Hoe vaak word je niet verteld dat er feromoonachtige stoffen in een fles parfum zitten? Recent onderzoek wijst uit dat het helemaal niet werkt.

01:50 - 01:06
luistertijd 01:50 - leestijd 01:06

Hoe vaak word je niet verteld dat er feromoonachtige stoffen in een fles parfum zitten? Recent onderzoek wijst uit dat het helemaal niet werkt. Wetenschappers vragen zich überhaupt af of mensen wel net zoals dieren over feromonen beschikken.

Het geheim van parfum is erin gelegen om een ander te kunnen verleiden. De verhalen rond de toverkracht van geurstoffen zijn dan ook legendarisch, vooral dat van muskus. Dat dieren geurstoffen uitscheiden die op de andere sekse een onweerstaanbare uitwerking hebben, is bekend. Bij mensen werd tot nu toe ook altijd aangenomen dat via het zweet dergelijke stoffen worden uitgescheiden. Maar, zo zeggen wetenschappers van het Amerikaanse Monell Chemical Sense Center, ‘er is helemaal geen afdoende wetenschappelijk bewijs voor te vinden .’

Ze ontkrachten daarmee ook meteen de vele experimenten die de parfumindustrie doet met feromoonachtige stoffen in parfum. ‘Het wordt vooral als marketingboodschap gebruikt, maar de werking van al die natuurlijke, dan wel synthetisch nagebootste stoffen uit voornamelijk het mannelijk hormoon androgeen, is nooit aangetoond.’

De wetenschappers sluiten niet uit dat er stoffen in menselijk zweet zitten die een uitwerking op de andere (dan wel gelijke?) sekse kunnen hebben. ‘Maar er moet veel meer onderzoek naar gedaan worden. Wie weet is het op een dag inderdaad mogelijk om dergelijke stoffen te vangen in parfum.’

Pikant detail is dat ook juist nu weer een merk, in dit geval zeepmerk Dial, met een wasproduct voor mannen komt waarin kunstmatige feromonen zitten, aldus een bericht in the New York Times.

Lees ook:

Parfum met vers geperste sappen en de mini verpakkingen zijn trend

Dankzij dit parfum zul je jaren jonger ruiken…..

Eau de colognes zijn terug van weggeweest

Lees ook