Cosmeticaclaims Gezondheid Lichaam Lichaam en zon Zakenpraat Zon

Kan cafeine huidkanker voorkomen?

koffieFijn om te weten voor notoire koffieslurpers. Cafeïne schijnt de huidcellen te kunnen beschermen tegen de inwerking van uv-straling. Dit is uitgetest op muizen en het bleek vooral bij actieve muizen zo te werken (de onderzoekers gaven de muizen dan ook een stevige slok koffie voor ze in het wiel gingen….)

Celculturen werden in het lab blootgesteld aan cafeïne en vervolgens werden de cellen onder de uvb-lamp gezet. Het bleek dat de met cafeïne doordrenkte cellen onder invloed van uv-licht afstierven. Een positief proces; cellen die beschadigd raken maar daarna niet sterven groeien uit tot kankertumoren. Het lichaam heeft dus zo haar eigen mechanisme om schadelijke processen uit de weg te ruimen.

Er wordt nu al druk gespeculeerd hoe je deze kennis in bijv anti zonnebrandmiddelen kan verwerken, om de cellen te beschermen tegen de schadelijke vrijeradicaal werking die vrijkomt onder invloed van uv-licht en dus in het verlengde daarvan tegen huidkanker kan beschermen.

Er wordt natuurlijk niet gezegd dat je meer koffie moet drinken, maar het zou wel een fijne reden zijn om het wel te doen…voor junkies.

Lees ook:

Huidkanker neemt epidemische vormen aan

Voorkomen van huidkanker begint op kinderleeftijd

Biedt een spf 15 in foundation dezelfde bescherming als in zonnebrandcreme?

Zelfbruiner versterkt vrijeradicaal reactie in de huid

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.