Als één autoriteit, met of zonder titel voor de naam, roept dat alcohol slecht is voor de huid, roepen steeds meer volgelingen het na, en met de kracht van Internet gaat dat in rap tempo. Wij vermoeden dat de waarheid ergens in het midden ligt. Onze expert chemicus Johann Wiechers legt het uit… Je hebt […]

02:32 - 01:31
luistertijd 02:32 - leestijd 01:31

alcohol in skincareAls één autoriteit, met of zonder titel voor de naam, roept dat alcohol slecht is voor de huid, roepen steeds meer volgelingen het na, en met de kracht van Internet gaat dat in rap tempo. Wij vermoeden dat de waarheid ergens in het midden ligt. Onze expert chemicus Johann Wiechers legt het uit…

Je hebt alcohol en alcohol….

Ethanol (oftewel ethyl alcohol; ook het spul in bier en wijn) kan inderaad lipiden uit de huid extraheren en daarmee een uitdroging van de huid veroorzaken. Maar dit hangt af van de concentratie en de absolute hoeveelheid. Een aftershave die voor een groot gedeelte uit alcohol bestaat kan dit inderdaad doen, maar uitsluitend als er een redelijke hoeveelheid van wordt opgebracht.

De reden waarom er water uit de huid wordt getrokken is omdat de osmotische waarde van pure ethanol te hoog is. Daardoor trekt het water aan. Hetzelfde gebeurt als je een geconcentreerde suikeroplossing op je huid zou smeren. Daarom is de concentratie van ethanol in het product van belang. Wanneer er 5% EtOH in een cosmetisch product zit, zijn de uitdrogingsproblemen te verwaarlozen, want dit ethanol is al verbonden met water dat in de rest van het product zit. Tevens heb je dan nog een redelijke absolute hoeveelheid product nodig dat je opbrengt, want een sterke dehydraterende werking van een zeer klein volume is niet meer erg sterk.

Het probleem zit hem nu echter in het feit dat mensen INCI lijsten lezen en hier allerlei andere alcoholen lezen zoals bijvoorbeeld isostearyl alcohol. Dit is alleen chemisch gezien een alcohol want het bevat namelijk een -OH groep. Maar in de zin van uitdroging veroorzakend is het helemaal geen alcohol, ook in de zin van ‘beneveld raken’ is het helemaal geen alcohol. Maar de puristen in de wereld willen nu alle alcoholen bannen. Daarmee is niet alleen ethyl alcohol slecht (hetgeen waar is, maar alleen onder zeer beperkte omstandigheden) maar het woord ‘alcohol’. In sommige islamitische landen mag er – afhankelijk van het land en de producent – helemaal geen alcohol meer in het product zitten. Strikt gesproken is ook suiker een alcohol, en dat zou in die definitie dan ook verboden moeten worden.’

Lees ook:

Lees ook