shop Paula’s Choice Daily Wrinkle Defense spf 30 Favoriet al enkele jaren bij onze tester en model Mandy: ‘Deze dagcrème bevat een klein tintje die precies aansluit op mijn huidskleur. Het oogt heel fris en natuurlijk. Ook is het heel betaalbaar. Top dus! Bekijken Het gaat om implantaten van Franse makelaardij die onder de merknaam […]

02:56 - 01:46
luistertijd 02:56 - leestijd 01:46

Het gaat om implantaten van Franse makelaardij die onder de merknaam M-Implant bij een aantal Nederlandse klinieken zijn gebruikt de afgelopen tijd. De implantaten kunnen gaan lekken en pijn en complicaties veroorzaken. In Frankrijk heet het merk Poly Implant Protheses. Men adviseert vrouwen die vermoeden zo’n PIP implantaat te hebben, terug te gaan naar hun arts, en zeker in geval van pijn of een veranderende borstvorm. Overigens is de Nederlandse leverancier in 2009 failliet gegaan, de implantaten worden niet meer verspreid dus.

De Telegraaf toont een lijstje van klinieken die ermee gewerkt hebben: Silhouetkliniek in Breda, kliniek Sportstad in Heerenveen, Kliniek Zestienhoven in Rotterdam, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Kliniek Oud Zuid in Amsterdam, Medisch Centrum Scheveningen en de Citykliniek in Den Haag. IGZ heeft de instellingen van het verbod op de hoogte gesteld, aldus de krant.

Nagekomen bericht 22 april 2010: We lezen in het Parool dat deze lijst niet klopt: Kliniek Oud Zuid doet helemaal geen borstbehandelingen, alleen neuzen. Het IGZ zou de lijst rechtstreeks van de Franse toezichthouder Afssaps hebben gehad en deze lijst is niet gecheckt.

Onze expert, plastisch chirurg Frank Niessen laat weten: 

‘In principe kan dit iedere chirurg overkomen. Dit soort implantaten werd gebruikt omdat ze niet al te duur waren en een goede marge gaven. Op het moment van gebruiken is dan nog niet bekend dat ze eigenlijk minder goed zijn. Persoonlijk kies ik liever voor de meer gerenommeerde merken met een lange staat van dienst en met meer ontwikkeling op het gebied van veiligheid en complicaties. Ik voel mij meer op mijn gemak wanneer ik werk in een kliniek waar kwaliteit belangrijker is dan geld verdienen. Ik kies liever voor een Natrelle of een Mentor implantaat. Hiermee heb ik minder kans, dat het mij overkomt, maar een garantie is het nooit.’

===================================================================

En nu even een zijspoor,wat verder niet direct met het bovenstaande te maken heeft…

(Pikant detail is dat de omstreden en inmiddels gesloten CityKliniek in Den Haag ook in deze lijst voorkomt. Er waren 87 meldingen over deze kliniek van vrouwen, die verminkte borsten na vergrotingen overhielden. De behandelend arts, Rock Goerdin,  die was aangeklaagd heeft onlangs op beautyJournaal nog zijn complete betoog aan de rechtbank gepubliceerd (naar beneden scrollen voor zijn post…). Ook was hij bij Een Vandaag te zien, zie hieronder.
Note: dit staat los van de kwestie van de borstimplantaten als hierboven, omdat in het verhaal van Rock Goerdin o.a. een ziekenhuisbacterie een rol speelde, verkeerde plaatsingen, littekenweefsels, e.d. – heel wat anders dus!
)

Lees ook:

Lees ook