Ondernemers en ware parfumliefhebbers zoals onze geurdeskundige Tanja Deurloo en huidspecialist Dany Diop verrassen ons steeds vaker met bijzondere geurschatten die ze gevonden hebben.

06:35 - 03:57
luistertijd 06:35 - leestijd 03:57

Ondernemers en ware parfumliefhebbers zoals onze geurdeskundige Tanja Deurloo en huidspecialist Dany Diop verrassen ons steeds vaker met bijzondere geurschatten die ze gevonden hebben. Onlangs waren we nog te gast in de prachtige winkel van Tanja voor de introductie van Humiecki & Graeff, een concept van de Duitsers Sebastian Fischenich en Tobias Muksch bestaande uit zes unieke, want onderscheidende geuren die prachtig zijn opgebouwd en een heel modern karakter hebben zonder warmte en persoonlijkheid in te leveren. De mannen hebben een ontwerpachtergrond en dat is duidelijk zichtbaar in het waanzinnig mooie visuele concept dat zij bij de geuren hebben ontwikkeld. Een fashion-gevoel overvalt je, en dat is bijzonder, omdat het eveneens op een fris-moderne manier wordt benaderd en knap omdat mode en geur zeker niet makkelijk aan elkaar te koppelen is als er geen grote modeontwerper achter zit. Maar hun visuele concept is zo sprekend en innemend, dat het ontbreken van een dergelijke kracht totaal niet gemist wordt. De subtiele balans tussen mode, lifestyle en geurinterpretatie daarvan wordt zeer knap uitgewerkt. En ruik de geuren, je wordt zo blij als je weer eens iets verfrissends ruikt, want meteen op duizenden andere geuren lijkt! Christophe Laudamiel is hun vaste ‘neus’.

Eau Radieuse is een moderne re-make van de ouderwetse eau de cologne meyt mandarijn en citroen, maar ook met eenvleug pepermint en rabarber. Een lichte romigheid komt van bananenschil. Het is een zeer opliftende, fijne zomers geur die dankzij de mint ook heerlijke verkoeling geeft op te warme, vochtige dagen. Askew is een variatie op de klassieke vetitver parfums. Aards, kruidig en houtachtig, met een vleug van ruige teernoten, kardamom, leer en gember  en lichtgezoet door mimosa. Een mannelijke geur, maar toch uitgevoerd met  een zekere lichtheid waardoor vrouwen met voorkeur voor mannenparfums dit zeker moeten ruiken.

Clemency opent licht metalig, maar wordt al snel zachter dankzij het gebruik van de heerlijke zomerse lindebloesemgeur. Mimosa zorgt uiteindelijk voor een elegante vrouwelijkheid in combinatie met leer en sandelwood voor stevigheid in basis. Clemency verrast door enerzijds de lichtvoetige luchtigheid in combinatie met metaal en anderszijds door karaktervol temperament van leer, waardoor een kruidig karakter wordt neergezet. Geste is de meest warme verleider in het assortiment en wordt verbeeld door een vrouw met een jonge minnaar. Het is een romige geur met noten van amber en musk, afgemaakt met de lichtheid van violen. We love it….

Multiple Rouge is een bijna wild vrolijk palet van rode bessoorten, sinaasappelschil en groene ananas. Een fraaie combinatie van zuurtjes met tropische zoetheid. Een bijna eetbare geur die een compromisloze opgewektheid bij je oproept. Bosque is de nieuwste telg in de familie en bedoeld voor hem, maar gezien de lichtvoetigheid van het concept, is ook deze geur interessant voor vrouwen. Het wordt omschreven als een fris-licht zoetig parfum, met bloemen als narcis in de top en dan weer het krachtige vetiver in de basis. De mannen hebben het bedoeld als een geur van tevredenheid, een verstilde sensualiteit, die je kunt beleven naar een fijne vrijpartij…. De geuren zijn te beleven (en te koop) in de salon van Tanja Deurloo: Annindriya Perfume Lounge.

In de winkel Miroir van Dany Diop zijn recent twee nieuwe geurconcepten aan het assortiment toegevoegd. Vero Profumo van de 70-jarige Zwitserse selfmade parfumeur Vero Kern en van chemicus Andy Tauer die van zijn hobby zijn professie heeft gemaakt.

In tegenstelling tot de verfijnde contemporaine conceptualiteit van H & G, brengen de parfums van Tauer en Vero ons terug naar de rituele culturaliteit van onze wereld. Andy Tauer is dol op geurnuances uit het Midden Oosten en dat is in al zijn negen geuren onmiskenbaar terug te vinden.  De orientaalse basis wordt gebruikt als vertrekpunt om zachtere noten bovenop te bouwen. Tauer ontwerpt redelijk mannelijke parfums, hoewel hij ze liever als uniseks aanduidt. De bases zijn vaak droog en knisperig, in het hart en de top werkt hij met zachte bloemen als roos en jasmijn of neroli, lavendel en fruitjes. In gesprek met ons vertelde de ontwapenende Tauer (echt, die man is zo’n lieverd!) dat zijn parfum Air Maroccain door de beroemde parfumrecensist Luca Turin werd beloond op vijf sterren. Het verhaal achter deze geur is opwindend. Wie eens in Ouarzazate, Marokko is geweest, kan het beleven: de geuren van het landschap en het dorp die naar binnen waaien door de open ramen van je landerige hotelletje. Ouarzazate is zo’n beetje het einde van de wereld, voordat de ruige desert begint. We begrijpen het, we zijn er immers ook geweest. En we begrijpen ook, gezien het stevige karakter van zijn geuren, dat mannen, en daarna vrouwen, die ook van de bedwelmende geurtonen van de houtsoort Aoud houden, dit prachtig vinden. Ga vooral ook eens naar zijn parfumblog!

De ontmoeting met de 70-jarige Vero Kern was weer van een hele andere orde. Ook zij verkoopt haar geuren nu bij Dany Diop. Deze dame, die een groot deel van haar werkend leven in de afhandeling op de luchthaven voor Swiss Air werkte, heeft na haar pensioen de stap genomen om de liefde voor geur in een bedrijf om te zetten. Haar concept ademt Parijs 1920 en als we haar geuren ruiken, klopt dat beeld ook. Rijk versierde flesjes, goud, fluweel, geurstolpjes en geur inspiraties waaronder Jicky van Guerlain, Fragas en Tabac Blonde van Caron  doemen op. Kern droomt terug in de tijd en geef haar eens ongelijk. Het was een van de meest rijke parfumtijden, zo vinden wij.

Haar geuren zijn dan ook supervrouwelijk, krachtig en sterk ingegeven door de roaring ’20. Kern houdt van de wereld van massage en aromatische badhuizen en het eerste dat ze dan ook ontwikkelde met haar geuren waren massageproducten. Inmiddels heeft ze drie parfums : Kiki, Onda en Rubi, met maar liefst 60% tot 70% natuurlijke componenten. Vero Profumo betekent in het Italiaanse echte parfums of wel echte geuren. Het is haar realiteit, grenzend aan sprookjesachtigheid.

In de geuren van Tauer en Kern herkennen wij ook onmiskenbaar de geursmaak van Dany Diop zelf:-).

Lees ook