Nee, het is geen eco parfum, maar de associaties met het bos zijn zo sterk in de persinformatie dat we niet anders kunnen dan denken aan de generatie twintigers van nu, waarvan een substantiele subscene zich wel met het natuurlijke kan en wil verenigen.

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

Nee, het is geen eco parfum, maar de associaties met het bos zijn zo sterk in de persinformatie dat we niet anders kunnen dan denken aan de generatie twintigers van nu, waarvan een substantiele subscene zich wel met het natuurlijke kan en wil verenigen. En de klassieke sprookjes die deze meiden wellicht nog vers in het geheugen liggen (anders ons wel, tijdens voorleesssessies aan de kinderen) doemen vanzelf weer op: vooral die van Roodkapje of, waarom ook niet, Alice in Wonderland, die fijne wandelingetjes met onverwachte afloop gaan maken – door het bos natuurlijk!

Balenciaga Paris (gemaakt door Olivier Polge) zet je op het verkeerde been. Bij zo’n klassieke naam – hoewel je weet dat de mode dat echt niet meer is – want absoluut trendsettend al jarenlang!- verwacht je toch automatisch weer een bloemenboeket. Nee dus, er zitten wel bloemen in, met name de viool in sterke maten, maar naarmate de geur zich langer kan verspreiden wordt een pittige ondertoon ruikbaar, die van het roze pepertje, in combinatie met wat mannelijke basiselementen als mossoorten en wellicht iets vetiver-achtigs – hoewel dat laatste niet expliciet genoemd wordt. Het is een bloemen-chypre zoals dat heet. De tegenstellingen zijn bewust gecreeerd, zo lezen we, omdat het ook past bij Gainsbourg, vindt Ghesquire. Hij zegt, in gesprek met haar: ‘ Jij bent de geur. Jij verenigt zowel een sterke vrouw als een vluchtige persoon. Jij bent niet het beeld van de afbeelding maar het idee waar ik het over heb.’

Ghesquire vindt het ook een echte modegeur, hij adviseert zelfs om een trenchcoat erbij te dragen!

Wat wij ervan vinden? Altijd gevaarlijk om daar antwoord op te geven, omdat geur iets persoonlijks is. Leuk dat er weer een Balenciaga parfum is, leuke combi ook van Ghesquire en Gainsbourg. Gedurfd ook om eens iets anders te doen – hoewel de mannelijke noten wel steeds meer gezien worden in vrouwenparfum. Maar, wij houden van redelijk bedwelmende parfums, waar je in kan verdrinken. Dit is perfect voor een bosnimfje dat net al iets meer levenservaring heeft opgedaan en keuzes durft te maken, door te zeggen: ik ben er, maar ook weer niet. Fluide….als de tijdgeest:-) En crispy clean. Iemand omschreef het zelfs als metalig groen. Interessant. We zijn heel benieuwd hoe dit frisse bosgeurtje het zou doen als geurkaars.

Balenciaga Paris is vanaf half feb 2010 bij de Bijenkorf vestigingen te koop.

Ohja, in 1998 werd het laatste parfum gemaakt: Cristobal.

Lees ook:

Lees ook