Dit meldt de vaksite cosmeticsdesign.com vandaag.

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Dit meldt de vaksite cosmeticsdesign.com vandaag. De Duitse overheid adviseert consumenten uit voorzorg geen producten te gebruiken waarin nanotechnologie is verwerkt. Dit, omdat nog steeds niet duidelijk is of er gezondheidsrisico’s aan kleven voor mensen en of het schadelijk is voor het milieu.

In cosmetica worden  vooral in anti-zonnebrandmiddelen nano-kleine deeltjes van de mineralen zink en titanium gebruikt. Als de barrière van de huid niet volledig intact is zouden deze kleine deeltjes door de huid heen in het lichaam terecht kunnen komen. Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn is onbekend, maar er wordt gespeculeerd dat er DNA-schade kan ontstaan.

De Franse overheid start eind deze maand een landelijk debat  om de nano-ontwikkeling bespreekbaar te maken onder consumenten en zo tevens te horen wat men er van weet en wat men er mogelijk van vindt.

Het gebruik van nanotechnologie in o.a. cosmetica is niet verboden. Bij de meeste consumentenproducten is onduidelijk of gebruik is gemaakt van deze technologie omdat het wettelijk niet verplicht is om dit op de verpakking te vermelden.

Lees ook:

Amerikaanse milieuorganisatie geeft gebruik nano in zonnebrand voordeel van de twijfel

Waar gaat deze hele discussie nu eigenlijk over? BeautyJournaal’s uitgever Monique legt het uit

Lees ook