Het was een feestelijke opening waarbij 12 eczeempatiëntjes waaronder Maurits (8) een lint mochten doorknippen.

03:51 - 02:18
luistertijd 03:51 - leestijd 02:18

Het was een feestelijke opening waarbij 12 eczeempatiëntjes waaronder Maurits (8) een lint mochten doorknippen. Maurits is de grote triomf van de jeuk- en eczeemverpleegkundigen Ellen Sijbers en Nicole Roos. Toen hij in maart dit jaar op de poli terecht kwam had hij al een periode van acht jaar rondzwerven langs ziekenhuizen, alternatieve artsen, allergiecentra en experimenten met vele soorten medicijnen achter de rug. Op zijn vijfde vroeg hij serieus aan Sinterklaas of hij nieuwe benen kon krijgen en regelmatig keerde hij zijn moeders portemonnee om om te checken of er genoeg centjes in zaten om nieuwe benen te kopen. ‘Het ligt nu allemaal achter ons’, vertelt zijn moeder Nathalie Plantjé  opgelucht. ‘Maurits is hier binnen vier weken opgeknapt. Op deze zalfpoli staat het kind centraal: er wordt oprecht met hem gepraat over zijn huidziekte en wat hij er zelf aan kan doen. Maurits slaapt nu ruim een uur langer per nacht. Dit betekent zoveel voor ons. Ik heb een gelukkig kind.’

Smeren, en nog eens smeren

De zalfpoli of de ‘kindereczeem school’ is een nieuw initiatief om kinderen te helpen bij ernstige eczeemklachten. Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven is het derde centrum in Nederland. Het idee werd ontwikkeld door het huidverzorgingsmerk La Roche-Posay en bestaat uit een overzichtelijk acht stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe, waar en wanneer kinderen hun lichaam moeten insmeren met een vettende balsem. Geen medicijn, maar een ‘gewone’ crème om de huid zo vet mogelijk te houden. Medicinale hormoonzalf lost het probleem maar gedeeltelijk op, aldus verpleegster Ellen Sijbers. ‘De huidziekte zit in je genen en komt dus telkens terug. Door de huid de hele dag vet te houden voorkom je die erge bijverschijnselen als jeuk en pijn door de schraalheid.’

Voor de achtjarige Maurits was de kennismaking met de zalfpoli in Eindhoven een grote opluchting. ‘ Ellen was zo lief voor me, ik luisterde heel goed naar haar. Ik smeerde niet twee keer maar wel drie keer per dag’, vertelt hij trots. ‘Nee, ik hoef nu geen nieuwe benen meer!’ Sijbers vertelt tot slot dat nu al 99% van de patientjes bij de dermatoloog wordt doorgestuurd naar hen. ‘We zien zelfs dat eczeem kan verdwijnen. Ook kunnen we al de meest ingrijpende behandeling zoals de natte inpakkingen  voorkomen.’

  

Rust, ruimte en aandacht

Aandacht en rust doet wonderenHet klinkt zo simpel: smeren en je problemen verdwijnen. Maar niets is minder waar, zo weten Sijbers en haar collega Nicole Roos. De dermatoloog in een ziekenhuis heeft maar 5 minuten per patiënt tegenwoordig. Binnen dat tijdsbestek van een paar minuten moet het vaak huilende kind uit- en aangekleed worden, het onderzoek en het medicatieadvies besproken worden. Ouders en kind zijn gestrest, tijd voor vragen is er weinig, adviezen worden niet onthouden,’legt Roos uit. ‘Op de zalfpoli is rust, ruimte en tijd om met de ouders te praten over hun angst voor de bijwerkingen van medicijnen als hormoonzalven en hoe belangrijk het is de adviezen op te volgen, vult Sijbers aan. ‘De kinderen helpen we om hun huidziekte te leren begrijpen, en we nemen stapsgewijs door hoe ze zich kunnen insmeren. Door het kind persoonlijk aan te spreken, begrijpen ze beter wat er aan de hand is en leren ze de controle over hun lichaam terug te krijgen. Voor deze kinderen wordt smeren net zo gewoon als tandenpoetsen.’ (credit foto: Maria van der Heyden)

Bekijk ook deze film die BeautyJournaal maakte over het acht stappenplan voor eczeem van La Roche-Posay.

[media id=60 width=290 height=190]

 

 

Lees ook