Cosmeticaclaims Couperose Dermatologie Dermatologie Droge huid Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Gezondheid Grove porien Lichaam Lichaam en zon Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vette huid Voor hem Zon

Acai bes anti oxidant en ontstekingsremmer

acai bessenDe Acai-bes is een krachtige anti-oxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. We zien hem steeds vaker in voedingssupplementen opduiken. Voedingssuppletiedeskundige Anne Andela legt er meer over uit.

De acai-bes wordt in Nederland nog niet veel verwerkt in voedingssupplementen of drankjes, maar in Amerika is het al wel een geliefd antioxidant om in te nemen. In 2004 noemde Dr. Perricone het “No 1 Superfood” in z’n boek “The Perricone Promise” en ook Oprah Winfrey wijdde er een show aan, waardoor deze blauw-paarse vrucht nog meer in zijn populariteit steeg. De acai-bes bevat een zeer indrukwekkend profiel aan antioxidanten, flavonoïden en onverzadigde vetzuren, die een bewezen voordeel voor de algehele gezondheid hebben. Onderzoek wijst uit dat deze bes sterke antioxidatieve (een hoge ORAC waarde) en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor het een significante rol zou kunnen spelen in het tegengaan van veroudering en ziektes. Indien je besluit een voedingssupplement met acai te kopen is het raadzaam de gevriesdroogde variant te nemen met 100 % acai-poeder (geen extract of concentraat). Dit acai-poeder bevat dezelfde natuurlijke eigenschappen als verse acai. Alleen met verse of gevriesdroogde acai bereik je de gewenste hoge concentraties aan voedingsstoffen. Verse acai is trouwens niet in Nederland te verkrijgen, na het plukken bederft de vrucht zeer snel. Tenzij je in Zuid-Amerika bent en de vrucht zelf kan plukken natuurlijk!

Synoniemen: Acai-palm, Assai Palm. Behoort tot: Euterpe oleraceae (familie). Oorsprong:  Brazilie, Colombia, Suriname.

Bevat:

 • Antioxidanten (waaronder kleine hoeveelheid resveratrol)
 • Onverzadigde vetzuren (o.a. Omega 3-, 6- en 9-vetzuren)
 • Vitamines (A en C)
 • Mineralen (ijzer & calcium)
 • Anthocyanen
 • Overige flavonoïden
 • Aminozuren
 • Plantensterolen

Definities

ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity

Literatuur en bron informatie:

[1] An Amazonian Palm Fruit with Broad Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities. Flavor and Health Benefits of Small Fruits, Chapter 13, 2010, pp 213-223

ACS Symposium Series, Volume 1035.

[2] Phytochemical and Nutrient Composition of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8598–8603.

[3] Antioxidant Capacity and Other Bioactivities of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8604–8610.

[4] http://www.acaihealthnews.com

[5] http://acairesearchcenter.com/

Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen lexicon

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

 • Er is recentelijk een nieuwe website gestart over voedings supplementen en trainings methodes. De website bevat gratis artikelen over health, gezondheid en fitness. Ook is er een speciale Pareto law schema die aangeeft wat de 20% van de inspanningen zijn die je nodig hebt voor 80% van de reusltaten ( De zogenaamde Pareto Law). Voor meer informatie neem even een kijkje op:
  http://www.powersfromnature.com

 • Hallo, ik ben ook opzoek naar de Açai bes, in coolbest zit maar 5% van de Açai bes, dat schiet toch niet op! Wordt echt tijd dat Alberthein eens actie onderneemd, er is zo veel vraag naar de Açai bes. Ik wil minstes 80% van de Açai bes in een zapje hebben, net als Foco Coconut Juice , dat is puur 80% Kokoswater in frisdrank. Waarom eigelijk anti oxidant , zoveel soort tropisch fruit en elke dag kokoswater, ik hoop met een gezond leven tekunnen vechten tegen darmkanker, voor dat het telaat is, je moet van af jongse aan beginnen met een gezondt leven en te vechten tegen kanker, doe je dit niet, heb je de kans eerder bewijken aan kanker, of kanker te voorkomen of uitstelen zodat je het later krijgt. Niemand weet of hij of zij later kanker krijgt. We kunnen het allemaal krijgen.

 • Een hele nieuwe bes op de markt, beter als de Acai bes in Orac anti-oxidant waarde.

  De Maqui bes is het nieuw ontdekte “Superfruit” met de hoogste antioxidant waarde van alle vruchten tot nu toe – zelfs hoger dan de Acai bes.

  http://www.maqui-bes.nl

 • beste catharina, dit is wat anne ons onlangs mailde, omdat er al eerder een vraag over gekomen was:

  Over de acai-bes:
  De gevriesdroogde variant is in Nederland te bestellen bij Perfect Acai in poeder of capsules.

  Site: http://perfectacai.web-log.nl/mijn_weblog/12laatste_nieuws/index.html
  Email: perfectacai.nl@gmail.com

  Aangezien ik dit merk (nog) niet in mijn eigen shop verkoop (de andelapharma shop, red.), heb ik er helaas geen ervaringen mee. Over de kwaliteit van leveringen en product kan ik dan ook geen verdere uitspraken doen. Het lijkt me wel het proberen waard!

 • .Hallo Anna,
  Graag een verwijzing naar site of winkel waar de 100% acai wordt aangeboden,
  of in vries droog verpakking??
  bvb dank. met vrgr. Catharina

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.