De zoektocht naar het ultieme anti-acne middel gaat nog altijd door.

01:48 - 01:04
luistertijd 01:48 - leestijd 01:04

De zoektocht naar het ultieme anti-acne middel gaat nog altijd door. Acne is een complex probleem, waarbij genen, hormonen en het auto-immuunsysteem betrokken zijn. Een eenduidige oplossing is er nog altijd niet. Wie dan dus naarbuiten komt met de boodschap weer een nieuwe remedie te hebben, krijgt de pers vet over zich heen, die er dan vervolgens redelijk compromisloos over schrijft, al was het maar om gewoon weer ff een scoop te hebben.

Nu geloven wij dat deze berichten nog niet echt tot Nederland zijn doorgedrongen, maar de virtuele globetrotter die het wel had gelezen, zetten we toch maar even terug op aarde:  vergeet het maar! De botuline stof blokkeert het vrijkomen van de neurotransmitter acetylcholine. Deze stof is ook betrokken bij het vrijmaken van talg uit de talgklieren. Als je dus op een bepaalde locatie Botox in gespoten krijgt, zal de talgproductie daar ook afnemen. Dit is de theorie, de praktijk wijst uit dat dit maar deels gebeurt.

Bovendien, zegt Baumann, wat moet je met een spierontspannende stof tegen acne? Je kunt moeilijk het hele gezicht inspuiten, want pukkels zitten overal. Je komt eruit te zien als een mummie. Daarnaast vindt ze het een veel te dure oplossing tegen acne. Er zijn veel goedkopere medicijnen bij de arts en cosmetica in de winkel, verkrijgbaar die ook tijdelijke oplossingen bieden.

Jammer dan Baumann niet even gekeken heeft naar klachten over Botox over het opwekken van acne,  juist omdat de porien verstopt raken als gevolg van een ontregelde zweetproductie.

Lees ook:

Acne heeft vele gezichten

Paula Begoun heeft remedies tegen mee-eters

De buzz die Sunlight zeep heet

Mooiere huid door acupunctuur?

Lees ook