Gezondheid Zakenpraat

Cosmetica schadelijk bevonden voor mannelijke vruchtbaarheid

Stoffen zoals o.a. ftalaten (oplosmiddel om parfumstof in cosmetica langer te laten ruiken) en parabenen (synthetische conserveringsmiddelen), siloxanen (om de smeerbaarheid te vergroten) en benzofenen (uv-filters die niet alleen de huid maar ook het product tegen de inwerking van uv-straling beschermen). Ze hebben een hormoonverstorende werking, en komen door de huid heen in het lichaam terecht en door uitscheiding ook weer in het milieu.

De onderzoekers melden dat nog niet vaststaat hoe deze mechanismen van hormoonverstoring precies werken, maar wel dat de receptoren voor geslachtshormonen zoals het vrouwelijke oestrogeen en het mannelijke testosteron daarbij een belangrijke rol spelen. ‘De cosmeticastoffen kunnen zich hechten aan deze receptoren en de werking van het lichaamseigen hormoon nabootsen danwel blokkeren, waardoor de precaire hormoonbalans verstoord raakt,’ aldus een artikel in De Volkskrant van 27 juni 2009.

Ik kom er binnenkort uitgebreid op terug, want ik roep al langer dat ik waarneem dat schoonheid steeds vaker lijnrecht tegenover gezondheid komt te staan en ik vind dat een zeer zorgelijke ontwikkeling.  

Bekijk hier alvast de uitzending van RTL Nieuws erover.

Lees hier het artikel dat de Volkskrant er zaterdag over publiceerde.  

Lees ook:

Hoe onveilig zijn parabenen?

Is nanotechnologie in zonnebrandmiddelen gevaarlijk? Lees Monique’s artikel en luister naar haar radio interview

Eocystemen in oceanen raken aangetast door stoffen uit o.a. cosmetica

Tieners hebben teveel chemicalien uit cosmetica in hun bloed

We maken ons drukker om flauwe marketingclaims dan om onze gezondheid

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

 • @nirv, als jij die info zo hebt, ben ik heel benieuwd, want naar mijn idee is het een behoorlijke blur of wat wel en niet kan bij doorlaatbaarheid van de huid. overigens van parabenen is het bekend ja, ftalaten ook.

  maar weet je dat er nog altijd huidartsen zijn die stellig geloven dat de huid ondoordringbaar is? wetenschappelijk geschoolde mensen…die hun literatuur toch zouden moeten kennis.

  tunnelvisie is niet vreemd – ook niet in deze tak van sport.

 • hallo Monique,
  ik werk met dr.Baumann.
  Het is een super natuurlijk merk wat optimaal verdraagzaam moet zijn voor de huid.
  Vandaar dat er geen allergene stoffen inzitten zoals parabenen, ftalaten, parfum, minerale olie, dierlijke ingrediënten, chemische UV-filters enz.
  Maar ook geen etherische oliën omdat ook die mogelijk een allergie kunnen veroorzaken. (Ikzelf kan er bijvoorbeeld niet tegen).
  Daarnaast zitten er dus wel heel veel werkzame stoffen in zoals hele goede hoogwaardige oliën in zoals jojobaolie en teunisbloemolie maar ook hyaluronzuur, ureum en veel vitamine A, E en panthenol.

  Op hun site http://www.dr-baumann.nl kun je ook als consument zien wat er in de creme’s en allerlei andere producten zit en dat ontbreekt er bij heel veel andere leveranciers nog wel eens.
  (maar dit is misschien teveel reclame ?)

  Ik had vroeger zelf altijd heel veel last van eczeem en moest 3 x per week hormoonzalf in mijn gezicht smeren, nu ik Baumann gebruik hoef ik dit niet meer te gebruiken. Voor mij zegt dit wel heel veel. Ik probeer nog wel eens iets anders uit, maar dan komt binnen een week mijn eczeem weer terug….

  groetjes
  Anja

 • @Monique: “Dat vind ik nu ook het vervelende aan dit bericht; over vrouwen wordt er niet gerept.”

  Je vat het persoonlijk op, denk ik. Mannelijke vruchtbaarheid kan wel eens kwetsbaarder zijn.

  Voor wat betreft de doorlaatbaarheid van de huid voor cosmeticastoffen: dat kun je in veel gevallen volgens mij gewoon meten of inschatten met behulp van metingen. Gewoon zoeken naar relevante wetenschappelijke literatuur daarover, lijkt me.

 • Dat vind ik nu ook het vervelende aan dit bericht; over vrouwen wordt er niet gerept. ik stoor me ook zeer aan ouderwetse wetenschappers en huidartsen die nog atlijd beweren dat de huid geen cosmeticastoffen toelaat, dat het een ondoordringbare muur is. het tegendeel is gewoon een feit. net zoals dat er als serieus cosmetica bestaan die eigenlijk onder de farmaceutische zouden moeten vallen omdat ze al meer doen dan de huid verzachten en reinigen.

  het project Reach van de Europese Unie, waarbij alle stoffen in kaart gebracht moeten worden, zou dit soort uitwassen moeten kunnen gaan voorkomen. ik heb er een hard hoofd in. ik stoor mij er vreselijk aan dat deze industrie zo ontzettend autonoom te werk kan gaan en schoonheid gewoon keihard tegenover gezondheid plaats, ofwel gezondheid op het spel zet om wille van zoiets subjectiefs als schoonheid.

  anja, met welk merk werkt jij?

 • het blijkt dus wel dat die stoffen dieper komen dan alleen in de bovenste huidlagen.
  Maar niet alleen bij mannen, hiervoor wordt ook al jaren gewaarschuwd bij vrouwen.
  Denk maar aan de actie van Greenpeace van een paar jaar geleden.

  Ik ben schoonheidsspecialiste en het merk waar ik mee werk gebruikt al jaren geen parabenen, ftalaten en parfum om die reden.
  Ook omdat je een allergie tegen deze stoffen op kunt bouwen en waarom zou je deze stoffen in een crème gebruiken als er een beter alternatief is, waarmee je je huid wel goed voed en beschermd ?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.