Parfum Vrouwen

Nieuwe lente parfums als understatement tegen overparfumering

L'Eau Serge LutensEn terwijl ik een telefonisch interview had, zat ik nog intenser aan de dop waarin ik gespoten had, te sniffen. Opeens wist ik het. L’Eau van Lutens lijkt ergens op. Op een geur die zo in Apres la Mousson Hermesmijn geheugen staat gegrift omdat de ik maker ervan in een droomachtige wereld twee jaar geleden mocht ontmoeten: Un Jardin après la Mousson van mijn favoriet Jean-Claude Ellena voor Hermes – tijdens een onvergetelijk reisje naar Kerala, Zuid-India. Die zelfde frisheid, de knispering, maar bij Hermes dan net iets meer kruidjes en bij Lutens iets meer zachtheid als een briesje – iets zoeter. Maar de schoonheid en ongedwongenheid is overeenkomstig. Om de lente te verwelkomen, de zon op je huid, subtiel zweet, groen grassige geuren uit de natuur die je neus bereiken.

Er is een trend gaande naar minder zoete geuren, minder bloemig, meer kruid en hout, minder onrust en emotie, meer lichtvoetigheid. Ook Donna Karan’s Pure DKNY past in dit thema. Een transparant ovaal flesje dat heerlijk in de hand ligt en eveneens en vooral een vriendelijk geurende geste probeert te zijn. Nu is DKNY wel Amerikaans, het is zoeter, toch net iets meer aanwezig, het experiment met kruid, hout en groen is niet aangegaan, maar geeft wel iets van die sfeer weg. Hoewel het dus vooral een bloemengeur is, met jasmijn, bulgaarse roos, fresia, orchidee, vanille en amber, en wat lotus – het waterachtige aspect. He belangrijkste well being aspect komt wellicht het best naarvoren in het feit dat bepaalde geurstoffen uit fair trade verkregen zijn zoals de vanille uit Oeganda. Het glas is recyclebaar (ehm..dat is het tegenwoordig toch altijd, dus per definitie?), verpakkingsmateriaal is met speciale inkt gedrukt en uit gecertificeerd hout gemaakt.

Pure DKNYBij het cologne-achtige genot van Lutens en Hermes is geen duurzaamheidsstrategie gecommuniceerd. Lutens is alleen maar parfummoe en wil eens wat anders, en Ellena voor Hermes zoekt altijd weer naar de meest paradijse plekjes op aarde, om ze in geur in een fles te vangen.

Als laatste wil ik toch ook nog even aandach besteden aan Flowerbomb Summerfragrance (vanaf mei 2010) van modeteam Viktor & Rolf. Deze variant is Flowerbomb Summergroen, groen en groen. En wat ben ik blij! Flowerbomb is echt voor mij altijd als een bom zo zwaar geweest en viel als een blok op mijn maag, maar deze zomervibe is heel fijntjes, eindelijk draagbaar gemaakt (!).  De kenmerkende zoetheid is nog aanwezig, maar nu vergroent dankzij toevoegingvan citrusaccenten met een groene afdronk van mandarijn en goddelijk bergamot (heb je wel eens een echte bergamot citroen gegeten? Niet te vergelijken met een gewone citroen – hij is warmer en kruidiger, heel mooi, apart).

 

Overigens is dat schoongewassen geurtje niet echt nieuw. Jean Paul Gaultier kwam eind 2008 al met MaDame..een parfum dat naar wasgoed ruikt.

 

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

 • He Tan! Daarom vond ik de nieuwe geur van Annick Goutal ook zo aardig die ik in Parijs rook, ook weer zo groen, beetje grapefruit, fris: Ninfeo Mio. Helemaal in het tijdsbeeld van nu. Nu Green….ja.

 • Ik las vandaag de uitspraak dat je je geurgarderobe in ieder geval zou moeten beginnen met een goede ‘basic’, net zoals je een goed zwart jurkje of een mooie broek aanschaft.

  Als je er op deze manier naar kijkt: een must-have in je parfum-collectie zo’n frisse comfortabele ‘bijna naakte’ geur!
  In het rijtje L’Eau – Serge Lutens, DKNY Pure passen dan ook mooi: de parfums van Clean, van Grace en het wonderlijke “Nu Green” van Olivia Giacobetto, van het 100% natuurlijke (zelfs organisch gecertificeerder) Honore des Pres.
  Nu Green ~ het naakte groen…

 • Ben ook gek van Flowerbomb en zal me deze dus ook aanschaffen :o)

  Is deze al verkrijgbaar eigenlijk?

  grtz,
  Vanessa

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.