Hij voelt wel wat stug aan – misschien beter als shield over de dagverzorging?

07:27 - 04:28
luistertijd 07:27 - leestijd 04:28

Olaz Definity egaliserende dagcremeDeze multi-task crème van Olaz is een dagcrème met UVA/UVB bescherming SPF 15, gecombineerd met een anti-verouderings serum en een lichte foundation. Het is geschikt voor de normale, droge en gecombineerde huid. De doos waarin het verpakt zit is uitgevoerd in zwart met beige en heeft reflecterende vierkantjes, een beetje druk naar mijn smaak. Het product zelf zit in een verrassend futuristische verpakking. De doorzichtige huls omvat een tweekleurige spiraal van de emulsie (meer foundation dan crème zo te zien). Het slimme pompje duwt de bodem naar boven zodat er niets achterblijft. Super,want een pompje vind ik altijd al een heel ‘schone’ methode maar het is vervelend als je het gevoel krijgt dat er nog genoeg in zit maar je het er met geen mogelijkheid meer uitkrijgt. Dat is hier dus niet aan de orde. Olaz belooft over de Definity lijn: ‘Bestrijd de grootste tekenen van veroudering; rimpels, verkleuringen en wallen. Het krachtige glucosamine complex dringt diep door in de huid en pakt huidverkleuringen, pigmentvlekjes en fijne lijntjes en rimpels aan. Direct en op de lange termijn.’

Sleutel-ingrediënt

Het glucosamine complex dat het belangrijkste ingrediënt van deze crème is, bevat N-Acetyl Glucosamine (NAG) en niacinamide (vitamine B 3). Olaz vindt niacinamide een magisch ingrediënt. Het verfijnt de textuur van de huid, hydrateert, vermindert roodheid, pigmentvlekken en fijne lijntjes. NAG voorkomt vorming van overmatig melanine en maakt de huid egaal.

Aan deze combinatie is in de Definity Egaliserende anti-verouderings dagcrème een moisturizer met een spf 15 toegevoegd die veroudering door UV-licht en pigment- en ouderdomsvlekken voorkomt en een lichte foundation die verkleuringen camoufleert en de teint egaliseert.

De nieuwe rimpels

Je leest steeds vaker ‘Huidverkleuringen en pigmentvlekken zijn de nieuwe rimpels’. Een egale teint zou minstens zo doorslaggevend zijn bij het schatten van iemands leeftijd dan het aantal rimpels. Lieve help, in dat geval tellen ze er bij mij nog wel een paar jaartjes bij. Een egale teint heb ik nooit gehad. Had ik vroeger last van acné (veel en heel lang) nu heb ik behoorlijk donkere pigmentvlekken en andere onregelmatigheden.

P&G, het bedrijf dat Olaz uitbrengt heeft daar drie jaar geleden samen met Dr. Fink,  antropoloog en psycholoog, gespecialiseerd in ‘physical attraction’ aan de Universiteit van Gottingen onderzoek naar gedaan: “80% van wat ons uiterlijk veroudert, komt voor rekening van de combinatie van én een onregelmatige teint, én lijntjes en rimpels. We kunnen rustig stellen dat, wanneer we iemand ouder schatten dan zij of hij is, dat niet meer alleen ligt aan het aantal rimpels, maar vooral aan de egaliteit en helderheid van de teint. De rimpel staat niet langer op de eerste plaats, maar heeft het veld geruimd voor de teint.”

Die gedachte stond aan de wieg van de Definity lijn en begin 2010 is daar de Egaliserende anti-verouderings dagcrème bij gekomen.

Rituelen

Ieder heeft zo zijn eigen manieren voor de dagelijkse verzorging. Ik sta op, reinig mijn gezicht en breng daarna dagcrème en –altijd- oog crème aan. Dan naar beneden voor de broodnodige koffie en pas veel later op de ochtend ga ik mijzelf min of minder opmaken, afhankelijk van wat er die dag op het programma staat. Grotendeels werk ik thuis dus dat bepaalt mede dit patroon. Ik merk dat ik weerstand voel om direct een foundation te gebruiken, ook al is die ‘licht’. Ik heb altijd het idee dat ook mijn gezicht eerst goed wakker moet worden voordat ik met make-up aan de slag ga.

Er zit een gebruiksaanwijzing bij ‘hoe aan het brengen’. Is dat nodig? Blijkbaar wel want met een normale dagverzorging zou ik stipjes aanbrengen en dan uitwrijven. Dit moet anders, in 3 stappen: 1) Aanbrengen op de vingertoppen en vanuit het midden van het gezicht in een opwaartse naar buiten draaiende beweging over de wangen in masseren. Herhaal deze actie voor een gelijkmatige verdeling over de wangen en de kaak. 2) Plaats de vingertoppen aan beide zijden van de neus en breng de crème aan met een opwaartse beweging over het voorhoofd. 3) Aanbrengen op de palm van de hand en met een opwaartse beweging decolleté en hals in masseren.

Rona concludeert:

De crème is door het pompje heel makkelijk in gebruik. Het is een lichte emulsie die eenmaal op de huid in eerste instantie –net als in de spiraal- tweekleurig is. Je moet even goed insmeren om het mengeffect te bewerkstelligen. In de putjes, die mijn duidelijk niet poezelige huid heeft, blijven witte puntjes zitten. Pas na nog flinker in masseren verdwijnen die. De geur is naar mijn beleving bitter en chemisch, het doet me een beetje denken aan hoe sommige selftanners ruiken.

Het brengt wat stug op en ik moet experimenteren om de juiste hoeveelheid te vinden. Ik ben geneigd om weinig te gebruiken, waarschijnlijk vanuit het foundation idee. Maar aangezien het primair is bedoelt als verzorging zou er dus meer op moeten, zeker als je baat wilt hebben van de SPF factor. Uiteindelijk heb ik de juiste hoeveelheid gevonden.

‘Ik vermoed wel dat vrouwen die graag snel klaar zijn en een niet al te veeleisende huid hebben dit een fijne oplossing vinden.’

Mijn teint is iets egaler (zonder er opgemaakt uit te zien) en heeft een zachte glans, dat is prettig. Maar ik heb nog steeds geen huid die (optisch) de toets van ‘de nieuwe rimpels’ kan doorstaan. In de loop van de dag zien mijn voorhoofd en neus er ietwat vettig uit. Rond de ogen vind ik mijn huid te weinig gevoed en zijn de rimpels meer zichtbaar dan normaal. Het werkt voor mij beter als ik er een oogcrème onder gebruik maar dan moet ik daarbij wel aantekenen dat ik dat áltijd doe. Ik teken snel rond mijn ogen, vooral als ik moe ben.

Gevoelsmatig zou ik dit product over mijn dag- en oogcrème gebruiken maar dat is natuurlijk onzin, daar koop je geen triple-action formule voor. Volgens Olaz kan het individueel gebruikt worden of onder make-up. Ik vraag me af of ze nu echt bedoelen dat je er nog een foundation overheen kan gebruiken. Als ik een foundation zou willen gebruiken dan zou ik dat eerder over mijn gewone crème en/of primer doen. Op zich is het een prima product maar mijn oudere huid heeft toch wat zwaarder geschut nodig. Of het daadwerkelijk werkt tegen verkleuringen en pigmentvlekjes kan ik niet echt beoordelen daarvoor moet ik het wellicht nog wat langer gebruiken. Want ‘het  resulteert na 8 weken in een frisse egale teint en een jonger uitziende huid.’ Ik vermoed wel dat vrouwen die graag snel klaar zijn en een niet al te veeleisende huid hebben dit een fijne oplossing vinden. Olaz Definity Egaliserende anti-verouderings crème is verkrijgbaar in  licht en medium.

Lees ook