[media id=25 width=290 height= 190]Er vinden momenteel een aantal spannende ontwikkelingen plaats om rimpels nog effectiever te bestrijden.

07:47 - 04:40
luistertijd 07:47 - leestijd 04:40

[media id=25 width=290 height= 190]Er vinden momenteel een aantal spannende ontwikkelingen plaats om rimpels nog effectiever te bestrijden. Eerder vertelden we al over glycatie, nu is de beurt aan sirtuïnes. Eiwitten die de genen kunnen aansporen om de levensduur van cellen te verlengen. Bekijk hier de film en lees het blog.

Zoals onze beauty-expert Johann Wiechers in de film ook vertelt; wie huidveroudering wil aanpakken, zal het vanuit chemisch oogpunt op zoveel mogelijk fronten tegelijk moeten doen. Het lichaam reageert namelijk volgens een soort yin-yang principe. Als je de ene functie aanspoort harder te werken, neemt de andere functie af. Het lichaam zoekt altijd naar een balans. Maar dit kan nadelig werken voor de resultaten van anti-verouderingspreparaten voor de huid. Omdat er steeds meer kennis over het functioneren van de huid, de genen die erbij betrokken zijn en welke eiwitten als mieren de harde werkers zijn, komt – nemen er ook interesse nieuwe methoden bij om rimpels aan te pakken.

We spraken al eerder over glycatie, waarbij suikermoleculen – die door veroudering maar ook door overmatig zoete voeding- vrijkomen en aan de elastische vezels gaan kleven waardoor deze verharden. Een aantal cremes bevat nu stoffen dat dit proces zegt tegen te gaan.

Nu zijn de sirtuïnes aan de beurt. Boodschappers die op genetisch niveau ervoor kunnen zorgen dat een lichaamscel langer leeft. Deze kennis is voortgekomen uit onderzoek naar muizen die op een hongerdieet werden gezet. Het bleek dat de lichaampjes in een overlevingsmodus gingen, waardoor de dood dus op een afstand gehouden kon worden. Er kwamen mechanismen in werking die ervoor zorgden dat lichaamscellen langer in leven bleven. De principe is vertaald naar de huid en men heeft gekeken hoe en welke stofjes dit effect kunnen nabootsen. Zodat ook huidcellen langer blijven leven en op vollere kracht hun functies blijven uitoefenen.

Wat is het voordeel hiervan? Dat blijft opvallend genoeg nog even in het midden, ook Wiechers kon daar niet direct uitsluitsel over geven. Want, als je ouder wordt zijn je huidcellen toch al niet meer optimaal van kwaliteit, dus waarom zou je die toch al mindere cellen nog langer actief willen houden? Dat is ook een van de grote vragen die Paula Begoun zich bij dit mechanisme stelt. En zouden deze stoffen ook ongezonde cellen (denk huidkanker) langer dan gewenst in leven houden? Ook daarover worden nog geen concrete uitspraken gedaan, hoewel men wel geneigd is deze gedachten van tafel te vegen.

Volgens Wiechers zou het interessant zijn om bijvoorbeeld naast het activeren van sirtuïnes, ook de peeling van de huid te versnellen. Zodat je niet alleen sneller nieuwe huidcellen krijgt, maar dat juist ook die cellen wat langer leven. Een garantie voor een net iets mooiere huid. Maar hij adviseert in de film ook om dit soort cremes met sirtuïnes liever jonger dan op latere leeftijd te gaan smeren. Rond de veertig is een mooie start, maar 35 mag zeker ook. En gelukkig maar de dat meeste cremes inderdaad niet alleen op sirtuïnes werken, maar ook op hydratatie, versteviging, anti-versuikering, uv-werend…..you name it. De hele rataplan!

Deze cremes zijn de koplopers:

filorga-iso-ageDe Iso-age creme voor 30+ komt uit de Laboratoires Filorga, een van de grootste producenten van mesotherapie-cocktails. Het wordt in Nederland via apotheken verkocht. We hebben al eens een weggeefactie met producten gedaan en onze lezeressen waren zeer te spreken over de werkzaamheid. Dit is ook meteen een van de belangrijkste usp’s van Filorga: een hoog percentage werkzame bestanddelen.In Iso-Age is dus ook een stofje verwerkt uit Mirte dat de levensduur van de cellen tracht te verlengen. De creme is geschikt voor de droge en gevoelige huid, en is een full-anti aging product. € 58,80.

 

 

 

la-prairie-longevity-serumLa Prairie’s Anti-aging Longevity serum maakt onderdeel uit van de serie anti-stress lijn. Het serum bevat meerdere stoffen die de levensduur van de cellen moet optimaliseren en de kwaliteit ervan moet verbeteren. O.a. uit rijst, maar ook resveratrol uit rode wijn. Daarnaast bevat het speciale eiwiten uit diepzee alg dat de collageen en elastiene aanmaak moet beschermen, plus talloze andere anti-oxidanten die dat ook doen, alsmede huidverzachters als argan olie en een anti-roodheidcomplex. Bij het serum hoort ook een anti-stresscream die vooral het immuunsysteem van de huid moet kunnen versterken met verzachtende en beschermende bestanddelen uit kruiden, paddenstoelen, en diverse plantaardigen olien plus natuurlijk La Prarie’s beroemde cocktail onder meer uit kaviaar. Het serum kost € 182,-.

 

 

 

 

 

 

estee-lauder-re-nutriv-ultimate-youthHet baarde wat opzien toen Estee met deze kostbare creme kwam. Er zat namelijk een verbeterde versie van resveratrol in, dat door Estee resveratraat wordt genoemd. Een stof die nog krachtiger moet kunnen werken, ergo: de levensduur en kwaliteit van cellen moet kunnen verlengen. Het is inmiddels een jaar op de markt en vele merken zijn nadien met soortgelijke werkzaamheid gekomen. Estee’s product blijft daardoor met een prijs van € 220,- nu toch wat ongeloofwaardig achter. Het was de eerste en daar hing toen een prijskaart aan. Inmiddels is er een inhaalslag geweest en zijn we benieuwd hoe Estee de werkzame cocktail toch ook in andere, wellicht betaalbaardere producten gaat verwerken.

 

 

1_creme-richeCapture Totale Nutrition van Christian Dior kwam in 2008 een half jaar nadat Lauder de YouthCreme had geintroduceerd. Dior positioneert het opvallend voor een rijpere huid en maakte er een hele rijke creme voor de drogere huid van. OPmerkelijk, als je weet dat je een sirtuineproduct toch beter rond je veertigste kan gaan smeren (theoretisch gesproken). Dior haalt het levensverlengende stof uit een andere plant, maar het is niet gezegd dat dat beter is. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. UIteindelijk gaat het toch maar een een of een groepje moleculen uit een extract. Leuk is wel dat Dior refereert aan een onderzoek onder 945 mensen (2005) tussen de 20 en 106 jaar (!), waaruit blijkt dat bij de oudjes het gen dat het langer leven stimuleert aanzienlijk actiever is. No wonder huh:-) . Dior maakt verder vooral melding van bescherming van de life-span en niet zozeer van verlenging. Denk nog eens aan ons glycatie-verhaal: ook daarin zien we dat het ene merk vooral die verharding van de soepele vezels probeert tegen te gaan, de ander probeert het zelfs af te breken. Tsja. Wie heeft de waarheid in pacht? We weten het niet.

 

orlane-anti-fatigue-absoluHet respectabele Zwitserse merk Orlane heeft de sirtuïnes theorie in een nachtcreme verwerkt die erop gericht is om de moeheid uit het gezicht te verdrijven. Het is een woordspel natuurlijk, want langer levende cellen zijn natuurlijk gevoelsmatig makkelijk te koppelen aan anti-moeheid. Echte moeheid verdrijf je alleen maar door je leefstijl te wijzigen. Ook Orlane gebruikt hiervoor moleculen uit rijst, in combinatie met soja, naast vochtbinders, verzachters en huidaanspannende stoffen. Orlane kiest voor nachtcreme omdat zij gelooft dat de huidstofwisseling ’s nachts het meest actief is. De tijd van herstel, dus kan de creme mooi een handje helpen. De pot kost € 177,-.

 

Tot slot is de theorie ook verwerkt in Clinique’s Youth Surge en in Ella Bache’s nieuwste lijn Eternity.

Bekijk ook de film over sirtuines in creme

Lees ook: Nog een nieuwe anti-rimpeltheorie: over glycatie (film en blog)

Lees ook