Gezondheid Lichaam en zon Zon

Dun smeren vermindert werking zonnebrandmiddel sterk

‘Mensen gebruiken vaak te weinig zonnebrandcrème. Om de werkelijke SPF bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF factor bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Uit onderzoek blijkt dat er veel minder aangebracht wordt: slechts tussen de 0,5 en 1,3 mg/cm2. Gemiddeld wordt de gebruiker van zonnebrandcrème dus slechts tussen de 25 en 50% beschermt van wat hij verwacht (http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1128750).

‘Om zeker te weten dat je genoeg zonnebrandcrème gebruikt op je gezicht kun je als richtlijn 2,5 ml of een halve theelepel aanhouden (http://www.cancerinstitute.org.au/cancer_inst/publications/pdfs/2008-01-18_sunscreen.pdf).

‘De volgende grafiek laat zien dat bij gebruik van de 1 mg/cm2 de beschermingsfactor van SPF 50 afneemt naar een SPF 8.

grafiek-zonnebrand-smeren

(bron: Peter Velthuis Kliniek)

Lees ook:

Dik smeren een must (dit is het artikel dat we hierboven aanhalen)

Feiten en fabels over zongedrag

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

4 reacties

  • Good for you Luna, ik heb een bloedhekel aan dat smeren (maar doe het wel – een beetje dan). Ik hou gewoon kleren (jurkje) aan op het strand zoals nu hier in Nederland. Heb ook geen behoefte meer om echt bruin te worden. En als het ff kan (bij een klein zeebriesje) draag ik ook nog mijn wollen pashmina shawl om mijn nek. *wink*

    Dus mocht je zo’n tiep op het strand van Bakkum tegenkomen, dan ben ik dat…haha

  • Geweldig, een heel onderwerp a.d.h. van mijn post. Maar de wortel van 50 is nog altijd 7,07106781 als ik Google moet geloven. En wil je voor het Europees hoogst verkrijgbare gaan, SPF 50+ levert met de helft smeren een SPF van 7,74596669 of meer op. SPF 50+ is namelijk SPF 60 of hoger.

  • Ik smeer me altijd lekker in, voordat ik naar zee ga en als ik aan zee ben ieder uur. Hoe vervelend de klus ook is (eigenlijk heb ik er een gloeiende hekel aan..haha), verbranden wil ik echt niet!!
    Ik ga nooit bakken hoor, ben nooit tussen 12 en 15 op het strand altijd ervoor of erna (soms zelfs pas rond 4en) .

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen