shop BAP Medical Skin Balance huid en haar supplement SkinBalance houdt huid, haar en nagels in conditie. Door hydratatie van binnenuit te stimuleren en het immuunsysteem te ondersteunen. Geliefd bij artsen en huidtherapeuten. Bekijken Vrouwen vanaf een jaar of 35 hebben hun al een eigen verlanglijstje: het gezicht, en dan vooral de ogen en de […]

03:02 - 01:49
luistertijd 03:02 - leestijd 01:49

Vrouwen vanaf een jaar of 35 hebben hun al een eigen verlanglijstje: het gezicht, en dan vooral de ogen en de kaaklijn, de borsten en de buik, prijken bovenaan. En dan zelfs nog eerder de buik dan de borsten, omdat de borsten nog fijn in mooie lingerie op te hemelen zijn.  Hoewel er zelfs in ons piepkleine land sprake is van regionale verschillen, waarbij vrouwen in het noorden eerder iets aan het gezicht laten doen en vrouwen in de Randstad toch ook nog graag een fraaie buik willen tonen, is er één algemene deler: de verslapte huid moet worden aangepakt. Het meest kenmerkende teken van voortschrijdende veroudering.

‘Je huid wordt gewoon ruimer, als je ouder wordt’, legt Berend van der Lei, plastisch chirurg en hoogleraar uit. ‘Hij rekt verder op en zakt als gevolg van de zwaartekracht uit. Ook neemt de hoeveelheid collageen en elastine in de huid af. Rimpels gaan er vanzelf in staan, en dat geldt voor je hele lichaam. Ook de vetverdeling verandert. Op sommige plekken gaat het eraf, zoals in het gezicht en rond de benen, op andere plaatsen komt het eraan, zoals in de buikstreek. Het vet verplaatst zich. Ook in het gezicht: de wangen worden holler, de onderkin wordt voller. We weten niet waarom dit zo gebeurt. Het zal genetisch bepaald zijn. Als je ouder wordt, heb je minder eten nodig. Als je dat patroon niet aanpast, ga je meer vet opslaan, en zal die veranderende vetopslag meer zichtbaar zijn.’

De stadia van gezichtsverslapping

Van der Lei vervolgt:  ‘Correcties van buik en borsten zien we eigenlijk alleen vlak na een zwangerschap en dan zijn die vrouwen nog voor in de 30 of eind 20. Het gezicht veroudert veel sneller dan de rest van het lichaam. Juist omdat het lichaam geleidelijker veroudert, accepteren vrouwen dat toch makkelijker. Bovendien is het te camoufleren, en met sporten en gezond eten kun je er veel aan doen. Je gezicht toon je altijd aan de buitenwereld, het is kwetsbaarder.’

Lees ook:

Lees ook