Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) behoren tot de omega-3 familie en zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

05:21 - 03:12
luistertijd 05:21 - leestijd 03:12

Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) behoren tot de omega-3 familie en zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn een belangrijk bestanddeel van – met name vette – visproducten. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een (te) lage inname van omega-3-vetzuren en haalt de (minimale) aanbeveling van 200 mg EPA en DHA per dag niet eens. Risicogroepen voor een tekort aan omega-3-vetzuren zijn vooral vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kinderen tot 2 jaar, ouderen en mensen die (bijna) nooit vis eten. Doordat onze leefstijl en voedingsgewoonte de laatste jaren sterk veranderd zijn, is de balans van vetzuren ook nog al verstoord geraakt. De inname van omega-6 vetzuren is toegenomen ten koste van de omega-3 vetzuren. Omdat de omega-3 en de omega-6 vetzuren ook nog eens gebruik maken van dezelfde enzymen, is er sprake van competitie bij de vorming van EPA en DHA.

De bekendste omega-6 vetzuren zijn linolzuur en arachidonzuur. Omega-6 vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Linolzuur zit in plantaardige olie, margarine, zaden en noten. Linolzuur is vanwege de cholesterolverlagende eigenschappen een zeer commercieel product geworden en wordt op grote schaal bij onze voedselbereidingen gebruikt, waardoor we daar meer dan genoeg van binnenkrijgen. Beide omegavetzuren zijn essentieel en hebben gezondheidsbevorderende effecten. Maar een juiste verhouding tussen de twee vetzuren is belangrijker. Als je supplementen met omega-3 soorten wilt slikken is het raadzaam om supplementen met EPA en DHA erin te nemen, deze zijn beide aanwezig in visolie-capsules.

Omegavetzuur uit algen

Sommige supplementen bevatten de voorloper van EPA en DHA, namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), zodat het lichaam het zelf nog om moet zetten in EPA en DHA. Omdat deze omzetting van ALA naar EPA en DHA bij de meeste mensen beperkt is, is dit een mindere keuze als supplement. Hiernaast zijn er ook nog supplementen met omega-3 vetzuren op basis van algen, echter deze bevatten vaak uitsluitend DHA of ook de voorlopers.  Sommige vegetariërs kiezen daarom voor een DHA-supplement op basis van algen, naast voldoende lijnzaad of lijnzaadolie en groene bladgroenten die ALA leveren.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid maar ook voor een gezonde huid! Ze zorgen voor gezonde huidcellen, die het vocht in uw huid beter kunnen vasthouden en gaan ontstekingsreacties tegen. Omega-3 vetzuren hebben ook een gunstig effect op het hart, de bloedvaten, hersenen en ogen. Ze helpen de bloedvaten elastisch en schoon te houden en zorgen voor een goede doorbloeding van uw huid.

Visolie of vette vis op het menu?

De consumptie van gelijke hoeveelheden EPA en DHA op wekelijkse basis uit vette vis of op dagelijkse basis uit visoliecapsules is even doeltreffend in de verhoging van het aandeel omega 3-vetzuren in de totale hoeveelheid bloedvetten. Dit bleek uit een onderzoek met 23 gezonde premenopauzale vrouwen. Ze werden in twee willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende 16 weken twee verse porties vis (zalm en witte tonijn) per week. Omgerekend stond de inname van deze hoeveelheid vis gelijk aan een gemiddelde dagelijkse inname van 485 mg EPA en DHA. De tweede groep kreeg deze dosis omega 3-vetzuren in de vorm van een dagelijkse suppletie met 1 tot 2 visoliecapsules.

Bij de aankoop van visoliesupplementen speelt ook het milieu nog een rol. Bij de productie van het visolieproduct van Plantina Trimare wordt bijvoorbeeld strikt gehandeld in overeenstemming met de plaatselijke visquota. In het belang van de consument wordt de visolie gezuiverd van schadelijke stoffen, zoals zware metalen en toxische milieustoffen. De standaarden zijn strenger dan de standaarden die worden voorgeschreven door de overheid.

Ook als je geen visliefhebber bent, is het toch echt een aanrader om een supplement met visolie te nemen.

Synoniemen: Eicosapentaenoic acid, Docosahexaenoic acid, Omega-3 vetzuren, Lange-ketenvetzuren, Visolie. Aanwezig in: Vooral vette vis (zoals zalm, haring, makreel, sardines), maar ook minder vette vis (zoals kabeljauw, tilapia, garnalen) en in mindere mate in zonnebloemolie en sojaolie. ADH: niet bepaald; adequate dosering: 200-1000 milligram omega-3 vetzuren (DHA en EPA), afhankelijk van status gezondheid of aandoening.Veilige maximale dosering: Visolie wordt over het algemeen goed opgenomen en goed verdragen zonder bijwerkingen. Wel kan het zijn dat vanaf enkele grammen per dag de bloedstolling minder goed verloopt en de kans op bloedingen toeneemt. Interactie met geneesmiddelen: Bij gebruik in combinatie met bloedverdunners kan het bloed te sterk verdund worden.

Literatuur en broninformatie:

1] Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutr Rev. 2010 May;68(5):280-9. 2] Comparison of the effects of fish and fish-oil capsules on the n 3 fatty acid content of blood cells and plasma phospholipids. Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1621-5. 3] http://www.orthokennis.nl 4] http://lpi.oregonstate.edu 5] http://www.vannature.nl/monografie/Omega-3_vetzuren_EPA.html   6. http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/file/Infokaart_Omega-3_vetzuren.pdf

 

Heb jij een vraag aan onze expert apotheker Anne Andela? Stuur hem naar info@beautyjournaal.nl, ovv vraag aan Anne

 

 

Lees ook