Beste dr. Niessen, Al jaren geleden zijn mijn rimpels voor het eerst ingespoten met Artecoll.

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

artecollBeste dr. Niessen,

Al jaren geleden zijn mijn rimpels voor het eerst ingespoten met Artecoll. Ik heb deze behandeling nog een aantal malen herhaald. Je hoort nu al die verhalen over permanente fillers. De arts die mij behandelt stelt dat deze fillers geen kwaad kunnen, mits verricht door een goede arts. Ik moet ook zeggen dat ik nimmer klachten heb gehad en blij ben met het resultaat. Normaal laat ik e.e.a. een keer per jaar ‘bijwerken’ met Artecoll. Ik vraag me nu af of ik hiermee door kan gaan. Het probleem, aldus mijn arts, is dat als je permanente fillers hebt gebruikt, je geen andere rimpelfillers kunt injecteren. Dan blijft er eigenlijk niets over dan doorgaan met de Artecoll? Ik hoor graag uw mening c.q. alternatief voor de permanente fillers. Met vriendelijke groet, mevrouw M.S.

dr. Frank Niessen, plastisch chirurg bij Esthetisch centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

 

Geachte mevrouw,

Of een arts goed of slecht is heeft wel invloed op het resultaat van de fillers, maar of er een reactie op zal optreden in de toekomst hangt ook af van de patient zelf.

Het is niet geheel duidelijk waarom deze reacties van ontsteking en vochtvorming optreden, maar een relatie met tandheelkundige ingrepen zouden er kunnen bestaan. Een antibiotica profylaxe bij dit soort ingrepen is aan te raden. De reacties op permanente fillers kunnen zelfs op langere termijn optreden. De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie raadt het gebruik van permanente fillers af.

Op uw vraag of het ook mogelijk is om een ander soort injectable te gebruiken, kan ik u antwoorden dat het bijvoorbeeld ook met eigen vetweefsel kan. Dit wordt dan in de diepere huidlagen ingespoten, dieper dan Artecoll. Om meer volume te krijgen. Het vet verdwijnt voor 30-50%, maar de rest blijft zitten. Kleine rimpels zijn hier echter niet mee te behandelen.

 Frank Niessen, plastisch chirurg

Lees ook