Cosmetisch medisch Expertadvies Klinieken Operatietechnieken Plastische chirurgie

Hoe bijzonder is de Endotine facelift? Dr Frank Niessen antwoordt

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

In het persbericht lezen we het volgende (letterlijke tekst):  De revolutionaire facelift: Endotine . Een ingreep die licht en snel is en bovendien door het lichaam zelf natuurlijk wordt overgenomen.  Endotine, in handen van de beste plastisch chirurgen van Nederland, zorgt voor een perfecte correctie. Met als belangrijkste eigenschappen: een natuurlijke lifting van de huid, een minimale ingreep en een mooi resultaat dat aanhoudt voor een periode van 2 jaar of langer.

Endotine is een geavanceerde techniek, ontwikkeld in de Verenigde Staten.  Deze methode is bedoeld voor de correctie van vijf verschillende probleemzones:  voorhoofd, wenkbrauw, wangen, onderkin en de hals.  Endotine combineert een minimale ingreep met een nieuwe fixatietechniek. Een refresh op basis van kleine, speciale clips en soms strips. Ze bestaan allemaal uit bio materiaal dat onder de huid wordt aangebracht en binnen een jaar vanzelf oplost. Je gezicht, je huid neemt de lift natuurlijk over en blijft flexibel en zacht. ‘

De Endotine behandeling is er vanaf circa € 1.800,=, zo lezen we verder in het persbericht en wordt nu bij enkele privéklinieken in Nederland uitgevoerd.

Dr. Frank Niessen , plastisch chirurg bij Mittsu Institute in Amsterdam reageert: ‘Wat kan de industrie het weer fraai verwoorden. Even terug naar de basis. We worden ouder, dus de weefsels gaan zakken, rekken uit en het volume wordt minder, met name bot en onderhuids vet. Wanneer je echt een te veel aan huid hebt zul je dit weg moeten snijden, weg moeten smokkelen, of iets gebruiken dat de huid doet krimpen.

Typen wenkbrauwlift

In het geval van hangende bovenoogleden zit de basis van het probleem vaak ook in de wenkbrauwen die gaan zakken. Met name aan de buitenkanten. Daarnaast kan er ook een teveel aan uitgerekte bovenooglid-huid bestaan. Dus bij een afdoende ingreep moet je zowel iets aan de bovenoogleden doen als aan de uitzakkende wenkbrauwen.

Voor fors gezakte wenkbrauwen kun je dan kiezen voor : een endoscopische voorhoofdslift, een open voorhoofdslift, of voor het verwijderen van huid vlak boven de wenkbrauwen.

‘Bij endotine kan het gebeuren dat de wenkbrauwen in een boog gaan lopen, dus het midden het hoogste punt wordt.’

Hechtingen of clips?

We beperken ons nu even tot de endoscopische voorhoofdslift. Hierbij smokkel je het te veel aan huid weg naar het achterhoofd. Bij deze techniek maak je het botvlies los, snijdt deze in onder het niveau van de wenkbrauwen en aan de zijkanten los en lift dit geheel als een ‘u’ naar het achterhoofd.

Het botvlies moet weer vastgroeien voor een definitief resultaat. Om dit vast te zetten kun je hechtingen gebruiken die je door een oplosbaar schroefje haalt, of door twee botgaatjes. Of je gebruikt dus de endotine.  Weerhaakjes worden hierbij als fixatiemethode gebruikt om de bovenliggende huid goed op de plaats te houden. Voordeel van endotine is dat je deze clips nadat de huid al gesloten is (de wonden dicht zijn) nog wat aan kunt passen.

Pas op voor zwelling en cystevorming

Endotine lijkt elegant, omdat het makkelijk is aan te brengen en je dus ook nog kunt corrigeren. Maar er zijn ook nadelen. Er kan soms granuloom vorming optreden; een reactie met ontsteking en vocht rondom de endotine. Ik maak zelf gebruik van hechtingen, maar ook daar kan een reactie op ontstaan.

Ik heb in de praktijk gezien dat er na twee weken bij enkele patiënten een zwelling optrad bij een bepaald soort hechtingen. Het bleek dat deze hechting oploste door middel van zuurvorming. Ik heb toen mijn keus voor de soort hechting aangepast en de bijwerking trad niet meer op. Ik gebruik twee hechtingen per kant die ik dwars plaats tegen het uitscheuren wat een goedkope en goede fixatie is.

Uit wetenschappelijke literatuur is ook bekend dat de endotine methode langzamer oploste dan gewenst was, maar ik begrijp dat is inmiddels opgelost door een aanpassing van de samenstelling. Wel kan er dus nog sprake zijn van cyste-vorming. Als dit gebeurd moet alsnog het materiaal verwijderd worden.

Duurder maar ook sneller

Een ander nadeel vind ik de prijs. Mijn hechtingen zijn veel goedkoper en hoef ik de kosten van de endotine niet door te berekenen aan de patiënt. Een nadeel van gewone hechtingen is dat het meer moeite kost om symmetrie te verkrijgen, soms moet ik de hechtingen wel drie keer over doen voor een perfect resultaat. Dat zal met de endotine sneller gaan.

Bewaak de vrouwelijke wenkbrauw vorm

Mijn laatste belangrijke ‘maar’ is dat je goed moet uitkijken dat de vorm van de wenkbrauwen niet verandert door het aanbrengen van de endotine. Bij vrouwen lopen de wenkbrauwen aan de uiteinden omhoog, dat vinden we ook universeel mooi. Bij endotine kan het gebeuren dat de wenkbrauwen in een boog gaan lopen, dus het midden het hoogste punt wordt. De maakt de oogopslag van een vrouw er niet mooier op. Zie de foto’s hieronder.’

Endotine wenkbrauwlift

 

 

 

 

 

 

 

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

13 reacties

 • Ik ben zestig jaar rimpelloos in het gezicht zit denk ik in de genen maar? wel in de hals verticale rimpels het is niet slap kan daar wat in gespoten worden? zo ja krijg je van de spuit bloed uitstorting de huid is zo dun daar botox ? vriedelijke groeten helen.

 • IS HET EENMALIG INBRENGEN GENOEG VAN EIGEN VET OF HEB JE MEERDERE SESSIES NODIG.
  NA HOELANG KAN JE HET WERK WEER HERVATTEN.

 • beste marianne, zie hieronder het antwoord van dr. frank niessen, onze plastisch chirurg, over de kosten voor lipofilling:

  Geachte mevrouw De Witte,

  In de Jan van Goyen kliniek kost een lipofilling van het gelaat ongeveer € 2.500,-. Dit hangt mede af van het aantal plaatsten waar het vet moet worden ingebracht en is afhankelijk van de tijd die de operatie daardoor kost. Hiervoor wordt het vet eenmalig geoogst en in twee sessies ingebracht. De operatie is dan onder plaatselijke verdoving en zo nodig met wat sedatie via een infuus tijdens de eerste ingreep.
  Voor lippen gebruik je ongeveer 1 a 2 ml per kant, de wangen tot 10 ml wanneer je weinig vet hebt. Hiervoor moet je wel meer vet oogsten van de buik of de heupen, want na de verwerking blijft er minder over dan je geoogst hebt.
  Afhankelijk van de leeftijd en het verdwijnen van het vet in het gelaat voeg ik doorgaans ook vet toe onder de wenkbrauwen en ter hoogte van de jukbeenderen, eventueel bij de kin. Ook daar 1 tot 2 ml per regio en per kant.

  Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie verkregen.

  Met vriendelijke groet,

  Frank Niessen

 • Aan Wil Vlot;
  Ik zou eerder geneigd zijn, met wat ik hier lees, voor een lipofilling te kiezen. Maar ik neem aan dat er in de kliniek waar u geweest bent, voor de beste optie is gekozen, waarbij natuurlijk meerdere factoren een rol kunnen spelen.
  Specifieker kan ik zo niet zijn. Ik hoop dat u hier wat aan heeft.
  Met vriendelijke groet,
  Hajo Bruining

 • Beste Marianne de Wit,
  In de kliniek waar ik deze behandelingen doe, is de prijs voor lipofilling van alleen de jukbeenderen 2200 euro per behandeling (met het weghalen van vet op een andere locatie, het bewerken en inspuiten). Bij lipofilling wordt, voor zover ik weet, niet in milliliters, maar in locaties gerekend. Afhankelijk van het effect wat je wilt bereiken zijn 1 tot 3 sessies noodzakelijk. Een deel van het vet wat wordt ingespoten blijft zitten en geeft dus een permanent effect.
  Voor een gespecificeerde prijsindicatie zal u altijd bij een kliniek op consult moeten gaan om te zien wat mogelijk is. Een specialist zal u moeten zien, kunnen voelen aan de huid en bespreken wat uw wensen en verwachtingen zijn om een u een voorstel te doen. Daarbij wordt u uitgelegd wat de verschillende procedures inhouden en wat u daarvan mag verwachten.
  Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.
  Vriendelijke groet,

  Hajo Bruining

 • Goedemiddag,

  Ik heb enkele jaren geleden door middel van Endotine mijn wenkbrauwen laten liften en een complete facelift laten doen in een zeer goed bekend staande kliniek. Inmiddels ben ik zo ongeveer kind aan huis geworden daar. De wenkbrauwlift is zelfs na 2 keer!!! nog niet gelukt, dit geven ze ook zelf toe, ook de facelift is zeker geen succes. Ik heb al verschillende behandelingen ondergaan die het resultaat zouden moeten verbeteren, diverse inspuitingen enzovoort enzovoort. Men heeft mij wel beloofd dat ze pas stoppen als het echt goed is. Nu heb ik onlangs gehoord dat ze e.e.a door middel van Sculptra ( ik hoop dat ik dit goed schrijf) willen verbeteren, volgens zeggen zou een operatie geen opte zijn. Het probleem zit voornamelijk in de slappe huid naast de mond. Wanneer ik dit zelf naar boven trek, lijkt dit veel mooier. Omdat ik reeds eerder injecties met sculptra heb gehad en dit maar zeer tijdelijk hielp, zou ik u willen vragen waarom een nieuwe operatie geen optie is.
  De facelift is nu ongeveer 3 jaar geleden en tot nu toe ben ik al tig keren terug geweest. Omdat het toch wel een zeer dure behandeling was, wil ik toch wel het beste resultaat.

  Graag indien mogelijk uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Wil Vlot

 • marianne, we zullen je vraag voorleggen aan onze plastisch chirurg frank niessen, die deze behandelingen ook uitvoert. je hoort van ons.

 • wat zijn ongeveer de kosten van het inspuiten van eigen vet in de wangen en lippen voor twee sessie’s gaat dit per m.l? hoeveel m.l heb je nodig voor de lippen, en wangen, ik heb niet zo heel veel rimpeltjes, kunt u een globaal bedrag noemem.
  Groet Marianne.

 • Beste Marianne,
  Ik zie dat u nog geen antwoord op de vraag hebt gehad.
  Zoals u weet wordt Artecoll niet meer gebruikt vanwege de te grote kans op weefselreaktie, zelfs nog vele jaren na het inspuiten.
  Over de rokersrimpeltjes kan u meer lezen als u zoekt op de site naar ‘plooirokje’.
  Ik ben altijd erg terughouden om in precies dezelfde plek (zelfde huidlaag) waar eerder Artecoll is ingespoten, weer iets in te spuiten. Er is altijd een kleine kans om een weefselreaktie aan de gang te brengen. Als je iets op deze plek wilt inspuiten is een hyaluronzuur het meest veilig. Ook kan je een gefractioneerde laserbehandeling en subscicie overwegen.
  Voor het volume in de wangen, rond de jukbeenderen en andere delen van het gelaat zijn er een aantal opties wat betreft de fillers. Hyaluronzuur fillers zijn tijdelijk en veilig. Ook lijkt een relatief nieuwere filler, bestaande uit calcium-hydroxylapatiet (CaHA) microdeeltjes in een gel op waterbasis veilig te zijn en gedurende 1 tot 2 jaar te blijven zitten. Helemaal mooi is het gebruik van eigen vet, waarbij wat vet van bijvoorbeeld de buik of heupen wordt afgezogen en, na bewerking, weer wordt in gespoten in de diepere lagen van het gezicht. Zo krijg je met eigen lichaamsmateriaal een veilige vulling.
  Ik hoop u zo wat meer duidelijkheid gegeven te hebben.
  Vriendelijke groet,

  Hajo Bruining

 • welke fillers zou U me aanraden bij de neuslipplooi en de rokersrimpeltjes, ik heb daar 10 jaar geldeden wel artecol in laten brengen maar nooit geen last gehad hiervan, ook wil ik graag mijn wangen meer volume geven.
  Ik vind het heel moeikijk een betrouwbare arts te vinden of kliniek.
  Misschien kunt u mij op weg helpen.

  MVG Marianne.

 • Hallo Frank (als ik u zo mag noemen).
  Zoals ik dit lees zou ik ook voor de “ouderwetse” ooglidcorrectie gaan.Mijn plastisch chirurg raadde ook aan om 1 wenkbrauw te liften omdat ze niet gelijk staan.
  Op de foto zie ik dat ze gelijk zo een “verbaasde “blik krijgt, afschuwelijk.
  En die nieuwe techniek lijkt mij niet zo fijn als ik het lees…Bedank voor de goede uitleg, vooral over de wenkbrauwvorm!

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.