Beste Monique , ik zou eens aan Mardge willen vragen wat zij kan doen tegen acne-littekentjes. Ik heb er een aantal rond mijn kin en ik zie naarmate ik ouder word (ben nu 41) dat ze zichtbaarder worden. Ik hoor wel eens over massages of peelings. Maar wat werkt nou echt en ook langdurig?
Netty
Beste Netty,
Acne littekentjes zijn eigenlijk wel heel goed te verbeteren. Of ze echt helemaal weg kunnen hangt af van hoe diep de putjes zijn.
1.Peelings verfijnen de huidstructuur in zijn totaliteit en maken de littekentjes dus ook minder zichtbaar. om een echt effect te krijgen zul je wel iets intensiever moeten peelen met meerdere AHA peelings achter elkaar of met een TCA peeling. Met een AHA peeling blijf je toonbaar maar je zult zo’n 6 weken achter elkaar een behandeling moeten ondergaan. Met een TCA peeling ga je echt volledig vervellen en ben je dus even een paar dagen niet toonbaar. Ook kan er gewerkt worden met kruidenpeelings.
2.Massages : pincement massage ( plukbewegingen) of een bindweefselmassage zijn goed voor de huid te stimuleren. Het huidbeeld zal opknappen en verklevingen worden losgemaakt maar opzichzelfstaand mag je niet verwachten dat de putjes gaan verdwijnen. Dit zul je dus kunnen combineren met andere behandelingen zoals peelings.
3.Een specifieke techniek voor acnelittekens is ‘subcision’ . Mijn gepatenteerde techniek BioSkinJetting® is hierop gebaseerd. De basis hiervan is het verbeteren van acneputjes en littekentjes. Met een heel fijn naaldje wordt onder het littekentje een paar krasjes gezet. Hierdoor gaat het littekentje opgevuld worden met lichaamseigen collageen.
Deze techniek gebruiken we ook bij rimpels. Voor rimpels moet je het regelmatig herhalen omdat de veroudering natuurlijk doorgaat maar mijn ervaring met littekens ( nu 10 jaar) is dat het resultaat dat wordt behaald ook blijft. Het meest effectief vind ik de combinatie van peelings + BioSkinJetting.
Hartelijke groet, Mardge Pascaud
Wil je zien hoe de behandelingen van Mardge worden uitgevoerd? Onze visagiste Lydia le Loux onderging ze, en wij hebben ze gefilmd!
Lees ook deze adviezen van Mardge voor je huid.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
3 reacties
Er is in de loop der jaren meermaals naar gekeken door huis- en ook huidartsen, maar men zag geen reden noch mogelijkheden iets aan het litteken te doen. Tijdens een recente laserbehandeling voor enkele pigmentvlekjes heb ik nog eens nadrukkelijk de huidarts gevraagd of het acné litteken niet eveneens zo kon worden verwijderd. Pas toen is er echt goed naar gekeken, vertrouwde de huidarts het niet en kwam in actie. De biop bracht het kwaardaardige karakter aan het licht en er moest met spoed worden geopereerd, want het litteken had al jaren ongestoord zijn gang kunnen gaan en was ongemerkt flink ondehuids gegroeid.
Voor een ander is er a priori geen reden tot bezorgdheid of argwaan bij acné littekens; het is m.i. wel zaak alert te blijven, ook bij cosmetische camouflage en vooral te blijven doorvragen als je ergens niet zeker over bent.
Oh, nou ben ik, met een gezichtje vol acne-littekens, wel benieuwd hoe Monica erachter is gekomen dat het zich heeft ontwikkeld tot huidkanker…
van litteken naar huidkanker:
wij kregen van lezeres Monica het volgende bericht binnen over acne littekens en hoe een daarvan zich ontwikkelde na vele jaren tot een huidkanker:
————————————————————————————–
‘Ik lees jullie berichtje over het verminderen van acné littekens op latere leeftijd.
Daar kan ik over mee praten. Jarenlang naar een oplossing gezocht en menige peeling uitgevoerd, schoonheidsspecialiste, cosmeticamerk, zelfs enkele malen de (huid)arts geraadpleegd. Niemand wist raad. Peelings en goede cosmetica zouden op den duur wel helpen….
Enfin, bij recente inspectie (onder de loep) en een kweek bleek uiteindelijk dat een acné littekentje was verworden tot huidkanker, met een operatie en een forse jaap in het gezicht tot gevolg.
Tja, oorzakelijk verband tussen zo’n acne litteken en huidkanker? In elk geval blijkt het zo te zijn dat huid en cellen veranderen naarmate ze ouder worden. En iets wat goedaardig is, zoals een verbindweefseld acné littekentje, kan in de
loop der tijd (ik spreek over een periode van ca. 25 jaar) van iets onschuldigs verworden tot iets kwaadaardigs, zonder dat je daar erg in hebt. In dit geval is het litteken dus direct de oorzaak.
Maar dat hoeft bij anderen natuurlijk helemaal niet te gebeuren. Maar wel een kwestie van alert blijven en niet zomaar littekens cosmetisch weg willen moffelen (hoezeer we dat ook allemaal wensen); want ook al zie je ze niet (meer); ze zijn er toch wel en (naarmate je ouder wordt) misschien wel veel
schadelijker dan je überhaupt weet..
Meer een gezondheids- dan een beautytip helaas; maar wel een gemeend advies in dit verband, om littekens naarmate men ouder wordt kritisch te (blijven) volgen. Ze verdwijnen niet vanzelf, ook niet met peelings of met oppervlakte of onderhuidse opvulling. Ze kunnen zomaar een eigen leven gaan leiden dat je zeker niet wenst. Dus m.i. blijf alert, laat het deskundig volgen en liefst
zo vroeg en effectief mogelijk behandelen.
Met vriendelijke groet, Monica