Make-up Ogen Zakenpraat

Verboden stof nitrosaminen gevonden in mascara’s en eyeliners

Nitrosaminen in mascara gevondenNitrosaminen worden niet als stof aan een product toegevoegd, maar ontstaan door ingrediënten die op elkaar reageren. Dit is onwenselijk, maar ook onnodig omdat het inkopen van zuivere grondstoffen nitrosaminenvorming voorkomt. Om die reden en naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft de VWA de branche aangespoord verder onderzoek te doen naar de productie van cosmetica zonder dat nitrosaminenvorming plaatsvindt. Volgend jaar onderzoekt de VWA opnieuw mascara’s en eyeliners om te kijken of de inspanningen van de branche tot verbetering hebben geleid.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Duitse autoriteiten dat met name in blauwe mascara nitrosaminen werden aangetroffen. Het onderzoek door de VWA heeft in 6 gevallen geleid tot een internationale melding via het RAPEX-systeem. Via dit systeem waarschuwen lidstaten elkaar voor onveilige of verboden producten die ook in andere EU-landen op de markt zijn.

De VWA heeft mascara’s en eyeliners ook onderzocht op de aanwezigheid van zware metalen. 99 monsters zijn onderzocht op cadmium, lood, chroom, nikkel en kwik. In geen van de producten werden gehaltes boven de toegestane norm aangetroffen. (bron:VWA)

Meer informatie:

Ook zorgelijk:

Eerder dit jaar werden ook al hogere loodgehaltes in lipstick aangetroffen door de FDA, vier maal hoger dan in een eerder onderzoek uit 2007.

Meer weten over Make-up?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.