Hij presenteerde zijn bevindingen op een conferentie over huidabsorptie en de distributie van de chemische stoffen in het lichaam, georganiseerd door de Scandinavian Society of Cosmetic Chemists (SCANCOS) in Zweden.

01:50 - 01:06
luistertijd 01:50 - leestijd 01:06

Hij presenteerde zijn bevindingen op een conferentie over huidabsorptie en de distributie van de chemische stoffen in het lichaam, georganiseerd door de Scandinavian Society of Cosmetic Chemists (SCANCOS) in Zweden.

De studie werd uitgevoerd na een verzoek van de Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) om meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van parabenen nadat was beweerd dat ze de hormonale systemen van het lichaam zouden aantasten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er na mondelinge inname wel parabenen bij de ratten werden gevonden, maar dat de parabenen slechts gedeeltelijk waren geabsorbeerd na blootstelling aan de huid. Bloedtesten toonden enkel de aanwezigheid van parabenen metaboliet PHBA aan en geen concentratie van de parabenen zelf.

Volgens Schellauf  heeft het metaboliet PHBA geen invloed op de hormonale systemen van het lichaam en wordt het ook gevonden in planten en etenswaren. PHBA vormt dus geen risico voor de gezondheid, meent Schellauf.

De resultaten van dit onderzoek zullen spoedig worden voorgelegd aan de SCCS. Zij moeten dan beslissen of ze het gebruik van methyl-, ethyl, propyl- en butyl-parabenen in cosmetica blijven toestaan. Volgens Maria Lodén van SCANCOS kan de beslissing van het SCCS niet snel genoeg vallen.  

Anti-parabenen
 ‘Consumentengroepen en gezondheidsorganisaties hebben een anti-parabenen houding aangenomen zonder dat daarvoor genoeg wetenschappelijk bewijs is’, zegt Lodén. ‘ Op basis van de huidige onderzoeksgegevens denk ik dat propyl- en butylparaben in de toekomst de veiligste optie vormen als het gaat om conserveringsmiddelen in cosmetica.’

Je treft hier zijn volledige presentatie aan.

Lees hier meer geluiden over parabenen en de veiligheid van cosmetica:

Is zogenaamde groene cosmetica echt gezonder?

Nieuwe cosmeticaverpakking maakt conserveren overbodig

Over cosmetica en onvruchtbaarheid bij mannen

Lees ook