Je kunt parfum tegenwoordig niet meer wegdenken bij de modehuizen.

02:51 - 01:42
luistertijd 02:51 - leestijd 01:42

Dior ClassicsJe kunt parfum tegenwoordig niet meer wegdenken bij de modehuizen. Parfum levert veel geld op en ook veel naamsbekendheid. Bovedien zorgt een parfum ervoor dat je toch iets van zo’n luxe modehuis kunt kopen: een jurk van Victor & Rolf kan niet iedereen zich veroorloven maar wel het kopen van hun parfum. Wanneer zijn modehuizen begonnen met de maken van parfums? En welke parfums zijn nu nog steeds aanwezig?    

piguetPaul Poiret

Paul Poiret was in het begin van de twintigste eeuw een van ‘s werelds beroemdste couturiers en wordt wel de ‘uitvinder’ van de couture-parfum genoemd. In 1911 richtte Poiret zijn eigen parfumfabriek op. In de jaren ’20 nemen andere modehuizen het idee over en introduceren ook hun eigen parfums. Het is een gouden zet geweest want parfum blijkt heel belangrijk voor de modehuizen. Het is een wereldomspannende business geworden, waarvan tegenwoordig luxe merken als Chanel en Hermès grote voorbeelden zijn.

RP_dressesRobert Piguet

Een ander couturehuis dat na Paul Poiret parfums uitbracht is Robert Piguet . De in Zwitserland geboren Robert Piguet  ging op zijn 17de naar Parijs, waar hij bij Paul Poiret in de leer ging. Piguet’s eerste parfum is Bandit. Bandit werd in 1944 gepresenteerd op de catwalk met modellen in sportieve kleding, vileine maskers op en met rondzwaaiende revolvers om zo te provoceren.  Bandit is een revolutionair chypre parfum dat rokerige akkoorden en leertonen met elkaar combineert. Fracas, een ander iconisch parfum van Piguet gecreëerd in 1947, geeft meer de klassieke vrouwelijkheid weer en werd en wordt nog steeds gedragen om een onvergetelijke, prachtig dramatische indruk te maken met tuberose, jasmijn, neroli en sandelhout. Piguet werkte samen met een van de eerste vrouwelijke parfumeurs: Germaine Cellier (1909-1976). Piguet was weer een van de leermeesters van Christian Dior (zie foto).

Miss Dior 1947 silhouetteChristian Dior

Christian Dior had zich bij de opening van zijn couture huis in 1947 plechtig voorgenomen om niet alleen mode te creëren maar ook parfums. Zijn eerste parfum presenteerde hij in 1947 met Miss Dior. Miss Dior is een chypre parfum met onder andere aldehyden, jasmijn en patchouli.  Zoals de uitspraak van Dior laat zien, verwijzen de parfums vaak naar zijn mooiste jurken.

Interessant is dat het huis Dior dit jaar een hommage brengt aan de parfums die het erfgoed van Dior typeren met parfums en zijn couture. Onder de naam ‘Creations de Monsieur Dior’  brengt Dior opnieuw zijn iconische klassiekers onder de aandacht: Eau Fraiche (1953), Diorissimo (1956), Diorella (1972), Forever and ever (2001) en Dioressence (1979).  

Is het niet heerlijk dat al deze klassiekers nog steeds te koop zijn?

Isadora Lebouille

assistente van onze geurexpert Tanja Deurloo.

Lees ook