Na een dag bellen krijgen we Siko dan eindelijk te pakken.

04:00 - 02:24
luistertijd 04:00 - leestijd 02:24

rick owensNa een dag bellen krijgen we Siko dan eindelijk te pakken. ‘Siko, hoe is het daar?’ Hij zucht, maar klinkt voldaan. ‘Heftig! Ik ben nu al echt doodop. Ik ben net een minuut klaar met de show van Rick Owens. Dat was echt top! We hadden een soort rock’n roll kapsel gemaakt. De voorkant was helemaal glad gemaakt met gel en strak naar achteren gestreken en daaroverheen hadden we witte make-up aangebracht.  Hierdoor onstond een lichte, witte waas. Heel cool.’

Wat viel je op backstage?
‘De ontwerper was echt bloednerveus. Hij heeft een half jaar lang kei hard gewerkt en nu was het zijn moment suprême. Je schijnt in Parijs aan het applaus van het publiek goed te kunnen horen hoe de show is ontvangen en de ontwerper keek heel angstig uit zijn ogen na afloop.  Hij wist dat nu alle journalisten backstage zouden komen voor interviews en dat de critica de volgende dag al hun artikelen al online zouden zetten. Het is hier natuurlijk heel anders dan in Nederland. Als iemand van de Vogue je show niet goed vindt, kun jij je spullen wel pakken.’

En hoe is het met jouw stress gesteld?  En die van het team?
‘Natuurlijk is er veel stress backstage, ook bij mij, maar het niveau is zo hoog en alles gaat zo professioneel. Hier laat niemand zich echt door elkaar of door de hectische sfeer beïnvloeden. Ze weten van zichzelf dat ze goed zijn en voor hen is het dagelijkse kost. Voor mij dus niet, he. Het is mijn vuurdoop!

Is het een droom die uitkomt?
‘Ja, absoluut. Ik zou eerst een andere topkapper assisteren, maar hij liet niets meer van zich horen. Ik heb toen zijn agentschap opgebeld en zij vroegen aan mij of ik dan een andere kapper wilde assisteren. Dat was er maar één: Laurent. Bij hem zitten de echte grote jongens. Hij doet de topshows. Morgen doen we bijvoorbeeld het haar voor Ungaro, geweldig!  Je ziet bij deze shows de crème de la crème. Ik liep vanmiddag uit een show en zag opeens Anna Wintour en Suzy Menkes. Dat is toch wel even van een heel ander niveau dan dat ik gewend ben. Laurent bijvoorbeeld, heeft het vak geleerd van de grootste haarstylisten ter wereld. Zij maakten van haarstyling een vak waar je ook echt geld mee kon verdienen. Zij zorgden ervoor dat de haarstylist genoemd werd in de credits van Vogue. Dat waren zijn leermeesters. Bijzonder toch?’

catwalk rick owens

En…nog gekke dingen meegemaakt backstage?
Ja! Vanmiddag ging één van de modellen helemaal door het lint omdat een ander model een slokje water nam uit ‘haar’ fles. Niemand anders mocht daar aankomen, terwijl er overal flessen water stonden waar iedereen gebruik van maakte. Ze ging me toch tekeer! Je ziet gewoon dat die meiden aan het eind van hun Latijn zijn. Dit is natuurlijk al de vierde week van het hele modecircus (New York, Londen, Milaan, red.)  en de modellen zijn kapot. Ze lopen overdag shows en moeten s ‘avonds naar een fitting. Ze worden chagrijnig en dommelen in de stoel in slaap.  Ja, model zijn is echt een hell of a job!

s ‘Avonds laat krijg ik nog een smsje van Siko: ‘Oja, wat je niet mag vergeten; gebleekte wenkbrauwen. Is het helemaal!’

Houd Beautyjournaal de komende dagen in de gaten voor meer backstage avonturen van onze eigen Siko!

Lees meer van Siko:

Hoe je stylingproducten kunt mengen voor het juiste effect

TV ! Hoe je golven en wafels in je haar maakt zonder apparaten te gebruiken

TV! Siko test de beste glanssprays voor je haar

Lees ook