Cosmetisch medisch Expertadvies Injectables Plastische chirurgie

Vraag aan dr Frank: bulten in mijn gezicht door Bio Alcamid

Als bio alcamid eenmaal in de huid zit, wordt het snijden of zuigen om het eruit te halen. Maar dat zal niet zonder littekens gaan.

Misvormd door injectables

De lezeres vertelt:

‘Ik heb een jaar of 8 geleden, op advies van een arts( velthuis kliniek), bio alcamid ingespoten gekregen. Zou volledig veilig zijn en niet gaan inkapselen. Nu weten we wel beter, harde plekken in mijn gezicht en een bobbel….. Maar wat nu. Ik heb begrepen dat het eruit gezogen kan worden,maar complicaties zijn niet uitgesloten. Heeft u een advies voor mij?’

 

dr. Frank Niessen, expert en plastisch chirurg bij Mittsu Institute in Amsterdam antwoordt:

Beste mevrouw,

Laat ik eerst even uitleggen wat voor soort injectable u heeft gehad. Bio Alcamid behoort tot de groep permanente fillers. Dit zijn materialen die ingespoten worden ter opvulling van rimpels of defecten en niet door het lichaam worden afgebroken.

Er ontstaat een bindweefselkapsel omheen. De voordelen van deze blijvende fillers is dat wat je inspuit blijft zitten. Dus je weet precies het resultaat en hoeft doorgaans niet nog eens geprikt te worden. De nadelen zijn dat  het lichaam er een afweerreactie op kan ontwikkelen. Dit resulteert in zwelling, roodheid en soms pijnklachten. Door de ontsteking kan er onderhuids weefsel verloren gaan en kunnen er daardoor onregelmatigheden van de huid ontstaan.

Deze permanente fillers zijn door de nadelen die ze kunnen geven omstreden geworden, maar niet verboden om te injecteren. Het wordt nog steeds gebruikt omdat je dus maar 1x hoeft te spuiten, je hoeft niet zoals bij niet permanente fillers na verloop van tijd weer terug te komen om het opnieuw op te vullen.

Maar andere redenen waarom het nog steeds gebruikt wordt, ondanks de nadelen, is simpelweg omdat er geld aan verdiend wordt en er onverantwoordelijke artsen zijn die niet willen zien dat je patiënten hiermee moedwillig kunt verminken. In uw geval was dit overigens acht jaar geleden nog niet allemaal zo bekend, maar nu dus wel. Dus als artsen het nu nog gebruiken, beoordeel ik dat als onverantwoord.

Omdat er inmiddels zoveel over de bijwerkingen bekend is, is het dus ook voor consumenten belangrijk om te weten. De problemen treden dan wel niet bij iedereen op, maar als ze optreden hebben ze wel grote gevolgen. Die risico’s worden bijvoorbeeld groter bij operaties.

Heb je toch een permanente filler in je gelaat laten spuiten, acht ik het verstandig dat je voortaan bij operaties sowieso ter preventie antibiotica inneemt, ook bij het trekken van een kies. Op dat moment komen er namelijk bacterien in de bloedbaan, die neer zouden kunnen slaan op de permanente filler en mogelijk de oorzaak zijn van de onstekingsreacties. Kortom: heb je permanente filler in je gezicht en moet je voor het een of ander geopereerd worden, meldt het over die filler, omdat operaties een trigger kunnen zijn voor onstekingsreacties rond dat ingespoten materiaal.

Als je nu inderdaad met een ontstekingsreactie rondloopt, kun je ontstekingsremmers gebruiken. Lokaal of systemisch, maar dat haalt de oorzaak niet weg. Uiteindelijk moet de permanente filler verwijderd worden. Dit is lang niet altijd makkelijk. Je kunt proberen de filler weg te zuigen, of te verwijderen middels een operatie. Er zit helaas niets anders op, er zijn geen andere mogelijkheden op dit moment.

Tot slot zou ik dit soort middelen niet gebruiken en ik zie het liefst dat ze echt verboden worden. De alternatieven zijn oplosbare fillers, waarbij een hyaluronzuur-achtige filler de voorkeur geniet. Deze fillers blijven afhankelijk van de soort, 3 tot 12 maanden zitten. Ook is het mogelijk om rimpels en defecten te vullen met lichaamseigen vet. Hiervan verdwijnt ongeveer een derde tot de helft.

Ten tijde van de behandelingen, in de periode waarbij het ook bij u gedaan is,  leken de permanente fillers een goede oplossing te bieden. Niemand heeft toen moedwillig patiënten kwaad willen doen. Nu het bekend is wat voor problemen deze fillers geven en artsen het toch nog injecteren, denk ik dat een claim meer kans maakt. Dit is een vraag voor een jurist, en alleen van toepassing als het nog recent gebruikt is en complicaties geeft, en dat is in uw situatie niet het geval.’

Lees ook dit complete overzicht van adviezen onze medisch experts en lezersvragen over deze injectable!

In het magazine Linda werd eerder dit jaar een reportage gemaakt over mensen die verminkingen hebben overgehouden aan injectables. Je leest hier diverse reacties.

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

54 reacties

 • Ik lees hier boven dat plastisch chirurg Han Wilmink zo goed zou zijn met Lipo filling.
  Echt niet !!
  Ik heb een lipo filling laten doen bij deze arts bij de Velthuis kliniek in Eindhoven.
  Na 3 weken was al het getransplanteerde wet weer helemaal verdwenen, geen resultaat meer te zien.
  Veel geld kwijt voor helemaal niets.
  Bij klacht kreeg ik te horen, jammer het heeft bij u niet “gepakt”.
  In hun folders e.d. wordt wel wat anders beloofd.
  De arts heeft aan zijn inspanningsverplichting voldaan , resultaat is dan niet van belang.
  Na een onbeschofte reactie op mijn klacht kon ik met lege handen en beurs vertrekken.
  De arts reageerde erg bot . ik was maar lastig. “kan gebeuren” bedankt en tot ziens.
  Voor mij geen Dr. Wilmink of Velthuis kliniek meer.
  Wat een teleurstelling was dat na al die mooie beloftes.
  Ga lekker naar een ziekenhuis, goedkoper en betere zorg.

 • Beste Nan, wij hebben helaas geen inzicht in wat verzekeraars vergoeden. Het beste kun je hiervoor even contact opnemen met je eigen verzekeraar. De trend is wel dat er steeds minder tot niets meer op het gebied van esthetisch zorg vergoed wordt. Tenzij er wellicht zeer serieuze (gezondheidsbedreigende) klachten zijn. Er zijn natuurlijk verzekeraars die middels bijverzekeren voor cosmetisch medische zaken wel vergoedingen geven, maar nogmaals: je zal even moeten bellen met je verzekeraar hierover.

 • Hallo,

  Wordt het verwijderen van bio alcamid met de laser? (onderhuids verwarmen van alcamid) vergoed door de zorgverzekering?
  Ik ben aanvullend verzekerd bij IZZ

  Dank u

 • Beste Michel, we hebben inmiddels een goed adres voor je geadviseerd gekregen in Belgie: het coupure centrum in Gent.
  veel succes!

 • Ben blij als het eruit is, hopelijk met zo min mogelijk schade,
  Groetjes en bedankt voor delen van informatie

 • Hartstikke bedankt voor je uitgebreide informatie Suzan!
  Als ik het goed begrijp hebben ze eerst bij de Velthuis kliniek dat spul uitgezogen.
  Had je er toen al last van ? In de zin van tintels over je gezicht of pijn?

  En kreeg je dus na de behandeling infectie ? Hielp antibiotica dus niet
  En die lipo filling is dus niet zo zeer voor de littekens maar meer om wangen weer voller te maken?

  Ik heb zelf maandag een gesprek met Ali Pirayesh. Hij opereert vanuit de binnenkant van je gezicht zodat je minder littekens krijgt. Zal wel dure oplossing zijn vrees ik
  En dinsdag een gesprek met Kouwenberg in Doetinchem.
  Ik ben wel een beetje bang dat ze in een ziekenhuis wat botter te werk gaan.
  Zoals bij Sanne in het olvg.

 • kan met een roesje kan met gehele narcose en kan ook onder plaatselijke veroving. Ik heb steeds met plaatselijk gedaan en is goed te doen. Nam me dan wel zelf iets rustgevends in en dan lig je er lekker relaxt bij. voor narcose betaal je ook extra 400 euro. En het voordeel met plaatselijk is ook nog eens meteen naar huis toe!

 • wilmink werkt ook freelance bij velthuis carlo welters niet. Wilmink werkt volgens mij in het catharina ziekenhuis of maxima mediscch centrum in velthuizen. Noi weet je lipofilling is in het ziekenhuis een stuk goedkoper dan bij de velthuiskliniek dit omdat het ook commercieel is en heel veel personeel rond loopt. Mij lipofilling was een 1000 euro oer keer en bij twee wangen was dit 1400 euro en 1x keer heb ik het vergoed gekregen van mijn zorgverzekering. En nee niet vanuit binnenste van het wang maar vvan de buitenkant was noodzaak ik had een infectie en in de mond zitten heel veel bacteriën de meeste namelijk ! Maar je ziet niks meer van het litteken. Lijkt op een natuurlijk kuiltje in de wang en het witte streepje zie je niks meer van. en de infectie is gekomen na het eruit halen met een spuit maar niet door Carlo Welters
  ik ben super tevreden over hem maar Han Wilmink is ook een arts zeer bekend met de problematiek misschien nog wel meer omdat hij ook bij velthuiskliniek werkt

  groetjes en succes

 • Wat een boel gedoe zeg! M
  Suzan, ben jij meer tevreden over de specialisten in het St. Anna ziekenhuis dan over de velthuiskliniek.? Of maakt dat niet veel uit?

 • Ik heb de bio alcamid eruit laten halen had het in twee kanten van mijn gezicht terhoogte van mijn wangen bij velthuiskliniek laten doen Dr Paris Melis heeft er een gedeelte uitgehaald. Ik heb ook nog een infectie gekregen in het gezicht toen ben ik terecht gekomen in Geldrop daar heeft dr Welters de infectie behandeld door het geïnfecteerd weefsel eruit te schrapen. Na een halfjaar heeft hij een lipofilling gedaan bij het geïnfecteerde wang.Vet uit mijn buik/ Het litteken heb ik bij een huidtherapeuten laten behandelen met de led lamp en met de dermaroller en op het laatst met laser. Het is hierdoor perfect genezen. Maar ook de lipofilling en de stamcellen die hierin zitten hebben ook hier aan bij gedragen dat je bijna niks meer ziet van mijn deuk en litteken. Ik heb er drie x in totaal een lipofilling gedaan de derde keer ook mijn andere wang waar nog een klein gedeelte inzit en dat je er ook niet uitkrijgt dan moet je het al weg snijden het zit echt verweven. Maar dit is ook rustig en nog maar een kleinere hoeveelheid Ik ben blij dat ik weer een normaal gezicht heb. En door dat de plastic chirurg me verwezen heeft naar een huidtherapeute krijg jedoor de aanvullende verzekering de behandeling bij de huidtherapeute helemaal vergoed.

 • was het bij jou door je gezicht verspreid bijvoorbeeld? Als je niet wilt mailen is ook oke maar ik zit met veel vragen 🙁

 • zou jij mij prive willen mailen Sanne? ik heb heel veel vragen. Ik begin 1 bult te krijgen en weet niet goed wat te doen. Ben jij tevreden over olvg.

 • nee monika heb 19 lidtekens maqar het is eruit ga nu lippofillig doen in amsterdam olv daar halen ze het eruit

 • Goedemorgen Sanne, ik zie je vraag, maar ik weet niet welke arts dat is, daarvoor kun je het beste zelf het OLVG bellen. Je kunt anders ook bellen met Esthetisch Centrum Amsterdam en vragen of chirurg Frank Niessen deze ingreep uitvoert.

 • ik heb 19 lidtekens de bio-alcamid is eruit ik wil graag weten een goede arts die lipofiling doet maar krijg geen antwoord terug
  gr sanne

 • Goedenavond.

  Weten jullie ook een goede arts die bio alcamide verwijderd in België?

  Alvast bedankt

 • hallo
  ik zie dat ze in het amsterdam bij olvg bio-alcamid eruit halen mag ik de naam van de arts dank u wel
  mvg sanne

 • Ik heb ook bulten gekregen naar injecties met juvederm Het zou naar een jaar verdwijnen
  Heb een allergische reactie gehad en voel me nog steeds ziek hoe kan ik deze ingekapselde bulten laten verwijderen?

  Anita

 • Ik heb een vraag, nu lees ik een hoop dingen over bio Alcamid. Hoe slecht dit eigenlijk is om je gezicht ermee te vullen.
  Ik wil namelijk mijn lippen opvullen dit ivm dat ze echt enorm smal en dun zijn. Ik heb eerder in 2004 wel een tijdelijke opvulling gedaan. Nu dacht ik zelf aan een permanente opvulling omdat ik geen zin geen tijd heb om dit elke keer opnieuw te laten op vullen. Maar eerlijk gezegd na alles wat ik lees weet ik even niet meer wat het beste is om ze ermee te laten opvullen. Als het goed is, is er ook iets van dat je dus je lippen kan op laten vullen met je eigen lichaamsvet van een ander plek?? Of ik nu juiste informatie heb gehad weet ik dus ook niet helemaal zeker, maar goed wat adviseerd u in mijn geval?

  Met vriendelijk groet

 • Ook ik heb ongeveer 7 jaar geleden bioalchemid boven mijn mond laten spuiten.
  Gelukkig nergens last van, ik hars regelmatig boven mijn mond en heb ook 2 implantaten in mijn mond laten zetten. Maar nu komen de rimpeltjes toch weer terug, en weet niet wat ik kan doen, ik zou het liefst ze laten opvullen met eigen lichaamsvet. Wat raadt u mij aan? Moet ik de bioalchemid eerst laten verwijderen?

  Met vriendelijke groet,

  Marion Molleman
  Amsterdam

 • beste corine, we sturen het antwoord van dr Niessen aan jou per mail maar we plaatsen het hier ook nog even:

  Beste Corine,

  Het is een goed idee om via de onderooglid operatie het Bioalcamid te laten verwijderen.
  Mijn eigen ervaring leert dat dat nog niet makkelijk is wanneer het Bioalcamid verspreidt in de weefsels ligt. Wanneer er een duidelijk kapsel omheen zit is het wel goed te doen. Maar ook dan blijft het lastig en niet geheel voorspelbaar of alles weg is.

  Groet,

  Dr. Frank Niessen

 • hoi corine, arts frank niessen beantwoord hier online geen vragen. ik knip en plak je vraag wel even en stuur hem rechtstreeks aan hem toe.

 • corine ga naar dr kouwenberg in doetinchem hij is bekend met de problematiek van bio alcamid ik heb met een lotgenote gemaild die heeft ook die bio alcamid laten weghalen middels ooglidcorrectie bij d Kouwenberg Ik zelf heb het in mijn wangen eruit laten halne gedeeltelijke en laten bij vullen met eigen vet het resultaat is al bevredigend volgende maand krijg ik mijn volgende lipofilling en zal het resultaat weer verbeteren Ben er o gelukkig mee !! sterkte

 • Beste dr Frank,

  Ruim 8 jaar geleden ben ik geïnjecteerd met bio alcamid.

  krijg nu inderdaad ook verharde stukken onder mijn ogen.
  wil dit nu in combinatie met een onderooglidcorrectie correctie laten verwijderen.

  Is dit een goed idee?

  groeten,Corine

 • Goede middag dr. Niessen,

  Is het verantwoordt om in een eerder geinfecteerd gebied Bio-Alcamid en Aquamid te injecteren om het gebied weer haar natuurlijke vorm te geven. Daarnaast na welke periode is het medisch verantwoordt om hersteloperaties/her-injecteren uit te voeren in een gebied wat eerder geinfecteerd is geweest.

  Tijdens elke behandeling van permante fillers , moet anti-biotica standaard worden voorgeschreven?
  Daarnaast mogen beide fillers Aquamid en Bio-Alcamid door elkaar heen gebruikt worden.

  Graag verneem ik van u op korte termijn, dit voorstel heeft een collega arts aan mij voorstelt.
  Echter wil ik van te voren zeker weten of dit wel verantwoordt is.

  Mvg,

  Chantal de Nas

 • beste Franka, Frank Niessen werkt als plch.ch. ook in de Jan van Goyen kliniek in Amsterdam, bekijk hier zijn profielpagina maar:https://www.beautyjournaal.nl/onze-experts/plastisch-chirurgie/frank-niessen/

  verder hebben wij in ons team ook dr Peter Velthuis, dermatoloog en medisch dir. van de Velthuis Klinieken, ook dit is een uitstekend adres voor een injectables behandeling. Bekijk maar hier:https://www.beautyjournaal.nl/onze-experts/cosmetische-dermatologie/peter-velthuis/

  als je wilt weten wie al onze experts zijn, dan is hier een overzicht: https://www.beautyjournaal.nl/onze-experts/

 • Dr. Frank

  Ik wil graag kleine rimpeltjes in mijn gezicht, lippen en voorhoofd, laten opvullen. Ik had zelf gedacht aan een Hyaluron Filler. Wat zou u mij aanraden en waar kan ik dit het beste laten doen. Er is zoveel op dit gebied, kunt u mij informeren. Groetjes Wanda

 • Dr Frank, ik heb ongeveer 6jr geleden bio alcamid in laten spuiten.
  3jr geleden ben ik door een kaakchirurg aan een wortel van een kies geholpen.
  Daarna heb ik weken verhoging gehad tot ik een penicillinekuur heb gekregen.
  Deze wang voel ik nog altijd: er is ook een onderhuidse verdikking.
  Ik weet niet waar ik het best hiermee naartoe kan gaan, maar er moet wel iets gebeuren. Ik ben bij een plastisch chirurg geweest die het d.m.v. liposuctie uit heel mijn gezicht wilde verwijderen. Om het daarna weer op te vullen met eigen vet. Dit lijkt mij te rigoreus. Wat zou u mij aanraden?
  In afwachting van uw advies,
  Met vriendelijke groet,
  Adri

 • beste erna, we geven je hierbij het antwoord van dr frank niessen even door:

  Je mondholte is de minst schone plek van het lichaam, doordat zich er veel bacterien bevinden.
  Wanneer je een operatie in de mondholte ondergaat, of een ingreep waarbij de barriere van je mondslijmvlies wordt onderbroken, dan komen er bacterien uit de mondholte in je bloedbaan en die kunnen dan op de Bioalcamid gaan zitten. Omdat deze niet doorbloed is is een latere behandeling met antibiotica vaak niet succesvol, omdat de antibiotica niet met het bloed op de plaats van de Bioalcamid komt. Daarom geef je voor de ingreep antibiotica die de bacterien die toch in de bloedbaan komen zal doden.
  Het is belangrijk dit eerst te overleggen met je tandarts. De tandarts of huisarts kunnen je de antibiotica voorschrijven. Bij oppervlakkig boren van een kies is er geen contact met de bloedbaan.

  Met vriendelijke groet,

  Dr. Frank Niessen

 • Dr. Frank,
  Ik heb 7 jaar geleden bio alcamid in laten spuiten. Nu lees ik dat deze injectable getriggerd (geinfecteerd) kan worden bij operaties maar ook bij het trekken van een kies. Wat wordt bedoeld met ingrepen in de mondholte. Want ik moet binnenkort een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Is het dan ook aan te bevelen om ter preventie antibiotica te nemen? Kan de tandarts deze antibiotica geven, of gaat het via de huisarts? En hoe zit het bij het boren van een kies? Graag hoor ik van u!
  groet, Erna

 • @marsha, beste marsha, ik mail ook jou even het antwoord door van dr Niessen wat hij ons per email doorgaf, inzake bioalcamid en dermarollers:

  Beste Marsha,

  Het triggeren van de Bioalcamid lijkt op te treden wanneer er bacterien in de bloedbaan komen. Dat treedt op bij ‘smerige’ ingrepen, zoals in de mondholte.
  Ik neem aan dat je voor het gebruik van de dermaroller de huid desinfecteert, zodat je daar geen kans op hebt. Daarnaast komt de roller niet diep genoeg.

  Groet,

  Frank Niessen

 • @margret, beste margret, ik mail je hierbij het antwoord door van dr. niessen in welk ziekenhuis men het meest gespecialiseerd is in het verwijderen van bioalcamid en/of siliconen:

  De meeste ervaring hebben ze in het OLVG in Amsterdam bij de plastische chirurgie.

  Groet,

  Frank Niessen

 • hallo monique kunnen de antwoorden van de dermaroller ook hier gepubliceerd worden want ook ik wil graag weten wat het antwoord is. Ik heb namelijk voor het litteken te behandelen van de bio alcamid een behandeling met de dermaroller ondergaan dank u

 • Graag zou ik namen willen van gespecialiseerde artsen/specialisten in het verwijderen van bio alcamid en siliconenolie. Wie heeft veel ervaring en hele goede resultaten?

 • Een vraag aan pls. ch. Niessen. Ik ben schoonheidsspecialiste en werk met de dermaroller. Een klant van me heeft 5 jaar geleden Bio Alcamid laten inspuiten met verschrikkelijke gevolgen. De huid ziet er nu erger uit dan voorheen. Ik las in uw stuk dat operaties de ingekapselde injectables kunnen triggeren. Geldt dit ook voor de Dermaroller? De naaldtjes van de dermaroller die ik gebruik zijn niet langer dan 1,5mm.

 • Frank, bedankt!
  Had ik nooit verwacht, leerzaam.
  Bedoel je dan de vrije radicalen?
  Ik ga mijn celbiologie weer eens opfrissen!

 • beste jolanda, pls.ch. frank niessen heeft ons nog een antwoord gepost op jouw vraag over de carcinogeniteit van opvulmaterialen:

  “Nu worden die fillers nog niet zo heel lang gebruikt, maar bij borstimplantaten lijkt er juist wat minder borstkanker te ontstaan bij patienten na het gebruik van protheses. Het idee is dat er als gevolg van het lichaamsvreemde materiaal een geringe immuunreactie ontstaat. We maken dagelijks tumorcellen aan die ons immuunsysteem opruimt. Die extra immuunreactie zou juist mee kunnen helpen om de gevormde tumorcellen op te ruimen. Frank Niessen, plastisch chirurg.’

 • Deze filler werkt letterlijk als een implantaat, die dus afstoot-reacties veroorzaakt. Zou Prednison een aangewezen middel zijn?
  Als ik het goed begrijp zijn deze slachtoffers levenslang op hun hoede en een kleine dip in de afweer kan het weer doen opvlammen.
  Zou het ook kunnen dat deze ontstekenigsreactie carcinogeen kan worden?

 • Helemaal eens met wat Dr. Niessen hier meldt. Je kunt het echt bestempelen als onverantwoord of moedwillig verminken als artsen nu nog met fillers zoals Bio alcamid of Dermalive durven te werken. Drama’s zien we ervan… En inderdaad was er 10 jaar geleden nog niet zoveel bekend over deze problematiek. Maar artsen die nu nog steeds gemalen contactlenzen durven te injecteren in plaats van te kiezen voor eigen vet of hyaluronzuur : %^$#**&^@ !! Inderdaad, ik kan me er boos om maken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen