shop Dermasence BarrioPro gezichtsemulsie De favoriet van onze skincare pro Gerti! Deze crème is geschikt voor alle huidtypen en herstelt de huidbarrière. Je kunt hem twee keer per dag of naar behoefte gebruiken. Hij trekt lekker snel in en is ideaal na een retinol serum en aha’s of bha’s.  Je weet wel: serums met zuren. […]

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Dit onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het zou met name om vitamine c en e gaan in voedingssupplementen. Het is bekend dat bewegen voor het lichaam heel gezond is, vooral om de insuline productie goed te regelen, waardoor de kans op diabetes bijvoorbeeld afneemt. Tijdens het sporten maken de spieren glucose vrij en hierbij komen ook in grote mate vrije radicalen vrij. Deze agressieve deeltjes vernietigen cellen. Je lichaam maakt ze ook al aan als je niet sport, en naarmate je ouder wordt, neemt die productie toe, maar sporten verhoogt die aantallen dus ook. Nu is er geen man overboord, want het lichaam is goed in staat om ze onschadelijk te maken, onder andere door anti oxidanten die in het bloed zitten (en uit voeding ondermeer verkregen worden) te gebruiken.

De onderzoekers kwamen erachter dat de sporters die pillen met vit c en e slikken een minder goed werkend immuunsysteem hadden tegen die vrije radicalen. De anti-oxidanten hadden de natuurlijke afweerreactie van het lichaam overgenomen tegen de inwerking van vrije radicalen. De conclusie van de onderzoekers is dat wanneer je sport je beter geen extra vitaminepillen kunt slikken omdat dat daarmee zo gezonde andere uitwerkingen van sporten ongedaan worden gemaakt. Het advies geldt overigens niet voor groente en fruit, omdat de anti oxidatieve stoffen daar in veel complexere verbanden met andere stoffen voorkomen, waardoor de negatieve respons dus niet optreedt.  Pillen draaiers in Amerika reageren nu dat het onderzoek degelijk is opgezet, maar wel alleen een deelgebiedje betreft. Het aantal onderzoeken waaruit zou blijken dat a.o. goede eigenschappen hebben voor de mens zouden velen malen groter zijn. Bovendien is het een heel complexe materie, en nu wordt maar een klein stukje van die puzzel uitgelicht.

 

Lees ook:

Anti-oxidanten beschermen tegen verbranding door uv-straling

Groenten en fruit in je creme

Sephora brengt een groentencreme

BeautyJournaal TV; medisch chemicus Arjan van Erven over het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitaminen

Lees ook