Cosmetisch medisch Gezicht Rimpels en slapte

Anti-huidkanker creme bestrijdt ook rimpels

efudix-cremeNadat huidplekken met de creme waren behandeld, waren de typische tekenen van een door de zon verouderde huid ook een stuk verminderd. De studie die werd uitgevoerd onder 19 patienten die tweemaal daags een 5% oplossing fluorouracil smeerden voor twee weken en waarvan de huid na zes maanden nog eens grondig werd geinspecteer, bleken minder fijne lijntjes te hebben, maar ook diepere rimpels, en minder pigmentvlekken, bovendien was de huidtextuur in het algemeen verbeterd. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat de creme op zich de huid nogal beschadigt, dit kan vergeleken worden met een peeling of dermabrasie. Daardoor komen allerlei wondgenezende functies van de huid in werking wat dus resulteert in een frisse, gezonder uitziende huid.

Twaalf van de negentien patienten vond het effect van de creme zeer onaangenaam, daarentegen gaven 17 personen aan de behandeling zo weer te willen doen. De onderzoekers vermoeden dat de patienten die dus echt actinische keratose hebben gemotiveerder waren om de behandeling te ondergaan als ze ook wisten dat ze er een mooiere huid van zouden krijgen. De onderzoekers suggereren verder dat ook andere cremes als diclofenac gel of imiquimod dat dezelfde wonden veroorzaakt ook leiden tot een mooiere huid. 

(bron: Archives of Dermatology, Volume 145, number 6, June 2009, Topical fluorouracil for actinic keratoses and photoaging
Dana L Sachs, Sewon Kang, Craig Hammerberg, Yolanda Helfrich, Daruis Karimipour, Jeffrey Orringer, Timothy Johnson, Ted A Hamilton, Gary Fisher, John J Voorhees)

In Nederland in deze stofnaam ook verkrijgbaar als het medicijn Efudix. Je leest er hier meer over.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

6 reacties

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.