Wat is cellulite eigenlijk? Maar liefst 9 van de 10 vrouwen heeft er last van.

03:57 - 02:22
luistertijd 03:57 - leestijd 02:22

Wat is cellulite eigenlijk?

Maar liefst 9 van de 10 vrouwen heeft er last van. Het heeft weinig te maken met te dik zijn want slanke vrouwen kunnen net zo goed cellulite krijgen. Cellulite is een bindweefselaandoening. Volgens de Amerikaanse dermatoloog dr. Benabio zit het zo: ‘Onder je huid zit een laag vet en de samenstelling van dat vet is afhankelijk van waar het zit. Op je dijen zit bijvoorbeeld vet dat gevoelig is voor het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het bindweefsel zit als een net onder de huid en is nogal los (heeft bij vrouwen met het uitdijende vermogen voor zwangerschap -en energie-opslag daarvoor- te maken), waardoor het vet niet op één plaats blijft zitten. Bij vrouwen zie je dat het vet zich in bepaalde gebieden ophoopt waardoor het door het bindweefsel gaat steken, als door de mazen van het net. De kuiltjes en bulten die aan het oppervlak verschijnen noemen we dan cellulite. Bij mannen is het bindweefsel veel strakker (en ook iets anders georganiseerd) en hebben er daarom bijna nooit last van.

Wat kunnen we er zelf aan doen?

Omdat het losmazige netwerk onder de huid de eigenlijke oorzaak is van cellulite, is het moeilijk om dit probleem aan te pakken. Wanneer je wel resultaat boekt is dit meestal van korte duur. Maar als je dan toch wilt, wat kun je er dan het beste aan (of tegen) doen?

Sporten kan de circulatie in het betreffende gebied bevorderen waardoor je er beter uit gaat zien maar het is niet bewezen dat de cellulite ervan verdwijnt. Crèmes en andere lotions hebben meestal onbevredigend resultaat. Een lokaal aangebracht product kan meestal niet de onderliggende huidlagen bereiken om daar het werk te doen maar de huid ziet er vaak wel beter en gladder uit. Afvallen kan een oplossing zijn maar heeft vaak het tegenovergesteld effect. De huid wordt nog losser en de cellulite wordt dan nog zichtbaarder.

Gezond leven, dus gezond eten (matig met suikers, roept men ook wel eens), niet drinken en roken, is sowieso goed voor je hele lichaam. Wanneer je zorgt voor een goede vochthuishouding en afvoer van afvalstoffen, door voldoende te drinken en mede door de plekken te masseren met een borstel of speciale handschoen, kan het helpen in de strijd tegen cellulite. Kan he….

 

Wat kunnen we laten doen?

Wanneer geld geen rol speelt kun je jezelf trakteren op de volgende behandelingen. Je hebt vaak wel een lange adem nodig voordat je resultaat ziet.

Endermologie is een soort kneed- en zuigsysteem dat de huidplooi oppakt en er daarna een rollende bewegingen overheen maakt. Hierdoor wordt het bindweefsel geherstructureerd en de bloedsomloop gestimuleerd. Hoewel er bewijs is dat het de dij-omvang kan doen afnemen, is het maar de vraag hoe lang het resultaat blijft.

Mesotherapie zorgt voor een vermindering van de omvang van vetcellen door middel van injecties. Meestal is na enkele behandelingen al resultaat zichtbaar maar er kunnen bijwerkingen ontstaan zoals blauwe plekken en pijn.  Hier schreven we al eerder over.

Behandelingen met laser en radiofrequentietechnologie zorgen, door de huid te verwarmen, dat de vetcellen krimpen. Er zijn heel wat behandelingen nodig om resultaat te boeken en ook te behouden op de lange termijn.

Verder merkt dr. Benabio, van de Derm blog,  op dat ‘omdat het normaal is dat een vrouw cellulite heeft, misschien eens tijd wordt dat we dit gaan accepteren en stoppen met onszelf helemaal gek te maken door te proberen het kwijt te raken’.

En daar geven wij hem helemaal gelijk in. Toch?

(Femke Huter/BeautyJournaal)

Meer artikelen over het gevreesde putten- en bobbelsonderwerp lees je hier.

Lees ook