Jetske Ultee stuurde ons de volgende mail: ‘ Johann Wiechers stelt in zijn artikel dat de stabiliteit van anti-oxidanten ook bevorderd kan worden door een transportmiddel als liposomen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat liposomen zelf over het algemeen ook zeer instabiel en zijn dikwijls  voor gebruik al niet meer werkzaam zijn. Bovendien kunnen ze voor zover ik weet, eigenlijk […]

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Zo ziet liposoom eruit
Jetske UlteeJetske Ultee stuurde ons de volgende mail:

‘ Johann Wiechers stelt in zijn artikel dat de stabiliteit van anti-oxidanten ook bevorderd kan worden door een transportmiddel als liposomen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat liposomen zelf over het algemeen ook zeer instabiel en zijn dikwijls  voor gebruik al niet meer werkzaam zijn. Bovendien kunnen ze voor zover ik weet, eigenlijk alleen stand houden in een waterig product (bv in serums). Vrijwel alle verzorgingsproducten zijn op oliebasis, de “waterige” producten voelen vaak plakkerig aan. Dit vindt de consument niet fijn. Je kunt er echt van uit gaan dat momenteel in bijna alle cosmetische producten gebruik wordt gemaakt van normale anti-oxidanten (dus niet verpakt in een carriersysteem). Ook de zogenaamde stabiele vormen van vitamine C reageren na verloop van tijd nog op zuurstof; dus aan hoe minder zuurstof ze blootgesteld worden hoe beter. Het is overigens ook niet zo raar dat antioxidanten op zuurstof reageren (gezien de naam). Naar mijn mening kan je dus beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor producten die lucht en lichtdicht verpakt zijn.’

 Johann Wiechers reageert hier op:

‘Natuurlijk heeft Jetske gelijk. Maar men meot de balans inzien (zoals zij ook doet). Deze stoffen horen met zuurstof te reageren VOORDAT ze met de actiefstof (of wat ze ook maar beschermen) reageren. Als de pot opengesteld wordt aan lucht (door geen luchtdichte verpakking te gebruiken) krijg je natuurlijk dat zuurstof eerder zal reageren. Dit kun je oplossen door of meer anti-oxidant toe te voegen of een luchtdichte verpakking te gebruiken in de vorm van een container of een liposoom of zoiets dergelijks.

Liposomen zijn trouwens niet werkzaam, het is alleen maar een verpakkingsmateriaal. Vroeger hadden we inderdaad het probleem dat ze uit elkaar vielen als er surfactants bij kwamen – dus werd er altijd gesproken over ‘er zitten helemaal geen liposomen meer in mijn product – maar tegenwoordig worden ze juist gecombineerd met zeer speciale milde surfactants. Hierdoor worden ze stabieler en flexibeler en we weten inmiddels dat juist die flexibele liposomen werkzaam (kunnen) zijn in de effectieve afgifte van aktiefstoffen.

Kort samengevat, behalve wat de liposomen betreft, heeft Jetske volkomen gelijk. Anti-oxidanten moeten juist met zuurstof reageren, daarvoor worden ze juist toegevoegd. Voorkomen is ook vaak beter dan genezen maar dit betekent niet dat je elk cosmetica product nu in een lucht- en lichtdichte verpakking hoeft te verkopen. Alleen voor die producten met zeer instabiele stoffen is dit van belang.’

Lees ook het eerste artikel over anti-oxidanten in pot of pomp.

Lees ook