shop Novexpert Expert Anti-Aging Eye Contour creme ‘Deze oogcrème heeft het hoogst aantal ingrediënten en elke stof wordt helder uitgelegd. Dat vind ik erg prettig. De substantie is erg prettig, net als het parelmoer effect, voor direct effect. In dit product heb ik vertrouwen.’ Bekijken En terwijl ik een telefonisch interview had, zat ik nog […]

03:11 - 01:54
luistertijd 03:11 - leestijd 01:54

En terwijl ik een telefonisch interview had, zat ik nog intenser aan de dop waarin ik gespoten had, te sniffen. Opeens wist ik het. L’Eau van Lutens lijkt ergens op. Op een geur die zo in mijn geheugen staat gegrift omdat de ik maker ervan in een droomachtige wereld twee jaar geleden mocht ontmoeten: Un Jardin après la Mousson van mijn favoriet Jean-Claude Ellena voor Hermes – tijdens een onvergetelijk reisje naar Kerala, Zuid-India. Die zelfde frisheid, de knispering, maar bij Hermes dan net iets meer kruidjes en bij Lutens iets meer zachtheid als een briesje – iets zoeter. Maar de schoonheid en ongedwongenheid is overeenkomstig. Om de lente te verwelkomen, de zon op je huid, subtiel zweet, groen grassige geuren uit de natuur die je neus bereiken.

Er is een trend gaande naar minder zoete geuren, minder bloemig, meer kruid en hout, minder onrust en emotie, meer lichtvoetigheid. Ook Donna Karan’s Pure DKNY past in dit thema. Een transparant ovaal flesje dat heerlijk in de hand ligt en eveneens en vooral een vriendelijk geurende geste probeert te zijn. Nu is DKNY wel Amerikaans, het is zoeter, toch net iets meer aanwezig, het experiment met kruid, hout en groen is niet aangegaan, maar geeft wel iets van die sfeer weg. Hoewel het dus vooral een bloemengeur is, met jasmijn, bulgaarse roos, fresia, orchidee, vanille en amber, en wat lotus – het waterachtige aspect. He belangrijkste well being aspect komt wellicht het best naarvoren in het feit dat bepaalde geurstoffen uit fair trade verkregen zijn zoals de vanille uit Oeganda. Het glas is recyclebaar (ehm..dat is het tegenwoordig toch altijd, dus per definitie?), verpakkingsmateriaal is met speciale inkt gedrukt en uit gecertificeerd hout gemaakt.

Bij het cologne-achtige genot van Lutens en Hermes is geen duurzaamheidsstrategie gecommuniceerd. Lutens is alleen maar parfummoe en wil eens wat anders, en Ellena voor Hermes zoekt altijd weer naar de meest paradijse plekjes op aarde, om ze in geur in een fles te vangen.

Als laatste wil ik toch ook nog even aandach besteden aan Flowerbomb Summerfragrance (vanaf mei 2010) van modeteam Viktor & Rolf. Deze variant is groen, groen en groen. En wat ben ik blij! Flowerbomb is echt voor mij altijd als een bom zo zwaar geweest en viel als een blok op mijn maag, maar deze zomervibe is heel fijntjes, eindelijk draagbaar gemaakt (!).  De kenmerkende zoetheid is nog aanwezig, maar nu vergroent dankzij toevoegingvan citrusaccenten met een groene afdronk van mandarijn en goddelijk bergamot (heb je wel eens een echte bergamot citroen gegeten? Niet te vergelijken met een gewone citroen – hij is warmer en kruidiger, heel mooi, apart).

 

Overigens is dat schoongewassen geurtje niet echt nieuw. Jean Paul Gaultier kwam eind 2008 al met MaDame..een parfum dat naar wasgoed ruikt.

 

Lees ook:

Lees ook