Stoffen zoals o.a.

01:34 - 00:56
luistertijd 01:34 - leestijd 00:56

Stoffen zoals o.a. ftalaten (oplosmiddel om parfumstof in cosmetica langer te laten ruiken) en parabenen (synthetische conserveringsmiddelen), siloxanen (om de smeerbaarheid te vergroten) en benzofenen (uv-filters die niet alleen de huid maar ook het product tegen de inwerking van uv-straling beschermen). Ze hebben een hormoonverstorende werking, en komen door de huid heen in het lichaam terecht en door uitscheiding ook weer in het milieu.

De onderzoekers melden dat nog niet vaststaat hoe deze mechanismen van hormoonverstoring precies werken, maar wel dat de receptoren voor geslachtshormonen zoals het vrouwelijke oestrogeen en het mannelijke testosteron daarbij een belangrijke rol spelen. ‘De cosmeticastoffen kunnen zich hechten aan deze receptoren en de werking van het lichaamseigen hormoon nabootsen danwel blokkeren, waardoor de precaire hormoonbalans verstoord raakt,’ aldus een artikel in De Volkskrant van 27 juni 2009.

Ik kom er binnenkort uitgebreid op terug, want ik roep al langer dat ik waarneem dat schoonheid steeds vaker lijnrecht tegenover gezondheid komt te staan en ik vind dat een zeer zorgelijke ontwikkeling.  

Bekijk hier alvast de uitzending van RTL Nieuws erover.

Lees hier het artikel dat de Volkskrant er zaterdag over publiceerde.  

Lees ook:

Hoe onveilig zijn parabenen?

Is nanotechnologie in zonnebrandmiddelen gevaarlijk? Lees Monique’s artikel en luister naar haar radio interview

Eocystemen in oceanen raken aangetast door stoffen uit o.a. cosmetica

Tieners hebben teveel chemicalien uit cosmetica in hun bloed

We maken ons drukker om flauwe marketingclaims dan om onze gezondheid

Lees ook