shop Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA Heb jij last van ruwe bultjes op je huid? Op de achterkant van je armen en op je bovenbenen? Dat heet keratosis pilaris, en deze bodylotion van Paula’s Choice werkt hier perfect tegen! Bekijken Ooit leerde ik van visagist Mari van de Ven dat La Prairie […]

07:22 - 04:25
luistertijd 07:22 - leestijd 04:25

Ooit leerde ik van visagist Mari van de Ven dat La Prairie fantastische foundations heeft. Niet alleen de texturen zijn mooi dekkend en geven de teint een betoverende gloed, ook de kleuren zijn prachtig – en we weten dat dat heel nauw luistert. Ik ben altijd La Prairie fan gebleven voor de make-up en recent werd de concealer Light Fantastic Concealing Brightening Eye Treatment weer onder de aandacht gebracht. Een product dat niet alleen kringen en wallen verdoezelt, maar ook de oogopslag opfrist: en daar houden wij van. Een beetje toveren met pigmentjes waardoor je soms matte ogen (door vermoeidheid, hormonen en de hele rataplan als je veertig bent geweest..) net even die sprankeling terugkrijgen die de jeugd zo kenmerkt. Het camoufleert fantastisch, kan het niet anders zeggen en de kleuren zijn ook weer helemaal top. Ik heb zelf nr 20 uitgeprobeerd. Het dekt al in 1 laagje, wellicht een tweede dun laagje. Geen witte randen rond je ogen en het lijkt inderdaad net of je ogen meer open gaan – alsof je echt goed geslapen hebt! Het product zit in een stift met doordrukknop. Als applicator is het kwastje bedoeld, maar helaas zijn kwastjes niet aan mij besteed: ik veeg het er toch weer af met mijn vingers en smeer het uit. Niet echt hygienisch nee, wat dat betreft zou het beter in een doseertubetje kunnen zitten. Maar hoe dan ook, ik kan niet meer zonder. Ik hou van producten waar ik moeiteloos de hele dag op kan vertrouwen: niet dat het wegsmelt, in de lijntjes trekt, enzovoort, goed te combineren is met andere producten zonder dat de chemische structuur verandert, en dit is zo’n product. Ik ga er blind voor, en die prijs? 56 euro, die is het dubbel en dwars waard.

Make-up artist Dominique Samuel vertelde me al dat steeds meer make-up HD-proof wordt: ofwel zo creamy van structuur dat je gezichtshuid voor de tv-camera (tegenwoordig steeds vaker met high definition lenzen) er ook nog voileachtig mooi uitziet. Met de oude cameralenzen kon je poederen wat je wilde, je zag die pancake toch niet zitten, maar met de moderne fijngevoelige lenzen dus wel. Vandaar…steeds meer merken gaan erop over, en benoemen het dan ook ‘HD”. Ook Collistar, voor de nieuwe HD Foundation, een re-compacting anti-wrinkle cream. Een fijne lichtromige creme die heerlijk uitsmeert en een matte tot licht glanzende finish geeft, die ook weer heel erg lang goed blijft zitten. Hier is het wel even zoeken naar de juiste kleur. Ik had no 3 uitgeprobeerd en die was een fractie te licht. Ik ben dus heel benieuwd naar een mix van no 3 en no 4. Maar dat HD…prachtig. Soms denk ik wel, het is toch niet nieuw, creme foundations bestaan al langer, maar het gaat hier om een delicate balans tussen matterende eigenschappen en een onzichtbare finish die dekt wat gedekt moet worden. De foundation bevat een spf 10.

En dan Sisley’s All Day All Year! Enkele jaren geleden had ik een interview met het hoofd R & D van Sisley in Parijs. Een zeer openhartig gesprek waarin Roger Renou me toen al vertelde hoe trots hij op deze creme was: ‘Deze dagcrème All Day All Year biedt een ‘shield’ aan de huid: schermt het af van schadelijke invloeden van buitenaf, zodat de huid al haar natuurlijke energie kan gebruiken tegen het biologische huidverouderingsproces. Het geeft dus als het ware meer rust aan de huid, zodat er geen energie verloren gaat aan het afwenden van de uitwendige agressoren.’ Ik wist toen al dat dit product vanaf je 25ste gebruikt kan worden, maar eigenlijk een levenlang gebruikt kan worden, juist omdat het zo beschermend werkt. Sisley heeft traditionele zonnefilters op een vernieuwende manier gebruikt, die ik ook maar weinig tegen kom: de synthetische filterstoffen zijn ingekapseld in keratinebolletjes en blijven hierdoor op de huid liggen.  Het voordeel hiervan is dat de filters langer werkzaam zijn (Sisley belooft 8 uur). Normaal breken synthetische stoffen binnen 2 uur af omdat ze worden opgenomen door de huid en hun functionaliteit kwijtraken omdat ze de straling absorberen. Omdat de filters op de huid blijven liggen, zijn ze ook beter verdraagzaam voor gevoelige huiden. Het filtersysteem is in staat om 90% van de uvstraling weg te vangen, volgens Sisley behoort daartoe ook uv-a.

Ik keek nog even wat Paula Begoun erover te melden had, maar zoals gewoonlijk checkt zij alleen inci-lijstjes waardoor ze niet weet op welke wijze de formulering tot stand is gekomen. Ze fulmineert dat in dit product gangbare filters zijn gebruikt die volgens haar niet meer dan een spf 8 vertegenwoordigen en waar je dus wel verschrikkelijk veel geld voor neer moet tellen. Dit is haar zwaktebod, want inci-lijstjes lezen is niet voldoende! Het systeem is anders opgezet waardoor de filters langer mee gaan, maar zij leest geen persrapporten, ze vraagt ze ook niet op, ze belt ook niet voor uitleg met de merken. Het is onvoorstelbaar dat ze maar door kan tetteren met haar zwart-witte tunnelvisie en beoordelingen uitbraakt zonder ooit merken te bevragen hoe ze hun producten tot stand brengen (journalistieke hoor -en wederhoor is haar vreemd denk ik vaak). Ja, ik ga nog even door, want onlangs las ik op haar blog dat ze voor het eerst in haar leven uitgenodigd in het lab van Procter & Gamble in Amerika en was ze flabbergasted over hoeveel testmogelijkheden er inmiddels al bestaan (!)…nou vraag ik je….maar dit maar weer terzijde (in Amerika kun je ook het geloof verkopen aan miljoenen zielen als je maar hard genoeg schreeuwt…), we gaan door met Sisley.

Ja, er hangt absoluut een kostbaar prijskaartje aan en heb ik als journalist makkelijk praten omdat ik producten ter recensie krijgen aangeboden, maar toch, ik claim niet alwetend te zijn, doe niet aan tunnelvisies en heb zeker niet de drang als een profeet de wereld over te willen gaan om mijn eigen producten ten koste van anderen aan de man te willen brengen (hoeveel ook ik aan Begoun’s boeken heb gehad, hoor, dat zeker). Maar dit product zit ingenieus in elkaar: met een time released filtersysteem, heath shock proteinen en anti-oxidanten die elkaar versterken in hun beschermende werking tegen invloeden van buitenaf en die een vrije radicalen stroom op gang brengen. Sisley adviseert overigens niet om dit product als anti-zonnebrandmiddel te gebruiken, het is puur voor de dagelijkse bescherming tijdens normale blootstelling aan uv-straling – maar dus niet als je urenlang naar buiten gaan tijdens zonnig weer.

De creme smeert fijn gelijkmatig uit, matteert de huid en geeft een zachte gloed. Dit effect blijft ook zeer langdurig aan. Je voelt de creme niet op je huid zitten. 50 ml in pompflacon kost 239 euro.

Lees ook