op 3.5 inch-hakken. In het laboratorium werden o.a. sensoren en camera’s gebruikt om de schokken op te meten die de gewrichten tijdens het lopen op de hakken moesten opvangen. De vrouwen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar liepen zowel op de hoge als op de lage hakken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de lichaamshouding van vrouwen door het lopen op hoge hakken verandert. De enkels klappen meer naar binnen waardoor de enkelgewrichten ontstabiel worden. Ook kwam er meer druk op de binnenknie te staan.

Uit een andere studie die vorige maand in de Journal of Experimental Biology werd gepubliceerd bleek dat hoge-hakken-draagsters kuitspieren hebben die 13% korter zijn dan die van niet hakkendraagsters. Ook blijken de Achillishiel pezen stijver te zijn. Het is een van de redenen waarom hakkendraagsters maar moeilijk op platte schoenen kunnen hardlopen of blootsvoets kunnen lopen. Ze krijgen voet-en kuitpijn .

Flip-flops (eenvoudige slippers) en sneakers belasten de kniegewrichten en pezen het minst.

Lees ook:

 

Lees ook