Geachte Dr. Boersma, Ik ben een vrouw van 55 en heb sinds en aantal weken last van plotseling haarverlies, er is al zeker een derde verdwenen.

02:00 - 01:12
luistertijd 02:00 - leestijd 01:12

plotselinge haaruitvalGeachte Dr. Boersma, 

Ik ben een vrouw van 55 en heb sinds en aantal weken last van plotseling haarverlies, er is al zeker een derde verdwenen. Nu ben ik naar mijn huisarts geweest en zij raadde mij  Omega-3, lijnzaadolie en goede voeding aan. Verder probeerde ze me gerust te stellen dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar als het haarverlies zo doorgaat vrees ik het ergste. Ik ben dus echt in paniek (ik weet het; stress is niet erg bevordelijk bij het bestrijden van haaruitval!) Nu zou ik heel graag een afspraak willen maken met een specialist (U dus) , om e.e.a. door te spreken en eventuele behandelingswijzen te bespreken, is dit mogelijk? Mevrouw M.d.C.

Dr. Boersma reageert:

 

 

Geachte mevrouw,

Als u in drie weken tijd eenderde van uw haar verliest is dat heel erg veel. De meest voor de hand liggende oorzaken zijn een telogeen effluvium of een alopecia areata. 

Als het haar met bosjes uitvalt, dus als u blijft trekken en telkens weer komen er weer vijf tot tien haren mee, dan is er mogelijk sprake van een alopecia areata. Als dit niet het geval is, dus als er na twee keer trekken aan een haarlok géén haren meer uitvallen, gaat het waarschijnlijk om een telogeen effluvium. Dit laatste komt vaak voor en de kans is dan ook graat dat dit bij u het geval is.

Haaruitval door een telogeen effluvium wordt veroorzaakt door stress, narcose, extreme warmte (>35 graden), koorts, ziekte, e.d. Deze oorzaken vinden plaats ongeveer drie maanden voordat het haar extreem begint uit te vallen. U kunt voor u zelf nagaan of dit het geval is. Meestal hoeft u niets te doen omdat alle uitgevallen haren weer worden vervangen. 

 Ids Boersma, dermatoloog-tricholoog

Lees ook