Cosmetisch medisch De cijfers Injectables Operatietechnieken Zakenpraat

Amerikaanse regering wil cosmetische ingrepen extra belasten

Het idee is om de prijs van schoonheidsingrepen door plastisch chirurgen en injectables artsen met een belasting van 5% te verhogen, zo valt vandaag te lezen op het Health blog van de Amerikaanse Wall Street Journal. 

Producent van onder meer Botox, Allergan, noemt het ronduit discriminerend voor vrouwen en stelt dat 86% van de vrouwen die dergelijke ingrepen laten doen tussen de 35 en 50 jaar oud zijn en een gemiddeld inkomen van 55 duizend dollar per jaar hebben.

De politiek verwacht dat er binnen 10 jaar een slordige 5 miljard dollar mee binnen gehaald kan worden. Beroepsbeoefenaren vragen zich af wat het volgende wordt: extra belasting over haarverfbehandelingen?

Het voorstel geldt overigens niet voor trauma’s als gevolg van ongelukken, ziekte en dergelijke.

BeautyJournaal zegt: Pikant dat het belasten van schoonheidsingrepen ook al discriminerend jegens vrouwen wordt genoemd. Van de week maakte de gepromoveerde juriste Fleur van Leeuwen nog veel misbaar over het schoonheidsideaal op zichzelf, als een tool van vrouwenonderdrukking. Het is maar net welke pet je op hebt en hoe je er dus tegenaan wilt kijken:-) We hebben Fleur van Leeuwen overigens nog gesproken over deze uitspraken en zullen daar snel verslag van doen. Wordt vervolgd dus!

Reactie van de Nederlandse plastisch chirurg Frank Niessen:

‘Normale procedures uitgevoerd ter bevordering van de gezondheid zijn in Nederland BTW-vrij. Wanneer het alleen gaat om de verfraaiing van het uiterlijk moet er BTW worden betaald. Daar was veel oppositie tegen. Voor Botox moet BTW betaald worden, voor een borstvergroting, die ook een psychisch behandeldoel dient, niet.

Wanneer cosmetische zorg BTW gaat betalen en gewoon een bedrijf gaat worden, verliest het een deel van de ethiek van de gezondheidszorg, daar zit een gevaarlijke kant aan, vind ik.

In de VS lijkt het mij te gaan om een pure belastingverhoging voor een geselecteerde groep; mensen die een cosmetische ingreep ondergaan. Wanneer dit verkregen geld puur ingezet zou worden voor de niet verzekerden in de VS, zou ik er geen moeite mee hebben. Omdat de prijzen hierdoor stijgen zijn zowel fabrikanten als aanbieders van deze cosmetische zorg hier niet blij mee, omdat het inkomsten scheelt. In Nederland zou het ook gewoon als belastingverhoging worden gezien.’

dr. Frank Niessen treedt vanaf 1 december 2009 toe tot het BeautyJournaal expertteam. Vooruitlopend hierop laten wij hem al op actuele nieuwsberichten zijn visie geven.

 

Lees ook:

Neuscorrectie met fillers kan, maar niet elke arts vindt het wat

Vrouw kiest eerder voor ingreep aan gezicht dan aan lichaam

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

1 reactie

  • Ik vind het niet raar dat over medisch niet noodzakelijke ingrepen BTW betaald zou moeten worden. Natuurlijk protesteert de beroepsgroep, het scheelt hun inkomsten, behandelingen zullen duurder worden. Maar ik betaal ook BTW over brood en dat is medisch gezien noodzakelijker om in leven te blijven.

    De uitspraak “Wanneer cosmetische zorg BTW gaat betalen en gewoon een bedrijf gaat worden, verliest het een deel van de ethiek van de gezondheidszorg” begrijp ik niet. BTW of geen BTW zegt niks over ethiek. Een ‘gewoon bedrijf’ moet ook ethisch te werk gaan.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.