Claims Cosmeticaclaims Groene Special Marketingtrends Natuurlijk 100% Zakenpraat

Zijn zg. groene cosmetica gezonder voor je?

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Groene cosmetica gezonder of niet

 • Na de roep om dierproefvrije cosmetica groeit nu ook de vraag naar natuurlijke make-up
 • ‘Deze crème bevat 3 kruidenextracten’, zegt het ene cosmeticamerk. Een ander verzekert: ‘geen parabenen’.
 • Mooie beloften, maar wat is ‘groene’ cosmetica eigenlijk?

Rotterdam. „Ik ben vegetariër. Ik denk na over wat ik eet, maar ook over wat ik op mijn huid smeer”, vertelt de 35-jarige Elza Teunissen die al tien jaar natuurlijke cosmetica gebruikt. „Moest het vroeger nog dierproefvrij zijn, nu wil ik ook dat er zo min mogelijk synthetische stoffen in zitten. Überhaupt zo min mogelijk stoffen. Ik hou van eenvoud. Er komt zoveel in je lichaam terecht, ik weet helemaal niet wat het kan veroorzaken.”

Teunissen maakt deel uit van een groeiende groep consumenten die zich zorgen maakt over het milieu, maar als uitvloeisel daarvan ook over de eigen gezondheid. De cosmetica-industrie speelt hier slim op in door het woord ‘natuurlijk’ te pas en te onpas te gebruiken. Voor veel mensen staat het namelijk gelijk aan ‘veiliger voor de eigen gezondheid, groener (dus plantaardig) en beter voor het milieu’.

Maar is dat ook zo? De belofte is in ieder geval juridisch niet beschermd. Ga op zoek naar een natuurlijke crème en je blijft verward achter. De één veinst al natuurlijkheid als drie kruidenextracten in een verder synthetische crème zitten (Boots). Volgens de ander mogen de paar gebruikte plantaardige werkstoffen alleen van biologische teelt zijn (Yves Rocher). Weer een ander roept: ik gebruik geen synthetisch conserveringsmiddel, dus ik ben natuurlijk (Kruidvat Natures).

De echte natuurvorsers (Weleda, dr. Hauschka) claimen volledig vrij te zijn van dierproeven (overigens geen issue meer, vanaf 2009 moet alle cosmetica dierproefvrij zijn), van synthetische stoffen en bevatten alleen planten, mineralen en water.

Groen = veiliger?

Is een ‘groene’ crème nu ook echt gezonder? Voorstander, hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders: „Synthetisch of natuurlijk zegt niets over de risico’s voor de gebruiker. Dat vooropgesteld. Er zijn ook natuurlijke stoffen waarop je allergisch kunt reageren zoals wolvet. Maar van het synthetische conserveringsmiddel parabenen dat wereldwijd gebruikt wordt, is bekend dat het eczeem en uitslag kan veroorzaken.”

"We richten ons op de eenheid van mens en natuur". Van der Swan, dr. Hauschka 

„Bovendien blijken parabenen een licht oestrogene werking te hebben. Ze worden in het lichaam opgenomen en weer uitgeplast. Wat dit betekent voor onze gezondheid, weten we pas als het onderzocht wordt in combinatie met alle andere hormoonverstorende stoffen die we binnen krijgen”, aldus Reijnders. Hij is van mening dat als er redelijk aanwijsbare gevaren zijn, je gewoon moet gaan zoeken naar veiliger alternatieven, zeker voor parabenen.

Waarom doet de industrie dat dan niet? Parabenen worden al vele decennia gebruikt in cosmetica, medicijnen en zelfs in voedsel. En elk jaar komt de wetenschap met nieuwe inzichten over de (on)veiligheid van stoffen, maar parabenen staan nog steeds niet op de verboden lijst. Reijnders: „Cosmeticafabrikanten zijn zeer bedreven in het inhuren van wetenschappers die – mits goed betaald – graag het uitleggen dat er rapporten zijn waaruit het tegendeel blijkt.”

Cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers haalt zijn schouders erover op. „In elke stof die veel gebruikt wordt, kun je zaken vinden die niet goed zijn”, relativeert hij. „De concentraties parabenen in crème zijn erg laag, de gebruiksfrequentie is redelijk hoog en de hoeveelheid mensen erg groot. Daarom vind je altijd de speld in de hooiberg. De industrie kan zich hiertegen niet verdedigen, want je kunt niet elke concentratie op elk mens onder elke conditie testen. Maar als je de werkelijke gevaren afzet tegen de hoeveelheid crème die wordt gebruikt, dan maakt men zich druk om niets.”

Groen = vooral lifestyle

Het marktaandeel van natuurcosmetica in Nederland wordt hooguit op een paar procent geschat. Maar met de groeiende aandacht voor natuurlijke producten, neemt ook de verkoop van groene make-up toe.

„In Nederland hebben we de afgelopen vijf jaar een gemiddelde groei van vijftien procent gehad”, vertelt Martijn Niemeijer, commercieel directeur van natuurmerk Weleda. „In Frankrijk was de groei maar liefst veertig procent. En in Amerika hadden we het afgelopen jaar zelfs 100 procent groei, omdat retailketens als Walgreens en Target ons in hun assortiment hebben opgenomen.”

„Het is de trend om gezond oud te willen worden en te kiezen voor een bewuste manier van leven”, legt hij het succes uit. „Hier passen natuurlijke, duurzaam geproduceerde en dierproefvrije producten bij.”

Maar de gemiddelde consument is zich niet bewust van het achterhoedegevecht tussen wetenschappers en volgt gewoon zijn intuïtie dan wel zijn sluimerende angst voor ziekte en dood, en groene producenten willen dit ook graag zo houden. „Het is een emotioneel debat, waar je niet uitkomt”, vindt Niemeijer. „Wij benadrukken liever de lifestyle.”

Ook natuurmerk dr. Hauschka Cosmetics doet dat, zegt woordvoerder Suzy van der Swan. „We vertellen alleen wat we wel doen. We richten ons op de eenheid van mens en natuur. Dan sluit je automatisch alles wat schadelijk is al uit.”

„De vraag is ook; wat verlang je van je huid”, vult Martijn Niemeijer van Weleda aan. „Neem iets wat aansluit bij de structuur van de huid, en dat zijn natuurlijke stoffen bij uitstek. Wij spreken van ‘huidverwant’. Wij focussen op consumenten die onderdeel uitmaken van de ‘cultural creatives’; een doelgroep die gezondheid, authenticiteit en verbondenheid als pijlers heeft.”

Gebruikster van natuurlijke cosmetica Elza Teunissen vindt het ook best zo. „Voor mij is een crème een basisproduct. Kijk eens hoe lang zo’n ingrediëntenlijst op een gewone tube crème is, en de stofnamen zijn onbegrijpelijk. Natuurmerken als Weleda, Urtecram en dr. Hauschka gebruiken eenvoudige plantenstofnamen, bovendien hebben ze een integere uitstraling en zijn ze betaalbaar. Het stelt me gerust.”

___________________________________________

Twee tips om natuurlijke cosmetica te herkennen

1. Let op het keurmerk

 • Er bestaat een aantal Europese keurmerken voor groene cosmetica:
 • BDIH (Duits): garandeert 99% procent natuurlijk cosmetica. Gebruikt door merken als Earth.Line, dr.Hauschka, Lavera, Living Nature, Weleda.
 • Eco-cert (Frans) en A.O.C. (Engels). Deze keurmerken garanderen cosmetica van biologische teelt. Let op!: vijf tot tien procent van de inhoud mag synthetisch zijn. Merken: Care by Stella McCartney en L’Occitane.
 • De groep NaTrue – met onder andere Europese natuurcosmeticaproducenten als dr Hauschka en Weleda– spant zich in voor één eenduidig keurmerk voor natuurcosmetica en zal binnenkort als logo al op producten verschijnen. Kijk voor meer informatie op www.natrue.de

2. Kijk op de verpakking naar de stoffen die in de make-up zitten

Bij natuurcosmetica zitten deze stoffen er in ieder geval niet in:

 • synthetische parfumstoffen
 • parabenen (conservering)
 • sodium lauryl sulfaat (wasactieve, schuimende stof)
 • paraffine
 • vaseline
 • siliconen
 • triclosan

 ©BeautyJournaal.nl/Monique Lindeboom

Lees ook:

De impact van rauwe bietensap

Luteine uit spinazie en broccoli verhoogt vochtgehalte van de huid

BeautyJournaal TV: biochemicus Arjan van Erven over voeding en de huid

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

24 reacties

 • Hms, veel stoffen zijn nog niet genoeg onderzocht om een deftige en goed geargumenteerde conclusie over te maken. In dit geval lijkt ‘Beter voorkomen dan genezen.’ hier op zijn plaats. Van asbest weten ze het ook niet zo lang dat het kankerverwekkend is en het werd heel wat gebruikt vroeger. Ik denk dat je gewoon je gevoel moet volgen, doe waar je zin in hebt: wil je producten met parabenen, goed. Wil je producten zonder parabenen ook goed. Doe gewoon waar jij je goed bij voelt en het heeft echt geen zin om anderen te overtuigen van iets waar ze rotsvast van overtuigd zijn. Dit geldt in beide gevallen.

 • @ Monique, Weleda gebruikt plantaardige oliën in haar produkten omdat die ‘de huid niet afsluiten zoals minerale oliën, zoals vaseline en paraffine, dat wel doen’ . Volgens Weleda laten plantaardiige oliën ‘de huid ademen en voeden en verzorgen ze haar’. Betekent dit dat minerale oliën dat niet doen en dus minder goed voor je huid zijn?

 • @Monique, Voldoende slaap. Ha ha. Daar zit ik (weer) tot na middernacht te werken. Tja, dan voor de zekerheid toch maar een lekker cèmepje ;).

 • @Gerti – van mij mag ie toch wel een beetje boel doen wat hij belooft hoor, maar omdat ik weet dat dat vaak niet haalbaar is, beperk ik mij toch ook steeds vaker tot het huidgevoel en huidaanzien wat hij geeft en ondertussen probeer ik met voeding en beweging een beetje fijntjes te blijven – en voldoende slaap!

 • deel je mening Barb (voorlopig – tot het tegendeel echt bewezen is), laten we vooral het hoofd koel houden.

 • Ik vind parabenen ook geen probleem: afwegen wat ik erover heb gelezen blijkt dat die anti-parabenen-hype nogal is opgeblazen.
  En als er geén parabenen in zitten moet er wel wat anders in zitten om de creme te conserveren: misschien wel wat veel ergers…

 • Uiteindelijk gaat het erom hoe je huid op een crème reageert. We moeten het ook allemaal niet te serieus nemen. Ik let niet op parabenen. Een crème moet prettig voelen en ik moet er niet op reageren. En daarnaast moet ie een beetje doen wat ie belooft….. 🙂

 • @gerti, die database is heel intressant, maar je moet hem wel op zijn merites kunnen beoordelen, wie dat niet kan, kan in paniek raken, omdat voor heel erg veel stoffen wel iets negatiefs te zeggen is. de juiste verhoudingen krijg je er niet bij. bovendien vraag ik me wel af hoe actueel de database is, hoe goed hij wordt bijgehouden.

  de meest recente inzichten over parabenen en hun vermeende inwerking op het hormoonsysteem, zijn er nog niet in op genomen.

  hier is dat artikel: https://www.beautyjournaal.nl/parabenen-minder-risicovol-voor-lichaam-dan-gedacht/#more-8473

  grappig is trouwens in dat parabeen verhaal dat parabenen die via directe inname (denk voedsel) binnenkomen dus meer impact op het lijf hebben dan degeen die via cosmetica topisch worden aangebracht. parabenen zitten van nature oa in cranberry bessen.

  doe gewoon alles met mate, zou ik zeggen.

 • ja, die site wie er achter zit weet ik ook niet, dat blijft een mysterie maar qua ingrediënten hebben ze het wel bij het rechte eind denk ik.
  Want ik heb bij de schoonheidsspecialiste een uitdraai meegekregen van een product en daar stonden toch wel vraagtekens bij de “slechte” ingrediënten en plusjes bij de goede ingrediënten.
  En aan de hand van die plussen en minnen krijg je dan een eindcijfer. Met een uitgebreide omschrijving.

  En soms kan iets synthetisch inderdaad best goed zijn, misschien beter dan het natuurlijke dat beweer ik ook niet.
  Maar ik heb genoeg andere merken geprobeerd op mijn huid wat geen reactie gaf en dit merk wel, dus ik houd het bij dit merk. Maar soms probeer je eens wat anders, is vrouwen eigen denk ik hihihi….

  Zal ook die andere site een gaan raadplegen die Gerti aanraad.
  groetjes

 • Om te kijken hoeveel schadelijke stoffen producten bevat, kun je de database van ‘Skin Deep‘ raadplegen. Dit is een enorme (Amerikaanse) database met meer dan 50.000 producten!
  http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php
  Aanrader van Jetske Ultee!

  Elk ingredient krijgt een risico score en er wordt aangegeven wat het risico is. Overigens scoren maar heel weinig producten heel erg goed en er staan wat producten in met dubbele scores. Maar zeker een aanrader.

 • Ik ben van mening dat je het beter niet kunt hebben over / zoeken naar ‘goede merken’ maar eerder over ‘goede producten’. Bijna elk merk heeft fijne producten en minder fijne producten, als je kijkt naar formules…vind ik dan.

  Natuurlijk spreekt het ene merk je wel meer aan dan het andere, maar dat is dan meer qua geur, verpakking, imago…

 • Ha anja, ik ben even naar die site gegaan, maar ik vind het nogal dubieus. de site ziet er ten eerste zeer onprofessioneel uit en ten tweede is de informatie die gegeven worden over wie er achter deze site zit of zitten zeer dubieus. men (wie is men??) vertelt alleen dat ‘The European Consumer Workgroup for Information on Cosmetics is a non-profit organization of volunteers (started in Dublin, Ireland, but now in many European countries) with professional knowledge of cosmetic ingredients and website programming.’

  wie zijn die vrijwilligers, wat is hun vakkundige status? er wordt door deze club geinsinueerd dat het een soort communautaire club die die vanuit ‘europa’ opereeert, alsof het een semi overheids instantie is. dat logo erbij met de gele sterren onderstreept dat gevoel nog eens.

  en dan moet je betalen, maar waarvoor, als ze al niet eens de moeite nemen om je een serieuze presentatie te geven zodat je weet waarvoor je betaald.

  helaas – het boezemt mij geen vertrouwen in.
  ik zal me eens gratis aanmelden.

  persoonlijk blijf ik erbij dat alles wat synthetisch is niet per definitie slecht is voor de huid. het zijn persoonlijke ervaringen. als jij al niet weet waarvoor je allergisch was, vind ik het ook niet terecht dat alle ingredienten die andere merken gebruiken en niet des baumanns’s zijn als slecht bestempelt.

  cosmetica is deels ‘religie’ of lifestyle, zo je wilt. het is maar net waar je je goed bij voelt. de wetenschap kan ons nog steeds geen 100% uitsluitsel geven over wat goed en slecht is, en wat echt slecht is mag niet gebruikt worden.

  mogelijk is het enige wat echt goed is, is geen cosmetica gebruiken (in principe heeft je huid het om te overleven als orgaan echt niet nodig tenzij er huidziekte in het spel is zoals verschrikkelijke droogheid)- maar dat is net zoiets als vooral niet willen leven, want wie leeft gaat dood. haha. welke weg wil je ondertussen bewandelen…voordat het zover is.

  neemt niet weg dat ik blij voor je ben dat jouw merk je goed bevalt hoor.

 • maar het is zo moeilijk om uit te laten zoeken waar je nu precies allergisch voor bent, en vaak ook gezien de kosten en de tijd die je ermee kwijt bent.
  Niet elke dermatoloog wil dit vaak uitzoeken.
  Meestal zijn het de standaard plaktesten en daar kwam bij mij ook niet veel uit, en nu heb ik zo iets van waarom zou ik mijn huid belasten met een creme vol met slechte ingrediënten als er een goed alternatief is, waarvan ik zeker weet dat het werkt.
  Op de engelse site http://www.cosmetictester.info komt dr.Baumann als een van de beste uit de bus qua ingrediënten.
  Helaas is het een betaalde site, maar je kan voor 1 dag gratis lid worden en dan de scores zien van allerlei merken. Sommige creme’s van wel 100 euro scoren daar maar 40 of 50 punten dus als je een dure creme koopt wil het niet altijd zeggen dat hij ook goed is….
  groetjes
  Anja

 • hoi barbara, parfumvrij is vrijwel onmogelijk. veel stoffen stinken en in dit geval zullen er toch neutralizers gebruikt moeten worden.

  des te meer een reden om vooral eerst naar de huidarts te gaan en laten uit te zoeken waarop je huid precies reageert voordat je zelf gaat dokteren. het blijft inderdaad zeer lastig om het allemaal uit te moeten zoeken.

 • “Ik wil nog wel even melden, dat elk merk de stoffen op de inci lijst moet vermelden, dus dat is voldoende transparantie voor de consument.”

  …maar niet iedereen kan al die chemische namen plaatsen….
  Als ergens op staat dat iets parfum-vrij is, dan is dat zelfs niets eens altijd zo. Soms hebben ze de geurstoffen alleen vermeld onder hun ‘eigen’ naam ipv als ‘fragrance’. Tsja…

 • Hoi Anja, natuurlijk mag je vertellen welke merken en producten jij allemaal goed vindt. Graag zelfs:-)

  Ik weet dat er een meneer is van Baumann uit Belgie die ook op deze site wel eens posts achter laat.

  Verder is het natuurlijk ook zo dat als dit merk graag aandacht wil hebben, ze altijd contact met ons op kunnen nemen.

  Ik wil nog wel even melden, dat elk merk de stoffen op de inci lijst moet vermelden, dus dat is voldoende transparantie voor de consument. De stoffen die je noemt zitten ook in heel veel andere merken en steeds meer merken zijn ook vrij van parabenen, minerale olie stoffen et cetera. Niet omdat nou 100% wetenschappelijk bewezen is dat het beter is voor de huid, maar omdat de trend nu zo is dat de consument het verlangt.

  Het is goed om te horen dat je zoveel baat hebt bij dr Baumann, dat je eczeem over is. Het is altijd belangrijk te achterhalen waardoor je eczeemkrijgt, wat zijn de irriterende stoffen en dan kun je gericht actie ondernemen. Want waar jij allergisch voor bent, hoeft voor een ander natuurlijk niet te gelden. Daarom uitzoeken altijd beter.

  fijne dag!

 • Ik wist niet of dit mocht, is misschien reclame ?
  ik gebruik dr.Baumann. Zitten geen allergenen in, maar wel hele goede werkstoffen zoals vitaminen A, E, en C, hyaluronzuur en lypsomen en natuurlijke oliën.

  Ze hebben ook een site http://www.dr-baumann.nl waarop ze heel open alles vertellen over hun producten en ook over de ingrediënten en dat maak je bij veel grote cosmeticaproducenten niet mee, daar blijft het vaak gokken wat er in de creme’s zit.

  Ik gebruik het nu al 4 jaar en sindsdien hoef ik geen eczeemzalf meer te smeren. Soms probeer ik heel af en toe wel eens iets anders als ik een monstertje krijg, maar dan staat binnen een week de eczeem weer terug en zodra ik dan weer met Baumann begin trekt het weer weg.
  Mijn huid kan dus niet meer zonder dit merk.
  En ik vind het dan ook jammer dat ik dit merk nooit eens voorbij zie komen op deze website, want het is een geweldig merk !!!
  Alleen jammer dat het nog niet zo heel bekend is bij de consument.

  groetjes
  Anja

 • @Anja, waarom meld je zelf het merk niet waar je zo tevreden over bent? Misschien dat anderen er iets aan hebben.

 • dat klopt, bijv in Weleda zit toch etherische olie zoals Lavendel of Roos om er een geurtje aan te geven maar dit kan bij sommige mensen wel een allergische reactie geven.

  Zelf kan ik er niet tegen, en had altijd eczeem in mijn gezicht.
  Smeer nu al jaren een merk dat parabenen vrij is, parfum vrij, paraffinevrije, kortom allergenenvrij is en heb al die tijd al geen last meer van mijn eczeem en hoef dus ook geen cortizonenzalf meer te smeren.
  Maar helaas dat merk zie ik dus nooit op deze site voorbij komen en er wordt ook nooit over bericht, waarschijnlijk omdat het niet bij de “sponsors” zit ?
  Het zijn meestal toch dezelfde merken waar je wat van hoort.

  groetjes

 • Ook in natuurlijke parfumstoffen zitten allergenen. Jammer dat er zo “subjectief” bericht wordt hierover.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.