Als bio alcamid eenmaal in de huid zit, wordt het snijden of zuigen om het eruit te halen. Maar dat zal niet zonder littekens gaan.

05:13 - 03:08
luistertijd 05:13 - leestijd 03:08

Misvormd door injectables

De lezeres vertelt:

‘Ik heb een jaar of 8 geleden, op advies van een arts( velthuis kliniek), bio alcamid ingespoten gekregen. Zou volledig veilig zijn en niet gaan inkapselen. Nu weten we wel beter, harde plekken in mijn gezicht en een bobbel….. Maar wat nu. Ik heb begrepen dat het eruit gezogen kan worden,maar complicaties zijn niet uitgesloten. Heeft u een advies voor mij?’

 

dr. Frank Niessen, expert en plastisch chirurg bij Mittsu Institute in Amsterdam antwoordt:

Beste mevrouw,

Laat ik eerst even uitleggen wat voor soort injectable u heeft gehad. Bio Alcamid behoort tot de groep permanente fillers. Dit zijn materialen die ingespoten worden ter opvulling van rimpels of defecten en niet door het lichaam worden afgebroken.

Er ontstaat een bindweefselkapsel omheen. De voordelen van deze blijvende fillers is dat wat je inspuit blijft zitten. Dus je weet precies het resultaat en hoeft doorgaans niet nog eens geprikt te worden. De nadelen zijn dat  het lichaam er een afweerreactie op kan ontwikkelen. Dit resulteert in zwelling, roodheid en soms pijnklachten. Door de ontsteking kan er onderhuids weefsel verloren gaan en kunnen er daardoor onregelmatigheden van de huid ontstaan.

Deze permanente fillers zijn door de nadelen die ze kunnen geven omstreden geworden, maar niet verboden om te injecteren. Het wordt nog steeds gebruikt omdat je dus maar 1x hoeft te spuiten, je hoeft niet zoals bij niet permanente fillers na verloop van tijd weer terug te komen om het opnieuw op te vullen.

Maar andere redenen waarom het nog steeds gebruikt wordt, ondanks de nadelen, is simpelweg omdat er geld aan verdiend wordt en er onverantwoordelijke artsen zijn die niet willen zien dat je patiënten hiermee moedwillig kunt verminken. In uw geval was dit overigens acht jaar geleden nog niet allemaal zo bekend, maar nu dus wel. Dus als artsen het nu nog gebruiken, beoordeel ik dat als onverantwoord.

Omdat er inmiddels zoveel over de bijwerkingen bekend is, is het dus ook voor consumenten belangrijk om te weten. De problemen treden dan wel niet bij iedereen op, maar als ze optreden hebben ze wel grote gevolgen. Die risico’s worden bijvoorbeeld groter bij operaties.

Heb je toch een permanente filler in je gelaat laten spuiten, acht ik het verstandig dat je voortaan bij operaties sowieso ter preventie antibiotica inneemt, ook bij het trekken van een kies. Op dat moment komen er namelijk bacterien in de bloedbaan, die neer zouden kunnen slaan op de permanente filler en mogelijk de oorzaak zijn van de onstekingsreacties. Kortom: heb je permanente filler in je gezicht en moet je voor het een of ander geopereerd worden, meldt het over die filler, omdat operaties een trigger kunnen zijn voor onstekingsreacties rond dat ingespoten materiaal.

Als je nu inderdaad met een ontstekingsreactie rondloopt, kun je ontstekingsremmers gebruiken. Lokaal of systemisch, maar dat haalt de oorzaak niet weg. Uiteindelijk moet de permanente filler verwijderd worden. Dit is lang niet altijd makkelijk. Je kunt proberen de filler weg te zuigen, of te verwijderen middels een operatie. Er zit helaas niets anders op, er zijn geen andere mogelijkheden op dit moment.

Tot slot zou ik dit soort middelen niet gebruiken en ik zie het liefst dat ze echt verboden worden. De alternatieven zijn oplosbare fillers, waarbij een hyaluronzuur-achtige filler de voorkeur geniet. Deze fillers blijven afhankelijk van de soort, 3 tot 12 maanden zitten. Ook is het mogelijk om rimpels en defecten te vullen met lichaamseigen vet. Hiervan verdwijnt ongeveer een derde tot de helft.

Ten tijde van de behandelingen, in de periode waarbij het ook bij u gedaan is,  leken de permanente fillers een goede oplossing te bieden. Niemand heeft toen moedwillig patiënten kwaad willen doen. Nu het bekend is wat voor problemen deze fillers geven en artsen het toch nog injecteren, denk ik dat een claim meer kans maakt. Dit is een vraag voor een jurist, en alleen van toepassing als het nog recent gebruikt is en complicaties geeft, en dat is in uw situatie niet het geval.’

Lees ook dit complete overzicht van adviezen onze medisch experts en lezersvragen over deze injectable!

In het magazine Linda werd eerder dit jaar een reportage gemaakt over mensen die verminkingen hebben overgehouden aan injectables. Je leest hier diverse reacties.

Lees ook