1. Een droge, jeukerige huid Afhankelijk van waar je woont op deze planeet, zal je huid beter of slechter in staat zijn het vocht vast te houden.

03:46 - 02:15
luistertijd 03:46 - leestijd 02:15

Afhankelijk van waar je woont op deze planeet, zal je huid beter of slechter in staat zijn het vocht vast te houden. Hoe slechter dit gaat, hoe droger en jeukeriger de huid kan worden . Er zijn tienduizenden moisturizers te koop, maar ze doen hun werk slechts tijdelijk. En ze leggen of een film over de huid, of trekken vocht uit de omgeving aan (dus ook uit je huid).

 

Iedereen krijgt rimpels en gek genoeg denkt ook bijna iedereen dat je ze met een crème kunt weghalen, maar niets is minder waar. De enige werkzame stof waarvan het tot nu toe serieus klinisch bewezen is, is Retinol . In theorie bestaan er al fantastische nieuwe oplossingen die overigens ook in vitro mooie kansen laten zien. Maar om dit vertalen naar een werkzaam product, is nog maar zelden gelukt.

 

Cosmetische anti-acne middelen doen nog altijd nauwelijks beter hun werk dan wanneer je helemaal niets doet aan gewone puisten . Laat je ze met rust, dan verdwijnen ze meestal binnen 7 dagen, en datzelfde geldt voor gebruik van een cosmetisch product. Veel mensen verlangen naar snelwerkende remedies, die ook langer doorwerken. Maar voorlopig zal je nog naar de huidarts moeten voor een medicijn.

 

De zwaartekracht, genetische veroudering en de afname van elastische weefsels als collageen en elastiene in de huid zorgen ervoor dat deze uitzakt. Cosmetisch chemici zoeken naarstig naar een oplossing hiertegen, maar voorlopig werkt nog niets beter dan een chirurgische ingreep.

 

Deze bruine pigmentophopingen ontstaan vanzelf naarmate je ouder wordt. Op het gezicht en de handen zijn ze het meest ontsierend. Uv-straling is de boosdoener . De huidige pigmentverminderaars bieden alleen een heel tijdelijke oplossing. Het zou mooi zijn als er een veilige stof kwam die de pigmentvlekken voorgoed opruimt.

 

Hoewel dit niet tot een probleem te rekenen is, proberen heel veel mensen in de wereld wel hun huid lichter te maken. Hydrochinon is de meest bekende, maar ook ongezonde stof die we kennen. Hij wordt alleen nog door artsen voorgeschreven. In cosmetica wordt wel geëxperimenteerd met Kojic zuur en met Glycolic zuur. De doses zijn te laag en in hogere doseringen is het niet veilig en bovendien niet effectief genoeg.

 

Vroeger of later krijgt vrijwel iedereen spijt van zijn tatoe. Afhankelijk van de kleur is een tatoe zeer moeilijk te verwijderen. Hoe feller de kleur, hoe slechter. Bovendien is het tijdrovend en zeer kostbaar. Een laserbehandeling werkt overigens wel beter dan een chemische peeling.

 

Een rode, ontstoken, jeukerige huid duidt meestal op eczeem. De dokter kan het redelijk onder controle krijgen, maar weg gaat het nooit helemaal. Vrij verkrijgbare cosmetica kunnen niet meer dan een beetje pappen en nathouden.

 

Deze chronische huidziekte herken je aan de droge, witte, soms rode schilfers. Het is een auto-immuunziekte. De huidarts kan het redelijk onder controle krijgen, maar weg gaat het niet. De eerste cosmetisch chemicus die een werkzaam product weet te maken dat gewoon in de winkel te koop is, zal financieel binnen lopen.

 

Het enige wat nog erger is dan kaal zijn, is teveel haar hebben op de verkeerde plekken . Zeker nu een haarloze huid het schoonheidsideaal is. Cosmetisch chemici zoeken naar oplossingen waarbij minder agressieve stoffen gebruikt hoeven te worden. Maar zolang die er niet zijn, blijft het scheermes, de ontharingswas of zelfs de kostbare laser de best werkende, hetzij tijdelijke, methode.

Lees ook