Goud zien we vaker opduiken in crèmes tegenwoordig, voor de prachtige schittering op de huid, heel subtiel tot aan een semi medicinale werking – vanwege de antibacteriële eigenschappen die het edelmetaal zou hebben.

01:49 - 01:05
luistertijd 01:49 - leestijd 01:05

Goud zien we vaker opduiken in crèmes tegenwoordig, voor de prachtige schittering op de huid, heel subtiel tot aan een semi medicinale werking – vanwege de antibacteriële eigenschappen die het edelmetaal zou hebben. Beroemd zijn producten van La Prairie en Helena Rubinstein waarin vloeibare gouddeeltjes zijn verwerkt.

Van goud op je smoeltje moet je echt een mooiere huid krijgen, zo beweert skincare specialist Marina Valmy, en celeb-dermatoloog Neil Sadick onderbouwt het bestaansrecht met het argument dat goud al eeuwenlang gebruikt wordt. Nothing new dus…., maar werkzaam?

De huidarts zegt dat goud ontstekingsremmende en anti-bacteriele eigenschappen heeft en als je goud zou innemen zou het zelfs een anti-oxidatieve werking hebben (overigens niet door hoor – zeker niet zonder begeleiding van deskundigen). Maarja, er zijn zoveel stoffen met die eigenschappen en daar betaal je serieus minder geld voor.

Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het is een droom en een kick om iets van goud op je huidje te smeren. Christine Valmy maakt er een goud collageen masker van. Het goud kan niet penetreren zegt ze, maar er gaat wel een energetische werking vanuit, waardoor de huid warmer wordt. Een warme huid betekent een toegenomen bloedcirculatie en dus een betere kans op opname van actieve stoffen.

Dokter Sadick houdt het er voorlopig maar op dat de magie nog het meest aanstekelijk is, want keiharde wetenschappelijke bewijzen voor topisch gebruik kan hij ook niet overleggen, behalve dan verhalen uit de overlevering.

Overigens zouden de maskertjes van Valmy maar dertien dollar kosten.

Worden goud maskers al in Nederland gebruikt? Wij hebben er nog niet van gehoord. We zijn wel benieuwd!

Lees ook:

Lees ook