Rona vraagt:Beste Anne, in je artikel over het nut van biotine geef je een aantal kenmerken van een eventueel biotine tekort: van een aantal heb ik last:  de droge ogen, vermoeidheid, haaruitval en de laagjes die van mijn nagels afscheuren.

02:14 - 01:20
luistertijd 02:14 - leestijd 01:20

biotine tekortRona vraagt:

Beste Anne, in je artikel over het nut van biotine geef je een aantal kenmerken van een eventueel biotine tekort: van een aantal heb ik last:  de droge ogen, vermoeidheid, haaruitval en de laagjes die van mijn nagels afscheuren. Ik gebruik een multivitamine (Green Multi van Orthica) waarin 25mg B5 zit en 75 mcg biotine. Ook heb ik een ‘vreemde’ darmwerking en betwijfel ik of alles wel goed wordt opgenomen cq aangemaakt.
Ik heb jaren (en dan overdrijf ik niet) tetracycline gebruikt. Nu is dat wel pakweg 40 jaar geleden maar is het mogelijk dat daardoor de -biotine- balans dermate verstoort is dat er een blijvend tekort is onstaan? En, hoe kan dit -eventueel-getest worden? Alvast bedankt voor het meedenken.

Apotheker en suppletiedeskundige Anne antwoordt:

Beste Rona,

Er zijn een aantal mogelijkheden die jouw “symptomen” kunnen veroorzaken, naar mijn idee:

-Ten eerste: je gebruikt een hoge dosis panthotheenzuur (Vitamine B5) in je supplement van Orthica: meer dan 4x de ADH (417%). Er zit ook biotine in: 150%, een goede hoeveeelheid.

Het zou kunnen zijn dat dit de balans verstoort. Je zou hiermee kunnen stoppen om te kijken of dit het geval is, of een supplement met betere verhoudingen nemen: minder Vitamine B5 en dezelfde hoeveelheid biotine. Murad heeft bijvoorbeeld een supplement waar betere verhoudingen in zitten: de Pure Skin Clarifying Dietary Supplement, voor een geïrriteerde huid. (-> afhankelijk van jouw huidconditie of dit geschikt is).

-Het kan ook zijn dat je darmen geen of beperkt biotine aanmaken: een biotinidase-deficiëntie. Hoewel zeldzaam, niet onmogelijk. Het is een stofwisselingsziekte die normaliter door en hielprik wordt gediagnosticeerd. Hier zouden ze in het ziekenhuis op moeten kunnen testen.

-Wat betreft het lange tetracycline-gebruik: bij gebruik van dit antibioticum komen vitamine B-deficienties voor. In eerste instantie lijkt het me dat een balans zich weer hersteld, zodra je stopt met het antibioticum. Misschien zou je een afspraak met een internist kunnen maken, om de twee laatste mogelijkheden verder te onderzoeken.

Met vriendelijke groet,

Anne Andela, apotheker

 

Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek

Lees ook