shop Coola Daydream Mineral Primer SPF30 Coola Daydream SPF 30 Mineral Primer geeft een frisse glow. Bevat geen parfum en conserveermiddelen. Watervast. Bekijken Innéov, het suppletiemerk van L’Oréal en Nestlé heeft deze week te horen gekregen van de European Food Safety Authority (EFSA) dat het de claim ter verbetering van de droge huid niet meer mag […]

04:47 - 02:52
luistertijd 04:47 - leestijd 02:52


Innéov, het suppletiemerk van L’Oréal en Nestlé heeft deze week te horen gekregen van de European Food Safety Authority (EFSA) dat het de claim ter verbetering van de droge huid niet meer mag voeren wegens gebrekkig bewijs, aldus CosmeticsDesign.com

Het bedrijf had zojuist een dossier ingeleverd bij de EFSA over de healthclaims voor een blend van zwarte bes, lycopeen, vitamine c en e, die de droge huid condities kunnen verbeteren.

Innéov wordt een van de marktleiders genoemd op het gebied van nutricosmetica, een markt die getipt wordt als groei markt de komende jaren en waarover BeautyJournaal al regelmatig geschreven heeft.  Toch heeft dit segment het niet makkelijk, juist omdat wetenschappelijke bewijzen voor werkzaamheid van verschillende stoffen niet waterdicht te krijgen zijn in relatie tot huidverbetering. Regulerende autoriteiten zijn streng op dit gebied.

Innéov’s directeur voor claimsupport en productveiligheid, Michel Donat, laat weten dat hoewel de claim niet is toegewezen, de autoriteit droge huid wel als een gezondheidsprobleem heeft erkend.

Volgens het EFSA’s Panel voor Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), is de meerderheid van de 29 wetenschappelijke onderzoeken waaraan Inneov refereert niet relevant voor de gestelde claim, vooral omdat het in de onderzoeken om individuele stoffen gaat en niet om de totale receptuur.

Het panel concludeerde wel dat er enige verbetering zichtbaar was in onderzoeken waarbij de ceramiden concentratie in het stratum corneum werd onderzocht bijvoorbeeld. Volgens Donat is het beter om je te richten op een enkele parameter als je je gelijk wilt halen voor een claim bij EFSA. Zodra je claimt een droge huid te kunnen verbeteren, betekent dat daarbij heel veel onderzoeksparameters betrokken zijn en die krijg je nooit allemaal gedekt. Maar dit was allemaal nog niet bekend toen de klinische trials door Inneov in 2006 en 2007 werden opgezet. De EFSA spelregels zijn pas later geldend geworden. Inneov krijgt een maand de tijd om te reageren en zal hier zeker gebruik van maken aldus Donat, ‘al was het maar om op wellicht 1 claimonderdeel in het gelijk gesteld te kunnen worden.’

Innéov wordt dit najaar ook voor het eerst op de Nederlandse markt gebracht, via apotheken. De Nederlandse pr manager laat ons weten dat dit specifieke product voor de droge huid (nog) niet in Nederland komt, Inneov gaat in eerste instantie met twee (nog niet nader genoemde) producten hier de markt op. Op de Belgisch-Nederlandse site is het product wel te zien, maar deze site is voor Belgie en niet voor Nederland bestemd, aldus Juliette Kops.

Juliette Kops stuurde ons ook nog het officiele perscommunique van Inneov, naar aanleiding van het bovenstaande nieuws. We plaatsen het hier integraal:

Paris , May 26th, 2010
Innéov Laboratoires has noted the negative scientific opinion issued by EFSA, the European Food Safety Authority on the application concerning its composition for dry skin conditions based on a mix of blackcurrant and fish oils, lycopene and vitamins.
The claim application was supported by two randomized, controlled clinical trials, approved by an Ethics Committee, and conducted under strict conditions in renowned Dermatology centers in France. The results of these studies were considered insufficient by EFSA, although EFSA acknowledged that some parameters related to dry skin conditions significantly improved vs. control group.
Commenting on this outcome, Dr Michel Donat international Director of Regulatory Affairs and Product Safety at Innéov Laboratoires , said: « To the best of my knowledge, this opinion is one of the first regarding a food supplement for beauty purposes and at the time we submitted the dossier we did not have concrete feedback from EFSA with regards to this kind of products i.e. number of clinical studies required, clinical trial design, number of volunteers, criteria to be measured to target skin effects.
We will now take stock of the situation, and, in compliance with EFSA procedures will respond to this opinion within thirty days.
Nevertheless, this negative EFSA opinion does not question the utility of our proprietary composition for people suffering from dry skin condition.”
Inneov Laboratoires is absolutely determined to continue its strong drive in Research to assess product efficacy through clinical trials conducted by independent experts and following very strict designs, to continue to provide consumers with the best quality products, presenting perceptible results that satisfy their expectations.

NIEUWS! Vanaf 1 juni voegt apotheker en voedingssuppletiedeskundige Anne Andela zich bij het BeautyJournaal expertteam!

Lees ook