De Acai-bes is een krachtige anti-oxidant met ontstekingsremmende eigenschappen.

02:14 - 01:20
luistertijd 02:14 - leestijd 01:20

acai bessenDe Acai-bes is een krachtige anti-oxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. We zien hem steeds vaker in voedingssupplementen opduiken. Voedingssuppletiedeskundige Anne Andela legt er meer over uit.

De acai-bes wordt in Nederland nog niet veel verwerkt in voedingssupplementen of drankjes, maar in Amerika is het al wel een geliefd antioxidant om in te nemen. In 2004 noemde Dr. Perricone het “No 1 Superfood” in z’n boek “The Perricone Promise” en ook Oprah Winfrey wijdde er een show aan, waardoor deze blauw-paarse vrucht nog meer in zijn populariteit steeg. De acai-bes bevat een zeer indrukwekkend profiel aan antioxidanten, flavonoïden en onverzadigde vetzuren, die een bewezen voordeel voor de algehele gezondheid hebben. Onderzoek wijst uit dat deze bes sterke antioxidatieve (een hoge ORAC waarde) en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor het een significante rol zou kunnen spelen in het tegengaan van veroudering en ziektes. Indien je besluit een voedingssupplement met acai te kopen is het raadzaam de gevriesdroogde variant te nemen met 100 % acai-poeder (geen extract of concentraat). Dit acai-poeder bevat dezelfde natuurlijke eigenschappen als verse acai. Alleen met verse of gevriesdroogde acai bereik je de gewenste hoge concentraties aan voedingsstoffen. Verse acai is trouwens niet in Nederland te verkrijgen, na het plukken bederft de vrucht zeer snel. Tenzij je in Zuid-Amerika bent en de vrucht zelf kan plukken natuurlijk!

Synoniemen: Acai-palm, Assai Palm. Behoort tot: Euterpe oleraceae (familie). Oorsprong:  Brazilie, Colombia, Suriname.

Bevat:

Definities

ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity

Literatuur en bron informatie:

[1] An Amazonian Palm Fruit with Broad Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities. Flavor and Health Benefits of Small Fruits, Chapter 13, 2010, pp 213-223

ACS Symposium Series, Volume 1035.

[2] Phytochemical and Nutrient Composition of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8598–8603.

[3] Antioxidant Capacity and Other Bioactivities of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8604–8610.

[4] http://www.acaihealthnews.com

[5] http://acairesearchcenter.com/

Lees ook BeautyJournaal’s vitaminen lexicon

Lees ook