Netty schrijft ons: 'Ik merk dat ik nu 42 ben mijn huid weer steeds vetter wordt.

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Vette huid na je 40ste.Netty schrijft ons:

‘Ik merk dat ik nu 42 ben mijn huid weer steeds vetter wordt. Ik weet niet of dit hormonaal is of dat er iets anders aan de hand is. Ze zeggen weleens dat als je ooit last had van acné als puber dat dat later weer terug kan komen. Dat ht eigenlijk slapende blijft in je systeem, en als er hormonale veranderingen komen, het weer de kop op kan steken. Nu had ik als puber gewoon normale acné, maar mijn huid is altijd wel gecombineerd geweest. Vetheid op voorhoofd neus en kin neemt toe en dus ook de vergrote poriën. Wat moet ik doen?’

Mardge antwoordt…

‘Een vette huid die op latere leeftijd (weer) ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een dieet,  gebruik van bepaalde cosmetica, bepaalde hormoonveranderingen of  stress. De bewering dat wanneer je als puber last hebt gehad van acné, dat dat later altijd terugkomt is zeker niet waar. Er moeten trigger points zijn, zoals bovengenoemde veranderingen om het weer te activeren.

 Omtrent de hormonen zijn vooral de mannelijke ( androgene) hormonen de boosdoeners. Ook stress kan de hormoonproductie veranderen en de hormoonbalans verandert ook weer na je 40e, dat zou dus van invloed kunnen zijn. Natuurlijk kan het ook zijn dat je vanuit het oogpunt van erfelijkheid gewoon gevoeliger bent voor het ontstaan van acné of een vette huid. 

Overigens komt het best vaak voor dat vrouwen na hun 30ste last krijgen van vette huid of pukkeltjes. Een onderschat probleem, want de meeste producten voor dit huidtype zijn dan ook erg gericht op tieners.

Voor een vette huid is reiniging heel belangrijk om te voorkomen dat de poriën verstopt raken. Producten die ‘lekker uitdrogen’ lijken wel even goed werk te verrichten maar moeten vermeden worden omdat de huid daardoor zijn totale balans kwijt raakt en het probleem alleen maar erger kan worden. Als je huid ook wat dikker is, kun je zo’n 2x per week peelen en een reinigend masker ( klei, algen, kaoline) gebruiken. Gebruik geen echte zeep maar een speciaal voor de vette huid ontwikkeld reinigingsproduct of alkali vrije zeep. Je kunt een schoonheidsspecialist een intensievere peeling of een dieptereiniging laten uitvoeren. Je kunt ook van binnenuit werken door eens een vitamineboost te nemen, vooral het vitamine-B complex is bij dit probleem belangrijk.

Het glimmen van de huid kun je zichtbaar  tegengaan met zogenaamde blottingpapers. Dit zijn een soort vloeipapiertjes die je over de glimmende delen kunt halen waardoor de huid direct gematteerd is.

Bedenk wel dat een vette huid op jouw leeftijd ook positieve kanten heeft. Je zult dan minder snel rimpels ontwikkelen!’

Hartelijke groet, 

Mardge Pascaud

 

Meer vragen aan Mardge lees je hier:

Of het zin heeft om je huid te borstelen

Een onzuivere huid bij jonge meiden

Wie is Mardge Pascaud? Een interview…

 

Lees ook