zonne allergie en actinische keratose liggen op de loer

01:16 - 00:45
luistertijd 01:16 - leestijd 00:45

Huidaandoeningen door zon

Zonne-allergie

Zonne-allergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid op de zon, meestal bij lichte huidtypen. Vaak ontstaat het vroeg in het jaar als de huid nog niet aan de zon gewend is. De huid gaat jeuken en vertoont kleine bultjes op lichaamsdelen die aan de zon zijn blootgesteld. Het kan na verbranding optreden, maar ook bij het eerste contact met zonnestralen. Ook antibiotica kunnen dit veroorzaken alsmede cosmetische stoffen (vetten, emulgatoren, geurstoffen, conserveringsmiddelen). Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan zich al op jonge leeftijd manifesteren.

Actinische keratose

Een typische huidaandoening die zich voordoet na overmatig zongedrag bij mensen op latere leeftijd. Het zijn ruwe, schilferende rode of bruinige plekjes op het (voor)hoofd, wangen, neus, handen of onderarmen en –benen. Het kan een voorloper van huidkanker zijn en moet daarom altijd door een dermatoloog onderzocht worden. De plekjes worden vaak met laser weggehaald.

Lees ook dit zondossier van het KWF.

Lees ook:

Lees ook