In het persbericht lezen we het volgende (letterlijke tekst): ‘ De revolutionaire facelift: Endotine .

05:54 - 03:32
luistertijd 05:54 - leestijd 03:32

In het persbericht lezen we het volgende (letterlijke tekst):  De revolutionaire facelift: Endotine . Een ingreep die licht en snel is en bovendien door het lichaam zelf natuurlijk wordt overgenomen.  Endotine, in handen van de beste plastisch chirurgen van Nederland, zorgt voor een perfecte correctie. Met als belangrijkste eigenschappen: een natuurlijke lifting van de huid, een minimale ingreep en een mooi resultaat dat aanhoudt voor een periode van 2 jaar of langer.

Endotine is een geavanceerde techniek, ontwikkeld in de Verenigde Staten.  Deze methode is bedoeld voor de correctie van vijf verschillende probleemzones:  voorhoofd, wenkbrauw, wangen, onderkin en de hals.  Endotine combineert een minimale ingreep met een nieuwe fixatietechniek. Een refresh op basis van kleine, speciale clips en soms strips. Ze bestaan allemaal uit bio materiaal dat onder de huid wordt aangebracht en binnen een jaar vanzelf oplost. Je gezicht, je huid neemt de lift natuurlijk over en blijft flexibel en zacht. ‘

De Endotine behandeling is er vanaf circa € 1.800,=, zo lezen we verder in het persbericht en wordt nu bij enkele privéklinieken in Nederland uitgevoerd.

Dr. Frank Niessen , plastisch chirurg bij Mittsu Institute in Amsterdam reageert: ‘Wat kan de industrie het weer fraai verwoorden. Even terug naar de basis. We worden ouder, dus de weefsels gaan zakken, rekken uit en het volume wordt minder, met name bot en onderhuids vet. Wanneer je echt een te veel aan huid hebt zul je dit weg moeten snijden, weg moeten smokkelen, of iets gebruiken dat de huid doet krimpen.

Typen wenkbrauwlift

In het geval van hangende bovenoogleden zit de basis van het probleem vaak ook in de wenkbrauwen die gaan zakken. Met name aan de buitenkanten. Daarnaast kan er ook een teveel aan uitgerekte bovenooglid-huid bestaan. Dus bij een afdoende ingreep moet je zowel iets aan de bovenoogleden doen als aan de uitzakkende wenkbrauwen.

Voor fors gezakte wenkbrauwen kun je dan kiezen voor : een endoscopische voorhoofdslift, een open voorhoofdslift, of voor het verwijderen van huid vlak boven de wenkbrauwen.

‘Bij endotine kan het gebeuren dat de wenkbrauwen in een boog gaan lopen, dus het midden het hoogste punt wordt.’

Hechtingen of clips?

We beperken ons nu even tot de endoscopische voorhoofdslift. Hierbij smokkel je het te veel aan huid weg naar het achterhoofd. Bij deze techniek maak je het botvlies los, snijdt deze in onder het niveau van de wenkbrauwen en aan de zijkanten los en lift dit geheel als een ‘u’ naar het achterhoofd.

Het botvlies moet weer vastgroeien voor een definitief resultaat. Om dit vast te zetten kun je hechtingen gebruiken die je door een oplosbaar schroefje haalt, of door twee botgaatjes. Of je gebruikt dus de endotine.  Weerhaakjes worden hierbij als fixatiemethode gebruikt om de bovenliggende huid goed op de plaats te houden. Voordeel van endotine is dat je deze clips nadat de huid al gesloten is (de wonden dicht zijn) nog wat aan kunt passen.

Pas op voor zwelling en cystevorming

Endotine lijkt elegant, omdat het makkelijk is aan te brengen en je dus ook nog kunt corrigeren. Maar er zijn ook nadelen. Er kan soms granuloom vorming optreden; een reactie met ontsteking en vocht rondom de endotine. Ik maak zelf gebruik van hechtingen, maar ook daar kan een reactie op ontstaan.

Ik heb in de praktijk gezien dat er na twee weken bij enkele patiënten een zwelling optrad bij een bepaald soort hechtingen. Het bleek dat deze hechting oploste door middel van zuurvorming. Ik heb toen mijn keus voor de soort hechting aangepast en de bijwerking trad niet meer op. Ik gebruik twee hechtingen per kant die ik dwars plaats tegen het uitscheuren wat een goedkope en goede fixatie is.

Uit wetenschappelijke literatuur is ook bekend dat de endotine methode langzamer oploste dan gewenst was, maar ik begrijp dat is inmiddels opgelost door een aanpassing van de samenstelling. Wel kan er dus nog sprake zijn van cyste-vorming. Als dit gebeurd moet alsnog het materiaal verwijderd worden.

Duurder maar ook sneller

Een ander nadeel vind ik de prijs. Mijn hechtingen zijn veel goedkoper en hoef ik de kosten van de endotine niet door te berekenen aan de patiënt. Een nadeel van gewone hechtingen is dat het meer moeite kost om symmetrie te verkrijgen, soms moet ik de hechtingen wel drie keer over doen voor een perfect resultaat. Dat zal met de endotine sneller gaan.

Bewaak de vrouwelijke wenkbrauw vorm

Mijn laatste belangrijke ‘maar’ is dat je goed moet uitkijken dat de vorm van de wenkbrauwen niet verandert door het aanbrengen van de endotine. Bij vrouwen lopen de wenkbrauwen aan de uiteinden omhoog, dat vinden we ook universeel mooi. Bij endotine kan het gebeuren dat de wenkbrauwen in een boog gaan lopen, dus het midden het hoogste punt wordt. De maakt de oogopslag van een vrouw er niet mooier op. Zie de foto’s hieronder.’

Endotine wenkbrauwlift

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook