Johann Wiechers reageert op dit eerder geschreven artikel.

04:34 - 02:44
luistertijd 04:34 - leestijd 02:44

penetratie van creme in de huidJohann Wiechers reageert op dit eerder geschreven artikel. 

‘Ik zie niet vaak  jullie reacties op wat ik schrijf (moet ook nog iets verdienen af en toe), maar zag in deze stroom dat er wat vragen voor mij in stonden.

Eerst maar even over het niet afkunnen lezen van een INCI lijst of een stof de huid binnen gaat. Helaas, een wetenschappelijk antwoord maar dan weet je tenminste waarom je het niet kunt aflezen uit de INCI lijst. De mate van huidpenetratie is direct afhankelijk van de thermodynamische activiteit van de penetrerende stof. Fijn! Wat is de thermodynamische activiteit van een stof in een formulering? Dit is zo ongeveer (niet helemaal correct maar goed genoeg voor deze discussie) het percentage van de maximale oplosbaarheid van de te penetreren stof in de formulering. Laat ik dit toelichten met een voorbeeld want van de bovenstaande zin begrijpt natuurlijk niemand iets. Houdt vol!

Is checken van de INCI lijst zinvol?

Stel ik heb een stof in een formulering in een percentage van 1%, maar er kan maximaal 2% inzitten (dwz bij concentraties boven 2% slaat het neer, het lost niet langer op), dan heb je ’slechts’ 50% (1/2) van de maximale penetratie (pas op, dit is niet hetzelfde als 50% penetratie, dat is heel wat anders). Verander ik de formulering en is de maximale oplosbaarheid van mijn te penetreren stof nu 4%, dan DAALT mijn penetratie naar 25% (1/4) van maximaal. Maak ik nu een formulering met 1% actieve stof waarin de maximale oplosbaarheid in de formulering ook 1% is, dan heb ik wat ik een goed product noem en heb je inderdaad een maximale penetratie (namelijk 1/1). Waarom kun je dit niet weten met behulp van de INCI lijst? Omdat je nooit de concentratie van de actieve stof en de maximale oplosbaarheid daarvan in de formulering kunt aflezen uit deze INCI lijst. Helaas, maar waar. Je hebt alle ingrediënten nodig, een laboratorium en wat tijd….

Monique schrijft ook nog ergens dat formuleerders dit wel weten. Helaas fout. Wat ik hierboven schrijf is kennis die al sinds 1970 of zo bekend is in de academische wereld, maar de ‘normale formuleerder’ weet dit anno 2010 niet. Ze worden er niet op getraind en ik ga als consultant in cosmetische wetenschap de hele wereld over om dit te vertellen. Mijn toehoorders gapen me met open mond aan.  Gelukkig neemt het besef zo langzamerhand wel toe dat – zeker met REACH – we meer succes zullen gaan hebben met het optimaliseren van het penetratie proces dan van het omeindig door optimaliseren van het actieve ingrediënt. Dus langzaamaan zal alles goed komen.

95% van de producten heeft geen optimale huidpenetratie

Voordat Gerti de vraag stelt, zal ik hem zelf maar stellen…. Hoe zit het dan met meerdere actieve stoffen in dezelfde formulering? Voor dat ene stofje hierboven is bijvoorbeeld 1% de maximale oplosbaarheid maar voor een ander stofje dat erin zit met een concentratie van 0.25%, is de maximale oplosbaarheid misschien wel 5% en dan heb je slechts 0.25/5 = 0.05 oftewel 5% van de maximaal mogelijke penetratie. Daarom zei ik in mijn discussie over die anti-oxidanten dat het zolangzamerhand met 4 anti-oxidanten, een normale actieve stof en een moisturizer wel heel erg moeilijk wordt om dit allemaal goed te krijgen. Niet onmogelijk, maar wel moeilijk.

Mijn voorspelling is dat van meer dan 95% van alle producten die er op de markt zijn de huidpenetratie van de aktieve stof niet optimaal geregeld is. Dit betekent niet dat ze niet werken, maar het betekent wel dat ze niet optimaal werken voor hun concentratie. Grondstofleveranciers zijn er natuurlijk niet altijd in geïnteresseerd deze kennis mee te leveren omdat hun klanten dan minder aktieve stoffen zullen kopen. Maar ook dit begint gelukkig te veranderen. En dan nog even terugkomende op de vraag of ik aanbevelingen kan doen voor producten: aangezien ik niet voor elk product de thermodynamische activiteit van de aktieve stof weet of kan meten via het percentage van de maximale oplosbaarheid, kan ik ook geen aanbevelingen voor producten doen. En mevrouw Paula Begoun ook niet!

Maar Dorine krijgt ook nog een antwoord op die formulering die ze opgaf. Waarschijnlijk niet meer vandaag (23.52 nu en nog steeds geen glas wijn gehad voor mijn anti-oxidanten ), maar morgen.’

Met vriendelijke groet,

Johann.

Lees ook