Maxim bespreekt drie zomerparfums uit de cruisecollectie

05:51 - 03:30
luistertijd 05:51 - leestijd 03:30

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Escale visualChristian Dior nodigt ons samen met parfumeur François Demachy uit voor een reis rond de wereld. In 2008 hebben ze het startsein gegeven voor een cruisecollectie onder de naam “Les Escales” (vrij vertaald als havens). Elke parfum in deze serie is een tussenhaven die de geuressentie van de plaats van bestemming omvat. De geuren uit de cruisecollectie zijn frisse waters die neigen naar eau de cologne met veel frisse noten (vaak afkomstig van de citrusvruchten, blaadjes en bloemen).  Om elke eau de cologne een uniek karakter te geven, wordt het citrusakkoord versierd met de frisse noten van gras of blaadjes en/of kruiden en specerijen. Chique bloemen zoals roos of jasmijn zorgen voor elegantie. Hout, musk en amber zijn terug te vinden in de basis voor afronding en fixatie, zonder de geur te verzwaren. Ze zijn daarom niet altijd duidelijk waarneembaar.Ik ben zeer benieuwd naar de cruise die Dior voor mij heeft uitgestippeld!

Escale a PortofinoDe eerste haven is een klein vissersdorpje aan de Italiaanse Rivièra – Escale à Portofino. Deze geur werd in 2008  gelanceerd. In Portofino word je verwelkomd met een cocktail van verse sappige citrusvruchten. Ik ruik een koele frisse achtergrond van bergamot met fruitig zoete nuances, een zuurtje van citroenschil en een groene bittertje van petitgrain (een olie, gewonnen uit de blaadjes van sinaasappel of soms citroenboom). Neroli (olie uit sinaasappelbloesem) is een onmisbare component van de klassieke eau de cologne. In deze geur zorgt het voor de elegantie en bloemige nuances. Het is een zeer herkenbare, klassieke eau de cologne geur, versierd met een subtiele vleug van bittere amandel. Als ik de ontwikkeling van deze geur op mijn huid bestudeer, dan merk ik dat het op gegeven moment iets “zepig” wordt. Het zegt niets over de kwaliteit van de geur zelf – “zepig” is een associatie die in mijn hoofd ontstaat. Het komt doordat de geuren van citrusvruchten en neroli al heel lang voor het parfumeren van zeep worden gebruikt. Het laat een fris gevoel achter, alsof je net onder de douche vandaan komt. Op mijn huid duurt het “zepige” stadium relatief kort, waarna de frisse citrusnoten weer terug komen. De geur ruikt langer op mijn kleding dan op mijn huid.

Tip: Probeer ook eens de Eau de cologne van Chanel (serie Les Exclusifs) of Orange Star van Tauer Parfumes, een zeer langhoudbare citrus-neroli-eau de cologne.

 

Escale a PondicheryDan vervolgt de reis zich naar India. Het is Escale à Pondichéry, gelanceerd in 2009. De ‘reisbrochure’ belooft een kopje thee met kardemom, jasmijn en sandelhout.  En inderdaad, bij binnenkomst wordt je begeleid naar een open terras onder de bomen, waar de zonnestralen gefilterd door de bomen, je huid zacht strelen. Je krijgt een kopje Earl Grey thee met kardemom aangeboden. Hier wordt de frisheid van Bergamot gecombineerd met de subtiele kruidige nuances van kardemom en rokerige en iets wrange, maar verfrissende accenten van thee. Je ruikt exotische bloemen in de verte, maar je kan ze niet zien omdat het terras is omsloten door gaasdoek waarop jasmijnstruiken zijn geschilderd. En de sandelhoutbomen? ‘Oh, ze zijn heel ver weg’, zegt een vriendelijke gids. In Escale à Pondichéry herken ik dezelfde eau de cologne structuur. De frisse noten van de citrusvruchten zijn hier gecombineerd met een thee akkoord en de kruidige nuances van kardemom. Het bloemige aspect wordt gepresenteerd door jasmijn. Het is een zeer verfrissend parfum voor de warme dagen en luchtige kleding. Het rokerige thee-aroma maakt het ook interessant voor mannen.

Tip: Uitgewerkte thee-akkoorden vind je ook in Eau Parfumée au Thé Vert an Bvlgari, Elizabeth Arden’s Green Tea en Thé Vert van L’Occitane. Drink je liever thee met suiker of een exotische kruidenthee met hout? Probeer dan Tea for Two van L’Artisan Parfumerur.

 

Escale aux MarquisesWe zeilen tot slot nog naar de exotische Marquesaseilanden met Escale aux Marquises. Deze geur is sinds half juni 2010 te koop. Dior probeert ons te verleiden met de geuren van zoete sinaasappel, roze peper, tiarébloem en vanille. Het klinkt exotisch, maar ik vraag me af of deze bestemming niet een beetje te ver weg ligt. Lukt het om een lichte en frisse eau de cologne structuur te behouden als je zo veel zware, zoete en kruidige noten belooft? Ik ruik een onaangename tegenstelling. Geen explosie van de citrusnoten en sappige vruchtvlees, maar wel een paar dikke sinaasappelschillen met veel wit vlees . De frisheid van deze geur roept bij mij sterke associaties met de tandpasta op. De kruiden doen denken aan een goedkope aftershave. En wat een mooie tiarébloem zou moeten zijn blijkt een handjevol sinaasappelbloemen te zijn die eergisteren al zijn geplukt, en al hun pracht en glorie verloren hebben. Opeens begrijp je dat je helemaal niet ver weg bent. Je bevindt jezelf op de camping – met schoongepoetste tanden en het eerste de beste geurtje uit de lokale drogisterij. Je zit lekker in je luie stoel en bekijkt een geïllustreerd boekje over exotische eilanden. Op zich is er niets mis mee, zolang je ervan kan genieten. Ik vind het vakantiegevoel dat aangeboden wordt te duur. Op de geurstrip ruikt Escale aux Marquises beter dan op mijn huid. Ik raad daarom zeker aan om uit te proberen. Misschien opent deze geur veel beter op jouw huid dan op de mijne. Maar test het goed uit voordat je het koopt.

 

Lees ook