shop ILIA Super Serum Skin Tint SPF 30 vegan foundation Deze luchtige organic foundation is een ware alleskunner, want het geeft je huid voeding, zonbescherming én een tintje. Er zit een mineraal filter in, en niacinamide en hyaluronzuur. Bekijken Tijdens dit congres, de Cosmetic Science Conference, georganiseerd door de UK Society of Cosmetic Chemists, sprak ene […]

03:15 - 01:57
luistertijd 03:15 - leestijd 01:57

Tijdens dit congres, de Cosmetic Science Conference, georganiseerd door de UK Society of Cosmetic Chemists, sprak ene dr Tony Chu van het Imperial College London dat de dagen van de snijdende cosmetische chirurgie geteld zijn. Binnen onafzienlijke tijd zullen de meeste anti-aging procedures volledig non-invasief zijn. Preventie gaat een prominente rol spelen. Medespreekster Dr Stefanie Williams, dermatoloog in het European Dermatology centre in London, benadrukte daarbij ook dat het belang van zonnefilters daartoe nog groter zal worden en dat zonbescherming middels anti-oxidanten ook zal toenemen.

Niet iedereen werd meteen een volgeling van deze glazenbollenkijkers, enkele artsen menen toch serieus dat cosmetica chirurgie nooit kan evenaren, maar dat er fysiologische effecten zijn van echt werkzame cosmetica is wel een feit. ‘“The bottom line is that we have no chance of matching surgical procedures. We can never be as effective as botox, but cosmetics can and do have important physiological effects,” he said.

Nu wetenschappers steeds duidelijker in beeld krijgen welke genen betrokken zijn bij huidveroudering en de huidcondities in het algemeen, en er steeds beter zicht op welke eiwitten door die genen worden aangestuurd om de taken uit te voeren, kan dat de werkzaamheid van cosmetica aanzienlijk beter gaan maken (als producenten daar ook werkelijk toe genegen zijn, red. ). Zelf petroleum jelly heeft al een licht effect op genexpressies, wist een wetenschapper bij L’Oreal te melden. Niet gek overigens dat L’Oreal dit meldt, hu nieuwste product Genefique van Lancome is het bewijs dat eenvoudige eiwitjes op het huidoppervlak heel simpel het bewijs kunnen leveren of een bepaalde werkzame stof werkt of niet. Het is hun nieuwste troef waarmee ze hopen de werkzaamheid van producten nog beter aan te kunnen gaan tonen. Maar hierover later meer, als ik een apart artikel aan Genefique zal wijden.

Dezelfde spreker gaf ook voorbeelden van klinische studies naar een peelingproduct van Neutrogena,  Advanced Solutions, waaruit zou blijken dat het thuisproduct net zo efficient is als een professionele dermabrasie bij de therapeute. En er zijn nieuwe ontwikkelingen om fruitzuren te ontwikkelen zonder dat prikkende gevoel eraan over te houden op de huid. De grootste uitdaging wordt om vitamine a-zuur zodanig te kunnen bewerken dat het niet meer op doktersrecept maar ook in producten voor thuisgebruik verwerkt kan worden. Tot nu toe wordt daarvoor altijd een derivaat gebruikt, een afgezwakte stof, omdat het pure A-zuur nogal irriterend kan werken en dus onder doktersbegeleiding gebruikt moet worden.

En of we in de toekomst nog reppen over cosmeceuticals? Ach, zeiden veel aanwezigen, het zijn en blijven cosmetica. Maar het moet gezegd: cosmetica wordt wel steeds werkzamer als het om huidverbetering gaat.

Lees ook Monique’s beautyboek waarin ze een boeiend gesprek heeft met chirurg  Jeroen Stevens  over een nieuwe, veelbelovende 3-dimensionale benadering van gezichtsveroudering.  Bestel het hier online!

Lees ook:

Lees de fascinerende technologie achter Lancôme’s Genifique

Wil jij je gezicht liften, dan moet je dit weten..

Pigmentvlekken laten je ouder lijken

80% van de vrouwen gebruikt verkeerde cosmetica

Lees ook