Hoi Jolanda, Shapen is een belangrijke tool van visagisten.

05:36 - 03:21
luistertijd 05:36 - leestijd 03:21

Hoi Jolanda,

Shapen is een belangrijke tool van visagisten. Werd het vroeger vooral voor tv en in het theater gedaan, tegenwoordig gebruiken visagisten het standaard om het gezicht meer of juist een andere vorm te geven en het karaktervolle van iemands persoonlijkheid te benadrukken. Je bent eigenlijk met een optische illusie bezig. Maar je kunt iemand er serieus mooier mee maken. Je speelt namelijk met schaduwen.

(Beeld: Ellis Faas)

Shapen was big in de jaren’80. Een van de meesters van de shape techniek was Kevyn Aucoin, hij heeft er toendertijd zelfs een heel make-upboek aan gewijd, dat inmiddels een klassieker is geworden. De meest beroemde, geshapete gezichten uit die tijd zijn onder meer van zanger Boy George en Madonna. De konen en de kaaklijn werden overdreven aangezet. Het kreeg zo iets hoekigs en dat pastte ook bij de mode uit die tijd: de grote, brede schouders bijvoorbeeld. Maar ook de airbrushtechniek heeft er invloed op gehad. Deze voorloper van de Photoshop gaf creatievelingen de ruimte om het voorkomen van mensen drastisch bij te werken.

Had je er toen nog speciale poeders voor nodig, tegenwoordig kun je overal mee shapen, als het maar de juiste ondertoon qua kleur heeft. We weten nu dat geen enkele celebrity meer zichzelf aan de buitenwereld wil tonen zonder een geshaped gezicht. Neem Madonna bijvoorbeeld; haar gezicht werd in de jaren’80 al geshaped, maar ze is er nooit meer mee gestopt, zo weten we ook van visagiste Laura Mercier, die acht jaar lang haar persoonlijke visagist was. Door een gezicht te shapen kun je de illusie creeeren dat iemand nog veel mooier is, juist omdat je de al fraaie features nog meer kunt versterken, waardoor de minder fraaie kanten vanzelf naar achter worden gedrongen. Ze vallen minder op.

De foto bij de intro van dit verhaal laat overigens goed zien hoe er tegenwoordig geshaped wordt. Het is minder hard en hoekig.

Kleuren

Het is belangrijk dat er kleuren gebruikt worden die geen warmte in zich hebben, ze moeten dus koel zijn, omdat koele kleuren het meest op een schaduw lijken. En de vaste spelregel is: met licht accentueer je iets naar voren, met donker juist naar achteren.

Zo kun je dus een voller gezicht slanker maken, een brede neus smaller maken en een hoog voorhoofd lager doen lijken.

Slanker gezicht

Je maakt je gezicht smaller door de wangen te shapen. Zuig hiervoor eerst je wangen naarbinnen, daar waar er nu een schaduw ontstaat, breng je een shape-poeder aan. Dit mag iets donkerder dan je huidskleur zijn, maar ook een blusher.

Smallere neus

 

Breng op het midden van je neus een high-light poedertje over de gehele lengte. Door daarna ook aan weerszijden op de neusflanken een iets donkerder schaduw (huidkleurig poeder) aan te brengen, zal hij smaller lijken.

Voller gezicht

Als je een lang en smal gezicht hebt en je wilt dat wat voller laten lijken, breng dan schaduw aan bij de slapen en een blush als echte blos op de appels van de wangen. Zo ‘breek’ je het gezicht wat  en lijkt het minder smal en lang. Heb je een vooruitstaande kin, geef daar dan ook een wat donkerder huidkleur, waardoor de kin optisch meer naar achteren lijkt te staan.

Onderkin

Die onderkin verdoezel je optisch met schaduw. Duw je kin naar beneden en trek je hoofd iets naar achter, dan zie je al je huid verschijnen. Als je dit vlak wat donkerder maakt, zie je al een groot verschil.

Hoe shapen van Sarah Jessica Parker een prachtig gezicht maakt

Over schoonheid valt natuurlijk te twisten maar het is onder visagisten algemeen bekend dat SJP in de klassieke zin des woords geen schoonheid is en veel bewerking nodig heeft. Haar vaste visagisten, waaronder wederom Laura Mercier, zijn bij aanvang van haar tv- en filmcarriere zo rigoreus met haar make-up aan de slag gegaan dat ze het voor elkaar hebben gekregen om het gezicht van deze vrouw optisch een ware metamorfose te geven. Wat je ziet, is het dus niet. In werkelijkheid ziet ze er best anders uit, maar make-up is ze volledig omgetoverd. Dank het shapen onder andere. Zo heeft SJP een te grote neus voor haar gezichtje, een te grote kin en ogen die behoorlijk dicht op elkaar staan, en dat alles op een klein maar lang gezicht. Om haar gezicht te verkorten is het vlak doorbroken met een scherpe blush-shape. Haar is smaller en optisch rechter gemaakt. Zelfs bij de slapen is ze geshaped.

Hoe houd je het natuurlijk

Kies een iets donkerder huidkleurig poeder, of een iets donkerder foundation voor die plekjes. Ook een bronzing powder kan wonderen doen. Zorg daarbij wel voor extra lichtpuntjes waardoor de schaduw sterker wordt. Zoals op de T-zone, of een highlight langs de onderrand van je schaduwzone.

Vergeet verder niet dat er voor foto’s altijd sterker geshaped wordt. Experimenteer ermee, dan kom je er het snelst achter wat wel en niet mooi is.

Groetjes,

Dominique Samuel

Lees ook Dominique’s andere make-up tips. Heb jij ook een vraag aan hem? Mail ons via info@beautyjournaal.nl

 

Lees ook