Note: 14 april 2012: De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen heeft besloten niet meer met Macrolane te werken: 'Heden is op de huishoudelijke vergadering van de NVPC, in navolging van de wetenschappelijke vereniging van de Franse plastisch chirurgen, besloten om te adviseren Macrolane niet meer te gebruiken voor een borstvergroting.

04:33 - 02:44
luistertijd 04:33 - leestijd 02:44

Note: 14 april 2012: De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen heeft besloten niet meer met Macrolane te werken:

‘Heden is op de huishoudelijke vergadering van de NVPC, in navolging van de wetenschappelijke vereniging van de Franse plastisch chirurgen, besloten om te adviseren Macrolane niet meer te gebruiken voor een borstvergroting.
Er kan kapselvorming optreden, cyste formatie en knobbels in de borst. Case reports zijn beschreven. Het grootste probleem is dat er daardoor veranderingen op een borstfoto kunnen ontstaan die het bemoeilijken om borstkanker te diagnostiseren. Daarom adviseerden we al om voor het gebruik een mammogram te laten maken. Nu dus het advies het niet meer in te brengen.’

Wij laten onderstaand artikel wel online staan, voor mensen die nog over deze materie willen lezen.

Wat is Macrolane™?

MacrolaneMacrolane is een body shaping-behandeling op basis van hyaluronzuur. Het is door Q-Med geproduceerd volgens de NASHA™-technologie (gestabiliseerd niet dierlijk hyaluronzuur). Hierbij ondergaat het hyaluronzuur een proces waarbij minder dan één procent is veranderd. Dit stabilistatieproces produceert een biologisch afbreekbare NASHA-gel, die bijna identiek is aan natuurlijk hyaluronzuur. Hierdoor is de kans op allergische reacties, het overbrengen van infecties minimaal en garandeert het een langer resultaat van de behandeling.

Waar wordt Macrolane voor gebruikt?

Voor herstel van volume en ter verbetering van de lichaamscontour; voor borsten, billen en kuiten. Macrolane wordt ook gebruikt voor het herstellen van oneffenheden aan het huidoppervlak zoals littekens veroorzaakt door operaties, verwondingen of onregelmatigheden ontstaan na liposuctie.

Hoe lang houdt het effect van een Macrolane-behandeling aan?

Het effect van Macrolane houdt 9 -12 maanden aan. Om het gewenste esthetische effect te behouden is het doorgaans na 9-12 maanden nodig de behandeling te herhalen. Er zijn dan kleinere hoeveelheden gel nodig om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Zijn er bijwerkingen?

Het is mogelijk dat bij een lichte druk op het weefsel de gel kan irriteren en een lichte ontsteking kan veroorzaken. Dit is een normale reactie. Het behandelde gebied kan een aantal dagen lang pijnlijk aanvoelen en gevoelig zijn. Ook een lichte zwelling is mogelijk. Een normale pijnstiller geeft doorgaans genoeg verlichting.

Zijn er complicaties van Macrolane bekend?

Macrolane is een gestabiliseerd hyaluronzuur dat al bij vele behandelingen is toegepast. Hierbij zijn geen levensbedreigende situaties gerapporteerd. De veiligheid van Macrolane is uitgebreid geëvalueerd en onderzocht volgens de medische standaarden. Q-Med heeft daarnaast een uitgebreid veiligheidsprotocol opgesteld in overeenstemming met de wereldwijde richtlijnen van de regelgevende autoriteiten.

Het materiaal wordt door het lichaam ingekapseld, omdat het lichaam in principe alles wat lichaamsvreemd is inkapselt. Echter in ongeveer een derde van de gevallen kan dit kapsel dikker en stugger worden, zodat de borsten hierdoor op die plekken vaster gaan aanvoelen.

Daarnaast adviseert Q-Med vrouwen, in de leeftijdsgroep vanaf 40-jaar, of wanneer borstkanker in de familie voorkomt, voorafgaand aan de behandeling een mammografie te laten maken en indien noodzakelijk een echo of MRI.

Kan Macrolane borstkanker veroorzaken?

Borstkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker bij vrouwen. Een op de 8-10 vrouwen wordt in haar leven geconfronteerd met borstkanker. Het risico hangt onder andere samen met erfelijke factoren. Daarom is het mogelijk dat vrouwen die een Macrolane behandeling hebben ondergaan, borstkanker ontwikkelen, zonder dat er enig verband is tussen het gebruik van Macrolane. Om periodiek borstkankeronderzoek zo goed mogelijk te kunnen blijven doen, adviseert Q-Med door middel van een mammografie en eventueel een echo, de situatie goed in kaart te brengen.

Wie kan een Macrolane-behandeling uitvoeren?

Alleen plastisch chirurgen of cosmetisch artsen, die getraind en gecertificeerd zijn door Q-Med, mogen Macrolane-behandelingen uitvoeren.  Deze artsen dienen voldoende klinische en chirurgische ervaring te hebben alsmede in staat te zijn de behandeling uit te voeren in een steriele omgeving.

Hoe kan ik een Macrolane-expert vinden?

Alleen artsen die een specifieke Macrolane-training hebben gevolgd, gegeven door Q-Med, mogen Macrolane gebruiken. Het is belangrijk dat een arts een trainingscertificaat kan overleggen zodat jij kunt checken of de gekozen arts gekwalificeerd is de behandeling uit te voeren. Meer hulp bij het kiezen van een gecertificeerd Macrolane-arts kijk op www.macrolane.nl

*** Lees eerst de notitie boven dit verhaal, over het stopzetten van gebruik van Macrolane door chirurgen in Nederland.

Lees ook