shop BapScarCare zeer dun siliconen littekenverband BapScarCare zeer dun siliconen littekenverband is ideaal onder kleding en op plekjes waar goede kleefkracht zo nodig is. Extra dun en onzichtbaar. Bekijken Het idee is om de prijs van schoonheidsingrepen door plastisch chirurgen en injectables artsen met een belasting van 5% te verhogen, zo valt vandaag te lezen […]

02:40 - 01:36
luistertijd 02:40 - leestijd 01:36

Het idee is om de prijs van schoonheidsingrepen door plastisch chirurgen en injectables artsen met een belasting van 5% te verhogen, zo valt vandaag te lezen op het Health blog van de Amerikaanse Wall Street Journal. 

Producent van onder meer Botox, Allergan, noemt het ronduit discriminerend voor vrouwen en stelt dat 86% van de vrouwen die dergelijke ingrepen laten doen tussen de 35 en 50 jaar oud zijn en een gemiddeld inkomen van 55 duizend dollar per jaar hebben.

De politiek verwacht dat er binnen 10 jaar een slordige 5 miljard dollar mee binnen gehaald kan worden. Beroepsbeoefenaren vragen zich af wat het volgende wordt: extra belasting over haarverfbehandelingen?

Het voorstel geldt overigens niet voor trauma’s als gevolg van ongelukken, ziekte en dergelijke.

BeautyJournaal zegt: Pikant dat het belasten van schoonheidsingrepen ook al discriminerend jegens vrouwen wordt genoemd. Van de week maakte de gepromoveerde juriste Fleur van Leeuwen nog veel misbaar over het schoonheidsideaal op zichzelf, als een tool van vrouwenonderdrukking. Het is maar net welke pet je op hebt en hoe je er dus tegenaan wilt kijken:-) We hebben Fleur van Leeuwen overigens nog gesproken over deze uitspraken en zullen daar snel verslag van doen. Wordt vervolgd dus!

Reactie van de Nederlandse plastisch chirurg Frank Niessen:

‘Normale procedures uitgevoerd ter bevordering van de gezondheid zijn in Nederland BTW-vrij. Wanneer het alleen gaat om de verfraaiing van het uiterlijk moet er BTW worden betaald. Daar was veel oppositie tegen. Voor Botox moet BTW betaald worden, voor een borstvergroting, die ook een psychisch behandeldoel dient, niet.

Wanneer cosmetische zorg BTW gaat betalen en gewoon een bedrijf gaat worden, verliest het een deel van de ethiek van de gezondheidszorg, daar zit een gevaarlijke kant aan, vind ik.

In de VS lijkt het mij te gaan om een pure belastingverhoging voor een geselecteerde groep; mensen die een cosmetische ingreep ondergaan. Wanneer dit verkregen geld puur ingezet zou worden voor de niet verzekerden in de VS, zou ik er geen moeite mee hebben. Omdat de prijzen hierdoor stijgen zijn zowel fabrikanten als aanbieders van deze cosmetische zorg hier niet blij mee, omdat het inkomsten scheelt. In Nederland zou het ook gewoon als belastingverhoging worden gezien.’

dr. Frank Niessen treedt vanaf 1 december 2009 toe tot het BeautyJournaal expertteam. Vooruitlopend hierop laten wij hem al op actuele nieuwsberichten zijn visie geven.

 

Lees ook:

Neuscorrectie met fillers kan, maar niet elke arts vindt het wat

Vrouw kiest eerder voor ingreep aan gezicht dan aan lichaam

Lees ook