Van permanentvloeistof tot conditioner...wist jij dit?

02:50 - 01:42
luistertijd 02:50 - leestijd 01:42

Volgens de wetenschappers zijn er een aantal actieve producten die nooit gebruikt mogen worden in combinatie met andere haarproducten. Dit zijn o.a. permanentvloeistof, permanente en semipermanente haarkleuringen en peroxide (bleek).

Niet werkende combinaties
Ook niet-actieve producten zijn moeilijk met elkaar te mengen. Als je shampoo en conditioner samenvoegt ontstaat er een soort zout dat het effect van de conditioner bijna volledig teniet doet. Ook serums en stylingproducten gaan niet goed samen. Dit heeft te maken met de combinatie van water en siliconen.  Zodra er water bij de siliconen  komt, werken deze niet meer. Dit geldt ook voor op olie gebaseerde stylingpomades.

Ook twee op water gebasseerde producten werken niet altijd goed samen. Styling gels en conditioner styling crèmes bestaan allebei uit water. Aan styling crème wordt alleen vaak een verzorgend ingrediënt toegevoegd (o.a. Cetrimonium chloride) dat niet samengaat met het verdikkingsmiddel (Carbomer) in gels. Beide producten zullen hierdoor hun werking verliezen.

Testen
Om erachter te komen of twee haarproducten met elkaar gebruikt kunnen worden, is het slim om deze eerst in de hand te mixen. Als de producten van textuur of kleur veranderen, kunnen ze niet samen worden gebruikt.

Maar is het nou echt zo zwart-wit als de Beautybrains doen voorkomen? Wij vroegen het aan onze expert Siko van Berkel, eigenaar van kapsalon Mogeen:

‘Het mixen en mengen  is voor de specialist een absolute must we zijn er dol op , het gevoel dat je iets unieks kunt mengen  en kunt toevoegen aan je haar. Bij styling bouwen we het haar zo ook op; op de aanzet doen we product a in het midden product b en in de punten een beetje c en d. Wij zeggen doen, maar let wel op!

‘Als je begint met experimenteren  kom je natuurlijk opties tegen die niet samen gaan. Dit was vroeger overigens meer het geval dan nu.  Producten hebben nu emulgatoren in zich die er voor zorgen dat bijvoorbeeld olie en water en vetten en siliconen samen mengen. Er bestaat natuurlijk nog wel altijd een kans is dat dit niet lukt en dat het gaat korrelen of dat je iets mixt  wat je liever niet had gehad. Van het testen in de hand ben ik een voorstander. Je voelt namelijk meteen wat je hebt gecreëerd.

Mengen met verf, permanent en anderen chemicaliën is echt géén goed idee. Dit brengt echt ellende als je niet weet waar je mee bezig bent!’

Lees ook:

Verven we ons haar straks met zeewier?

Het geheim van grijs haar

Bekijk!

Topkapper Siko test glans-sprays

Lees ook